שתף קטע נבחר

במקום ניתוח: איך מסירים גידול בגב בגלי רדיו

השימוש בגלי רדיו ברפואה נפוץ כבר מכבר שנות השישים, אך היום התרחב גם לחוליות הגב, ותופס תאוצה בהרס גידולים שפירים קטנים (אך כואבים). "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" על הטיפול שחוסך ניתוח מסובך

בן עותמי ‭(21)‬ סבל מכאבי גב קשים שהלכו והחמירו. הוא נדד בין רופאים, ורק אחרי חודשים ארוכים אובחן גידול בגבו. אבל במקום לעבור ניתוח מסובך במקום רגיש, הוא עבר טיפול באמצעות גלי רדיו, שצרבו והרסו את הגידול.

 

 

משככי הכאבים לא עזרו

הכל התחיל לפני כשנה וחצי, כשעותמי היה בטירונות. "התחיל להציק לי כאב בגב התחתון. ביקשתי לראות רופא, אבל עד שהגעתי אליו חלפו בערך חודשיים", הוא משחזר. הרופא הראשון שבדק אותו לא התרשם ככל הנראה מחומרת מצבו וצייד אותו במרשם לאופטלגין ולמוסקול. "ברור שהתרופות האלה לא עזרו לי, וכאב הגב רק הלך והחמיר והקרין כבר על הרגל‭,"‬ מתאר עותמי.

 

התחנה הבאה הייתה במרפאתו של אורתופד צבאי. הוא חשד שזו פריצת דיסק ולכן הפנה את עותמי לסריקת ‭.CT‬ מהממצא שהתקבל לא אובחנה בעיה רפואית, והחייל נשלח חזרה לבסיס.

 

"עוד חודש וחצי עברו, כשאני בקושי סוחב את רגל ימין מרוב כאבים, עד שנשבר לי. ניגשתי לרופא הקופה, הוא הפנה אותי למיפוי עצמות, וככה ראו שיש בעיה בחוליה ‭."L2‬ הרופא רשם לו משכך כאבים חזק יותר. "כך עברתי ממשכך למשכך, שקצת הרגיעו, אבל בגדול לא עשו את העבודה. הכאבים רק נעשו יותר קשים".

 

בשלב זה, לדבריו, נכנסה אמו לתמונה ודרשה מהרופא שיפנה את בנה להדמיית ‭,MRI‬ שבאמצעותה כבר אפשר היה להבחין בגידול. עותמי נשלח למרכז הרפואי מאיר, שם נאמר לו שכדי להרוס את הגידול בדרך לא ניתוחית הוא יכול לעבור טיפול בגלי רדיו, שבשנתיים האחרונות מהווים חלופה לניתוח גב מורכב.

 

גידול קטן - כאב גדול

השימוש בגלי רדיו לצרכים רפואיים התחיל כבר בשנות ה‭60-‬ ברפואת העיניים. "בתוך זמן קצר בלבד התרחב השימוש בהם לרפואת הכאב. לאחרונה הוא תופס תאוצה גם בהרס גידולים‭,"‬ מסביר ד"ר איתי גור אריה, יו"ר האיגוד הישראלי לטיפול בכאב ומנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי שיבא.

 

"לפני כעשור הורחב השימוש בגלי רדיו אלה להרס גידולים בכף הרגל, בעיקר בעצמות קטנות. לאחרונה הורחב השימוש גם לחוליות הגב‭,"‬ מתאר ד"ר יוסי לייטנר, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה במרכז הרפואי מאיר, שבו מיישמים את הגישה הטיפולית הזו.

 

לדבריו, שיטה זו מתאימה ומיועדת להרס גידולים שפירים וקטנים בלבד. "אלה אולי גידולים קטנים, אבל הם מסבים כאבים גדולים‭,"‬ הוא אומר. "זאת מכיוון שמתרחשת בהם צמיחה של כלי דם ושל עצבים.

 

"החולה מורדם, עובר סריקת CT מקומית שמאפשרת לזהות את מיקומו של הגידול, ושם מבצע הרופא חתך זעיר של כארבעה מילימטרים. דרך החתך הוא מחדיר מעין שרוול מתכתי שאותו הוא מצמיד לעצם הנגועה, ודרכו הוא קודח שלושה מילימטרים בעצם. דרך השרוול וחריר העצם מוחדרת מחט שהיא מעין אנטנה, שהקצה שלה מחמם את מרכז הגידול", הוא מתאר.

 

טיפול קצר ויעיל

תוך כדי הפעולה מחליט הרופא מה מידת החום הרצויה כדי להרוס את הגידול. "על פי רוב, ההליך הזה נעשה בחום של 80 או 90 מעלות, למשך לא יותר מארבע דקות‭,"‬ מסביר ד"ר לייטנר.

 

לדבריו, החום הגבוה שמפיקים הגלים אינו גורם נזק לעצבים. אחרי התאוששות קצרה נשלח המנותח כבר באותו יום חזרה לביתו, ובתוך ארבעה ימים מסתמנת הקלה והכאב אמור להיעלם.

 

"הבעיה העיקרית של הפעולה הזו היא בחוסר היכולת לראות בזמן אמת כמה צרבנו. כלומר, זה נעשה במידה מסוימת 'על עיוור‭.'‬ אבל מניסיון עולמי מצטבר עולה שרק באחוזים בודדים היה צורך לשוב על הפעולה‭,"‬ מסביר ד"ר לייטנר.

 

את הפעולה של הרס הגידול בגב באמצעות גלי רדיו יזם ד"ר לייטנר וביצע הרדיולוג ד"ר דניאל יופה‭".‬אחרי הפעולה הרגשתי כאב שנבע מחדירת המחט‭,"‬ אומר בן עותמי, "עכשיו, שבוע אחרי, אני עדיין מתאושש ומחלים, אבל בגדול אני מאוד מרוצה מהשיפור. תנועות כיפוף עדיין כואבות לי, אבל אין כבר הקרנה לרגל ורעידות".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק באחוזים בודדים היה צורך לשוב על הפעולה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים