שתף קטע נבחר

השכן תופס לכם את החניה? פנו לוועד הבית

החניון בבניין המשותף יכול להפוך לזירת קרב בין בעלי הדירות, למשל כאשר אחד השכנים תופס חניות של אחרים, או מקפיד להחנות דווקא על המדרכה. הבשורות הטובות: יש מה לעשות

בבתים משותפים עם חניה משותפת לכלל הדיירים, נפוצים סכסוכים ומחלוקות בנוגע לשימוש בחניה. כך למשל במקרה של דיירים המחנים מספר כלי רכב בחניון ותופסים חניות של אחרים, דיירים שמחנים את מכוניתם באופן שחוסם את החניה ואף מסכן את התנועה, או דיירים שמחנים את המכונית על המדרכה בחניון.

 

לכל הכתבות במדור שכנים שכנים

 

בעלי דירות ונציגות הבית המשותף, שמנסים לנקוט בפעולות שונות על מנת למגר את התופעה, לא תמיד עושים זאת בהצלחה. יש ועדי בתים שבונים מחסום בכניסה לחניה ומחלקים שלטים הפותחים את המחסום לדיירים, אך כעבור מספר שבועות מתפלאים לגלות כי השלטים שוכפלו על ידי הדיירים עצמם ומשמשים מספר מכוניות.

 

אחרים מסמנים את החניות וצובעים בצבעי אדום לבן את החלקים האסורים לחניה, אך הדיירים ממשיכים לחנות בתחום המסומן, ומאחר שמדובר בשטח פרטי - לא ניתן לאכוף זאת באמצעות קנסות של הרשות המקומית. פעולה נוספת שאימצו מספר ועדי בתים היא הדבקת מדבקות על חלון השמשה של הרכב, אך פעולה זו הופסקה מכיוון שהיא מהווה פגיעה ברכוש.

 

הפתרון: שינוי התקנון

על מנת להסדיר את נושא החניון המשותף ולמנוע השתלטות של בעלי דירות על החניון בצורה חוקית, יש לבדוק בשלב הראשון שאכן מדובר ברכוש המשותף ולא בחניה הנמצאת על שטח השייך לרשות המקומית - חניה שבה אין לדיירים כל זכויות. אם מגיעים למסקנה שהחניון הוא אכן רכוש משותף, יש לקיים אסיפה של בעלי הדירות ולקבל החלטות כדין על אופן השימוש בחניה.

 

בהתאם להוראות חוק המקרקעין וכל עוד לא נקבע אחרת בתקנון הבית המשותף - האסיפה הכללית מוסמכת לקבוע את "דרכי ניהולו של הרכוש המשותף והשימוש בו ... והסדר הענינים האחרים הנובעים מהשכנות בבית המשותף".

 

האסיפה יכולה להחליט על אופן חלוקת החניות, הקמת מחסומים, שרטוט קוי חניה וכדומה. את ההחלטה על אופן השימוש יש לקבל ברוב קולות של חברי האסיפה, והיא מחייבת את כל הדירות. אך האם החלטה כזו יכולה למשל לאסור על דיירים להחנות מכונית נוספת במגרש החניה, בצמוד למדרכה ובאזור שאינו מסומן?

 

על פי פסיקת בתי המשפט, כל בעל דירה זכאי לעשות שימוש רגיל וסביר באזורים המשותפים, גם מבלי לקבל את ההסכמה של האסיפה הכללית - אך מבלי למנוע מבעל דירה אחרת לעשות אותו שימוש. עוד נפסק, כי שימוש ברכוש משותף לצורכי חניה הוא שימוש רגיל וסביר, בתנאי שאינו גורע מזכויותיהם של שאר בעלי הדירות.

 

המשמעות היא, שגם חרף החלטה של האסיפה - לדייר בבית מותר להחנות כלי רכב נוסף בחניון, כל עוד הוא עושה זאת בצורה נאותה ואינו פוגע בזכויותיהם של שאר הדיירים.

 

כיצד בכל זאת ניתן לאסור על חניה כפולה או חניה במעברים הלא מסומנים? באשר לכך קבעו בתי המשפט, שדרך המלך היא שינוי התקנון של הבית המשותף, ברוב של שני שליש מבעלי הדירות אליהן מוצמד הרכוש המשותף, כך שתיאסר חניה בשטחים שאינם מסומנים כחניה.

 

איסור זה יחייב את בעלי המכוניות שנוהגים להחנות את מכוניתם בשטחים לא מסומנים, שלא להשתמש ברכוש המשותף באופן חופשי - גם אם השימוש הינו שימוש סביר.

 

בשורה התחתונה, כל עוד לא התקבלה החלטה כדין המשנה את התקנון ואוסרת באופן חד משמעי להשתמש ברכוש המשותף - כל דייר יכול להשתמש בשטחים המשותפים, כל עוד השימוש אינו מפריע וסביר.

 

עורך דין אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים