שתף קטע נבחר

הליגה הערבית: לבקש מהאו"ם להכיר בפלסטין

בכינוס הליגה הערבית אמר הנשיא הפלסטיני כי בקשה להכרה מהאו"ם בספטמבר היא הדרך היחידה. אולם הביע חשש שהמהלך יביא לסנקציות כלכליות וקרא למנהיגי ערב לשמש "רשת ביטחון". הליגה הערבית קראה לקונגרס האמריקני "לשמור על איזון כדי לשמור על תפקיד ארה"ב בהשגת השלום"

לאחר נאומיהם של הנשיא אובמה ושל ראש הממשלה נתניהו, שבהם הציג כל אחד מהמנהיגים את המתווה שלו לסיום הסכסוך בין ישראל והפלסטינים, הציגה הערב (שבת) הליגה הערבית את המתווה שלה: התעלמות מישראל ופנייה לאו"ם בבקשה להכיר במדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים.

 

ועדת המעקב של הליגה הערבית שהתכנסה בדוחא כדי לדון במבוי הסתום שאליו נקלע תהליך השלום בין הצדדים ובצעדים שעל הרשות הפלסטינית לנקוט, הודיעה כי על הפלסטינים לממש את כוונותיהם ולפנות לעצרת הכללית של האו"ם בבקשה להכיר במדינה הפלסטינית בשטחי הגדה המערבית ורצועת עזה, שבירתה ירושלים המזרחית.


"אין לנו בסיס משותף למשא ומתן" (צילום: AFP)  

 

"הוועדה נחושה לנקוט בכל האמצעים ההכרחיים להשגת התמיכה המתבקשת מכל חברי מועצת הביטחון, והקבוצות הגיאוגרפיות והפוליטיות באו"ם שיאפשרו להוציא את ההחלטה הזו", נמסר בהודעה שיצאה בסיום הישיבה.  

 

"הוועדה רואה בישראל האחראית הבלעדית והמלאה בכישלון תהליך השלום עקב תוקפנותה המתמשכת נגד העם הפלסטיני והתעקשותה לדחות את פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 1967, עקב המשך הבנייה בהתנחלויות ובעיקר במזרח ירושלים כתחליף לשלום וזאת למרות הקונצנזוס הבינלאומי המכיר באי הלגיטימיות של ההתנחלויות".

 

על התנגדותה של ארצות הברית לפנייה לעצרת הכללית כדי שתכיר במדינת פלסטין, קראה ועדת המעקב לקונגרס האמריקני "לבחון שוב את עמדותיו ודורשת ממנו איזון כדי לשמור על תפקידה של ארצות הברית בהשגת השלום. הוועדה הצהירה כי אם ישראל תקבל את עיקרון שלום תמורת שטחים ואת פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 67 ותעצור את הבנייה בהתנחלויות – המשא ומתן בין הצדדים על הסטטוס הסופי יוכל להמשיך ויתקבל בברכה על-ידי הפלסטינים".

 

"הביטחון יושג רק באמצעות פיתרון כולל"

עוד נאמר כי "הוועדה מתנגדת לנאומו של בנימין נתניהו מול הקונגרס האמריקני אשר חסם את הדרך לכל התקדמות בתהליך השלום. הוועדה מביעה הערכה למדינות אשר הכירו במדינה הפלסטינית על בסיס גבולות 67 וקוראת למדינות שעדיין לא הכירו בה - לעשות זאת בהזדמנות הראשונה. הועדה מכריזה כי הביטחון יושג רק באמצעות פתרון כולל צודק ובר קיימא לסכסוך הערבי ישראלי, ובאמצעות נסיגה ישראלית לגבולות 67'".

 

בכינוס הביע הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, פסימיות מהאפשרות לחידוש השיחות בין הצדדים ולהתקדם במגעים לקראת הקמת מדינה פלסטינית. "מהתנאים שנתניהו הציב אנו רואים שאין בסיס משותף למשא ומתן. האפשרות העיקרית שלנו היא ללכת לאו"ם", אמר אבו-מאזן.

 

הנשיא הפלסטיני שב והדגיש: "אין כאן שום סוד, אמרנו את זה לאמריקנים ולאירופאים וישראלים, האופציה היחידה

שלנו היא ללכת לאו"ם".

 

אולם, הוא הביע חשש שההליכה לעצרת הכללית לאו"ם בספטמבר, דבר שארצות הברית וישראל מתנגדות לו בנחרצות, עלולה להסתיים בסנקציות כלכליות וקרא למדינות ערב לשמש כ"רשת ביטחון" לפלסטינים. "ינסו להטיל עלינו מצור", אמר אבו-מאזן, "אנו מקווים שתהיה לנו רשת ביטחון ממדינות ערב". עם זאת, ציין הנשיא הפלסטיני כי אם יתחדש המשא ומתן בתנאים שמקובלים על הפלסטינים, הוא יימנע מלפנות לעצרת הכללית.

 

"על מה הם ידברו?"

בפתח הכינוס קרא המארח ראש ממשלת קטאר, שייח' חאמד בן ג'אסם השני, לוועדת המעקב שלא לחדש את השיחות, עד ש"ישראל תהיה מוכנה". "כרגע נשהה את תהליך השלום, עד שיימצא פרטנר בצד הישראל", אמר.

 

את קיום הכינוס ביקש אבו-מאזן, אחרי סדרת התייעצויות שערך עם שרי חוץ ערביים שונים. מלבד הרשות הפלסטינית בפגישה משתתפים עוד 13 מדינות ערביות וביניהן מצרים, ירדן, סוריה, ערב הסעודית ולבנון.

 

מוקדם יותר היום נועד אבו-מאזן עם מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא. ברשות הפלסטינית מגדירים כעת את המצב המדיני כמבוי סתום, וגורמים ברשות ציינו כי נאום נתניהו ידחף את הפלסטינים ביתר שאת לקראת הכרה של האו"ם במדינה פלסטינית בגבולות 1967 בחודש ספטמבר הקרוב.

 

מוסא התייחס לנאום של נתניהו בקונגרס האמריקני ונשמע פסימי מאוד. לדבריו, בחזון שהציג ראש הממשלה הישראלי הייתה כמות נכבדה של "לא". "אני מעריך שהמשא ומתן לא יביא לאף תוצאה בגלל כל הלאווים. על מה הם ידברו?".


פורסם לראשונה 28/05/2011 21:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-מאזן. "אין כאן שום סוד"
צילום: AFP
מומלצים