שתף קטע נבחר

נתניהו מרוצה מהנאום: "נחוש לעבוד עם אובמה"

אובמה אישרר למעשה התחייבות של בוש לשרון על הגושים - וראש הממשלה אמר כי הוא "מעריך את מאמציו בעבר ובהווה". מקורביו: "זה לא ניצחון, אך השגנו כמה דגשים חשובים". האם אובמה רמז להסכמה ישנה של רה"מ לוויתור על התנחלויות?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, חוזר ומדגיש שאין להציג עמדות למשא ומתן על הגבולות, לפני תחילתו. אולם ייתכן שכבר מזמן הוא הביע הסכמה לסגת לקווים המבוססים על קווי 1967, תוך חילופי שטחים ושמירת גושי ההתנחלויות הגדולים בשטח ישראל. כך רמז היום (א') הנשיא האמריקני ברק אובמה, בנאומו בוועידת השדולה היהודית איפא"ק.

 

"מה שעשיתי ביום חמישי זה לומר באופן פומבי את מה שהוכר כבר מזמן באופן פרטי", טען אובמה בנאומו, בהתייחס לנאום הקודם על המזרח התיכון, בשבוע שעבר, שבו נקב בקווי 67' כבסיס למשא ומתן. הוא הבהיר שהגבולות הסופיים לא יהיו כקווי 4 ביוני שלפני מלחמת ששת הימים, ושיהיה צורך בהתחשבות ב"שינויים הדמוגרפיים ב-44 השנים האחרונות".

 

בכך למעשה אישרר אובמה התחייבות פומבית קודמת של הנשיא ג'ורג' בוש הבן לראש הממשלה אריאל שרון, מ-2004, שגושי ההתנחלויות יישארו בשטח ישראל בכל הסכם עתידי. עם זאת, ייתכן שהייתה זו התייחסות גם לסיכומים חשאיים עם ראש הממשלה היחיד שאיתו נפגש אובמה בזמן כהונתו - נתניהו.

 

בשבוע שעבר, נתניהו נאם בכנסת והזכיר את גושי ההתיישבות - לצד נוכחות בקו נהר הירדן - כעקרונות שלא יתפשר עליהם. בימין חששו שהמשמעות היא שנתניהו יסכים לנסיגה מיתר ההתנחלויות, והוא ניסה להסביר לשרים וחברי כנסת מהליכוד ש"יש הגדרות שונות למילה גושים". 

 

ראש הממשלה ופמלייתו צפו היום בנאום אובמה בבית ההארחה הרשמי של הנשיא, ה"בלייר האוס", והביעו שביעות רצון מההבהרות. ראש הממשלה עצמו הביע הערכה לדברי הנשיא. "אני שותף לרצונו של הנשיא לקדם את השלום, ואני מעריך את מאמציו בעבר ובהווה להשגת מטרה זו", אמר נתניהו, "אני נחוש לפעול יחד עם הנשיא אובמה כדי למצוא דרכים לחדש את המשא ומתן לשלום. השלום הוא צורך חיוני לכולנו".

 

בפמליית נתניהו אמרו כי "זה היה נאום ראוי", אחרי שהנשיא האמריקני גם דרש שוב מחמאס להכיר בישראל ולשחרר את גלעד שליט. "אנחנו לא רואים בזה ניצחון, אך השגנו כמה דגשים שהיו חשובים לנו", אמרו מקורבי ראש הממשלה. הם ציינו לחיוב את העובדה שאובמה הבהיר שהגבולות יהיו ברי הגנה, יהיו שונים מקווי 1967, ויתבססו על משא ומתן. כמו כן הם הביעו שביעות רצון מדברי הנשיא נגד החמאס, בעניין הביטחון והאיום האיראני, על ההכרה ההדדית בין שתי המדינות ועל כך שלא תיכפה החלטה של האו"ם נגד ישראל.

 

למרות המתיחות בשבוע האחרון ועל רקע החשש שיתקבל בקריאות בוז, הקהל בוועידה

השנתית באיפא"ק העניק לאובמה קבלת פנים חמה במיוחד. במהלך נאומו הוא הבהיר כי יתנגד להכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית, הדגיש כי ימשיך במאבק מול הגרעין האיראני והבטיח להילחם במאמצים לפגוע בלגיטימיות של ישראל.

 

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, שנכחה בנאום בוושינגטון, אמרה הערב כי פיתרון של שתי מדינות הוא קודם כל אינטרס ישראלי, "ולכן לשם אנחנו צריכים להוביל בשותפות עם ארה"ב. כשישראל דבקה במשימה ומבינה קודם כל מה האינטרס שלה, היא יכולה לגייס את ארה"ב, כל ממשל".

 

לבני, שתנאם מחר בוועידה, הוסיפה כי בכל העולם נושאים עיניים אל מערכת היחסים בין ארה"ב לישראל, ולכן יש חשיבות רבה למסר שיוצא מוושינגטון בימים אלו, "לא רק לישראל בבית פנימה, לא רק לאמריקה בבית פנימה, אלא בעיקר לאזור".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה בנאום. חשף סיכום חשאי?
צילום: AFP
נתניהו ופמלייתו צופים בנאום
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
לבני מאזינה לאובמה. "להוביל בשותפות"
צילום: AFP
מומלצים