שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

מאמץ לריכוך נאום אובמה: "מחלוקת, לא משבר"

פמליית ראש הממשלה מקווה שתצליח לשנות את נימת הנשיא בנאומו בשדולה היהודית. נתניהו דורש שיתייחס לפליטים ולגושים בנאומו, כשברקע חשש מבוז לאובמה. "המחלוקות נופחו מעבר לכל פרופורציה", אמר רה"מ בראיון. דיווח: אובמה ינסה לגייס תמיכה לרעיון מדינה פלסטינית בקווי 67' בביקורו באירופה

אחרי העימות המתוקשר - הפנים נשואות לנאומו של הנשיא אובמה היום (א') בשעה 17:00 בוועידת איפא"ק. במהלך סוף השבוע נמשכו הדיונים בין פמליית ראש הממשלה לבין האמריקנים, במאמץ נגד השעון להביא לשינויים בנאומו של אובמה בפני השדולה היהודית. המטרה היא להביא לשינוי נימת דבריו של הנשיא, לאחר שביום חמישי אמר כי קווי 1967 הם הבסיס למשא ומתן. 

  

ראש בראש בבית הלבן - עוד דיווחים ופרשנויות:

הרושם שהשאיר נתניהו: "רגע לא-דיפלומטי"

פרשנות: הדבר האחרון שישראל היתה צריכה / יצחק בן חורין

פרשנות: נתניהו נלחם באובמה ומתכונן לבחירות / אטילה שומפלבי     

 

 

נתניהו אמר לסוכנות הידיעות AP כי המחלוקות הקיימות בין ישראל לבין ארצות הברית בנושא תהליך השלום עם הפלסטינים "נופחו מעבר לכל פרופורציה". לדבריו, "נכון שיש בינינו חילוקי דעות, אך מדובר במחלוקת בין ידידים".

 

נתניהו הביע מורת רוח ותקף בחריפות את הדברים וכעת מצפים ומקווים בפמליית ראש הממשלה כי אובמה ישמיע דברים ברורים יותר ונוחים יותר לישראל. ראש הממשלה, שניצל את השבת למנוחה עם רעייתו שרה בבלייר האוס, בית ההארחה הרשמי של הנשיא, קיים התייעצויות עם שרים בכירים בישראל ושוחח עם גורמים אמריקנים בכירים. כמו כן, הועברו לו מסרים מראשי קהילות יהודיות שהביעו תמיכה בעמדותיו.

 

בפמליה הישראלית דורשים שאובמה יחזק את הצד הישראלי בנאומו מחר, באמצעות הבהרה כי הפליטים לא ישובו לישראל, ובהתחייבות דומה לזו של הנשיא בוש לגבי גושי ההתנחלויות, וכן לגבי סידורי הביטחון, כולל בבקעת הירדן. בעניין חמאס, נתניהו מרוצה מדבריו של אובמה, אך הוא מקווה שיחזור על דבריו שלפיהם על הארגון להכיר בישראל לפני כל משא ומתן.


בישראל רוצים שאובמה יבהיר שפליטים לא יחזרו (צילום: משה מילנר, לע"מ) 

 

התעקשותו של נתניהו על כך שאובמה ידבר גם על גושי ההתנחלויות הגדולים כחלק מהסדר סופי, מחזקת את ההערכה כי, בהתאם לנאומו בכנסת השבוע, נתניהו יהיה מוכן כמו ראשי ממשלה לפניו לדון על ההתנחלויות שמחוץ לגושים הגדולים - משמע יהיה מוכן להסתפק בשליטה ישראלית רק בגושים אלה.

 

בין הצדדים מתנהלים דיונים לגבי הדרכים לפתרון עקרוני של שאלת הגבולות. באמצעות הכרה נשיאותית בזכותה של ישראל לשמר את הגושים, ניתן יהיה להתוות את הפיתרון המרכזי לסוגייה.

 

ה"טלגרף" הבריטי דיווח כי מנהיג איפא"ק, לי רוזנברג, האיץ בחברי השדולה שלא לצעוק בוז לאובמה במהלך נאומו על רקע העימות עם נתניהו. ה"גרדיאן" דיווח כי הנשיא מתכוון לגייס תמיכה פומבית בביקורו הקרוב בלונדון לרעיון המדינה הפלסטינית על בסיס קווי 67'. מטרת המהלך, לפי הדיווח, היא דווקא לשכנע את ההנהגה הפלסטינית לא לפנות לאו"ם בספטמבר כדי לקבל הכרה במדינה.

 

"אין משבר עם האמריקנים"  

נתניהו ביקש מהנשיא האמריקני לגבש קבוצה של מדינות בעלות השפעה באירופה לצדה של ארה"ב, כדי ליצור מצב שגם אם מדינה פלסטינית תוכר בעצרת האו"ם, הרי שהמדינות המשפיעות יהיו מחוץ למעגל המדינות התומכות.


אובמה בנאומו באיפא"ק ב-2008 (צילום: AFP)

 

במשלחת הישראלית טרחו להדגיש במהלך השבת כי למרות המתיחות, "אין משבר עם האמריקנים. המגעים נמשכים כל הזמן ויש ניסיונות להרגיע את הרוחות". גם האמריקנים מבקשים להוריד את רף הלהבות ולשים סוף לעימות הפומבי, בעיקר לנוכח העובדה שנתניהו צפוי לנאום שני נאומים בימים הקרובים, הן בקונגרס והן בפני איפא"ק, בשעה שאובמה לא נמצא בארה"ב.

 

בארה"ב מעריכים כי אובמה לא רוצה להסתבך עם התורמים היהודים לקראת הבחירות, ולכן בסביבתו הקרובה של נתניהו סבורים כי הנאום מחר בפני איפא"ק יהיה שונה ולו במעט מנאומו ביום חמישי.

 

למרות המתיחות הרבה עם אובמה, נתניהו חש כי מבחינה פוליטית ומדינית הוא זוכה לתמיכה מן הציבור הישראלי באותם נושאים רגישים אותם הוא מבקש מאובמה להבהיר. למרות הבהרותיו של נתניהו בארבע עיניים עם אובמה על המשמעות של קווי 1967, נראה כי אובמה השיב בלאו לטענה כי אל לו להשתמש במושג זה.

 

הנשיא האמריקני אמר בפגישתו עם נתניהו כי "המטרה הסופית צריכה להיות ביטחון של מדינת ישראל לצד מדינה פלסטינית, שהיא מדינה מתפקדת. דיברנו על ההבדלים בינינו, וזה מה שקורה לפעמים בין ידידים שיש ביניהם חילוקי דעות". עם זאת, ניכר שאובמה מתנגד למהלך הפלסטיני לבקש הכרה בינלאומית במדינה, והוא הצהיר זאת פומבית בנאומו ביום חמישי: "צעדים סמליים שנועדו לבודד את ישראל באו"ם בספטמבר לא יביאו להקמת מדינה עצמאית".

 

לקראת נאום הנשיא בוועידת איפא"ק, כתבי הבית הלבן כבר מגלגלים ספקולציות על ביקור אפשרי שלו בישראל. שעות ספורות לאחר הנאום, אמורים להמריא אובמה ורעייתו לביקור בן שישה ימים באירופה - אירלנד, בריטניה, צרפת ופולין - שיימשך שישה ימים. השניים ישהו בארמון בקינגהאם. אובמה ייפגש עם ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, והשניים ידונו בחזון אובמה למדינה פלסטינית על בסיס קווי 67'.


הפעם הבאה תהיה בארץ? (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) 

 

בריטניה מתחה ביקורת חריפה על אישור בניית 1,500 יחידות הדיור בהר חומה ובפסגת זאב, בזמן נאום אובמה בוושינגטון, וקראה לישראל מ"פעילות בלתי מועילה, המערערת את היציבות, ובמקום זה - לסייע לבנות את התנאים לחידוש משא ומתן משמעותי".

 

אובמה בחר דווקא בקו מתון יחסית לזה שהציעו כמה מיועציו. "ניו-יורק טיימס" דיווח כי לפגישה בבית הלבן קדמו מאבקי כוח בין היועצים הבכירים של הנשיא במשך כמה חודשים. היועצים התווכחו עד כמה צריך הנשיא להיות מפורט בהצגת העמדה האמריקנית לפתרון העימות הישראלי-פלסטיני בנאומו ביום חמישי.  

 

השליח המיוחד, ג'ורג' מיטשל (שהתפטר בסוף השבוע מתפקידו), בתמיכת מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, צידדו בהצגת תוכנית אמריקנית כוללת לפתרון הסכסוך, כולל הצגת עמדה בנושאי הליבה: גבולות, ביטחון, ירושלים והפליטים. לעומתם, טען היועץ הבכיר של הנשיא למזרח התיכון, דניס רוס, שיהיה זה לא חכם שארה"ב תיראה כאילו היא מתנתקת פומבית מישראל. לדעתו, הדרך היחידה להצליח היא בתיאום עמדות מוקדם של ארה"ב וישראל. זו היתה העמדה שהתקבלה.

 

לא ברור אם מאמצי הנשיא למנוע הצבעה על מדינה פלסטינית יועילו. ברשות הפלסטינית כבר הודיעו שהם אינם מתכוונים לסגת מתוכניתם. חבר הוועד המרכזי של פתח, נביל שעת', אמר בסוף השבוע שהרשות תמשיך ביוזמתה לקבל מהאו"ם הכרה כמדינה. הוא ציין כי "הצהרותיו של נתניהו לאחר פגישתו מוכיחות שהוא לא פרטנר לשלום". הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, ביקש מהליגה הערבית לכנס דיון בחזון הנשיא האמריקני. גורם רשמי ברמאללה מסר כי פגישה שכזו תכונס כנראה בסוף החודש.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישה מתוחה בבית הלבן
צילום: MCT
נתניהו עורך קבלת שבת בארה"ב
צילום: נועה ימין
ממישל לנתניהו ורעייתו. זר פרחים בבלייר האוס
צילום: נועה ימין
מומלצים