שתף קטע נבחר

גוגל Wallet: תנו לחתול לשמור על האשראי שלכם

אם תשאלו את גוגל, כולנו צריכים להשתמש באפליקציית התשלום החדשה שלה לאנדרואיד בתור ארנק. אם תשאלו את פייפל, מדובר בהמצאה שלהם שנגנבה. אם תשאלו אותנו, שווה לחשוב פעמים לפני שמאמצים את הפיתוח החדש

<< כך תסתירו פורנו במחשב המשפחתי

 

הטכנולוגיה היא דבר נפלא. רק בשבוע שעבר חשפה גוגל את Wallet, אפליקציה שמחוברת לשירות תשלום בסלולרי ומסוגלת להפוך את הטלפון החכם לארנק דיגיטלי אמיתי. זה אומר שבקרוב תוכלו לשלם בהינף סמארטפון בחנויות. כל מה שצריך לעשות זה לחכות קצת (שיגיע לארץ) ולשים בידי גוגל גם את המפתחות לחשבון הבנק שלנו.

 

גוגל? זו שצילמה אנשים ערומים והעלתה לאינטרנט, חשפה את רשימות התפוצה של משתמשי ג'ימייל בהשקת Buzz ואספה תעבורת רשתות Wifi ב-33 מדינות בעולם? כן. גוגל הזאת. לפניכם כל העובדות: איך עובד גוגל Wallet, למה זה טוב, מי באמת המציא אותה והאם מדובר בקפיצת מדרגה טכנולוגית או במלכודת חדשה לפרטיות.

 

גוגל Wallet – אפליקציה שהיא ארנק

החברה השיקה את השירות בסוף השבוע שעבר. גוגל Wallet הוא שילוב של שלושה גורמים – מכשיר בעל שבב בטכנולוגיית NFC, אפליקציית אנדרואיד וחברות (רשתות שיווק וחברת אשראי) שתומכות בשני האחרים.

 


 

טכנולוגיית NFC היא פיתוח חדש ומעניין, שאפשר לטלפונים חכמים לתקשר עם התקנים אלקטרוניים באמצעות תדר תקשורת בטווח קצר. הפיתוח מאפשר תקשורת נתונים מיידית על ידי הנחת הסמארטפון על מכשיר או משטח תומך להעברת נתונים. לצד אפשרויות כמו העברת קבצים בנגיעה, הורדת יישומים ואחרות, NFC מאפשרת להשתמש בסלולרי בתור ארנק – אם מקשרים יישום NFC לשירות אשראי. ואת זה בדיוק עשתה גוגל.  

 

החברה הסבירה שאין לה גישה לנתוני האשראי עצמם. המשתמש נכנס לחשבון האשראי שלו דרך מספר גישה אישי (PIN) ונתוני הזיהוי והאשראי נמצאים על שבב מוצפן, שאינו מחובר לרכיבי חומרה אחרים במכשיר - כדי לצמצם סיכוי לפריצה.

 

בעת השקת Wallet, הודיעה חברת מאסטרקרד שתתמוך בשירות החדש (דרך שירות התשלומים שלה ברשת, PayPass), וכמותה גם רשתות מייסיס, סאבוויי, בלומינגיילס, וולגרינס וטויס אר אס. כדי לשלם באמצעות הטלפון, כל שצריך לעשות זה להרשם לשירות, לחבר אליו חשבון אשראי ואפשר להתחיל לקנות. איך זה נראה? ככה:

 

 

פשוט מניחים את המכשיר בצמוד לקורא הייעודי - וזהו. בינתיים, הקנייה הסלולרית מתאפשרת רק ברשתות שצוינו. עם זאת, ככל הנראה שרשתות גדולות אחרות יצטרפו לשירות Wallet בהמשך. גוגל תאפשר להשתמש גם בכרטיס PrePaid מטעמה, קופונים, כרטיסי מועדון, כרטיסי תלושים ובעצם - בכל כרטיס שאפשר למצוא בארנק סטנדרטי. בינתיים, יש בשוק רק סמארטפון אחד שתומך ב-NFC, הנקסוס S של סמסונג, אולם גוגל מסבירה שבקרוב ניתן יהיה לשלב את השבב בכל סמארטפון, באמצעות מדבקה מיוחדת.

 


 

נפטרים מהארנק? לא כל כך מהר

סמארטפון בתור תחליף לארנק נשמע כמו דבר נוח מאוד. אבל יש כמה דברים שצריך לקחת בחשבון לפני שמאמצים את הארנק האנדרואידי. ראשית, מדובר בגוגל. כולנו משתמשים בשירותי אימפריית האינטרנט – חיפוש ברשת, סלולר, מיפוי, ניווט, מייל – וכולם ניתנים בחינם. למה? משום שגוגל מרוויחה די כסף מלהעביר את המידע שנאסף עלינו משירותי החינם האלה אל מפרסמים ושותפים.

 

מה עושים המפרסמים עם המידע הזה? מציגים לנו פרסומות למוצרים שיותר סביר שנקנה. לרוב המשתמשים לא באמת אכפת מכריית המידע: אם בגלל מודעות נמוכה, ואם בגלל שזה לא באמת משפיע על החיים שלהם. יש לכם שירות חיפוש מעולה ומקיף? אז מה אם יומיים אחרי שחיפשתם "חליפות בזול" מופיעים סביבכם באינטרנט באנרים לחנויות בגדים.

 

אבל לתת לגוגל את המפתחות לחשבון האשראי שלכם? לוותר על הכרטיס לטובת אפליציה בסלולר? זה כבר עניין אחר לגמרי. כאמור, גוגל הצהירה שלה עצמה אין גישה לנתוני האשראי שלכם, שהאפליקציה רק תתקשר עם חשבון הבנק. אבל את התקשורת הזו יכלה גוגל לנטר בקלות לו רצתה. גם אם גוגל החליטה לשנות את דרכיה באורח מסתורי, וניטור תנועות האשראי שלכם נחשב מבחינתה לקו אדום, יש גורמים אחרים שיוכלו להניח את היד על חשבון הבנק שלכם.

 

יש רוגלות רבות שמסתובבות בחנות האנדרואיד במסווה של אפליקציות ומעבירות מידע אל גורמים לא ידועים. אם אפשר לעקוב אחרי אדם, לדעת לאן גלש, לאן טלפן ומתי, מה הבעייה ליירט את קוד הגישה שלו לחשבון האשראי? אין כזו. בנוסף, NFC היא תקשורת רדיו מקומית, דבר שאפשר לקלוט באוויר ולשמור, באמצעות מכשור מתאים (כפי שעושים גנבי מכוניות, שמאתרים אותות של שלטי אזעקה מרחוק). מה זה אומר? שעבריינים יוכלו, עקרונית, להשיג גישה לחשבונות האשראי שלנו גם בחנויות וגם ברשת.

 

סוגיה נוספת היא סוגיית האבטחה של גוגל עצמה. שרתי החברה כבר נפרצו בעבר: האקרים ממקור לא ידוע הצליחו לקבל גישה לחשבונות מייל של אזרחים סיניים. הפריצה הציתה משבר בין הנהלת גוגל וממשלת סין. ענקית האינטרנט האשימה את המעצמה הקומוניסטית בפריצה לשרתיה, בטענה שלסין יש גם אינטרס וגם יכולת טכנית לכך. פריצה שתחשוף נתוני אשראי תגרום לנזק עצום לגוגל ושותפותיה, דבר שכל אחת ממתחרותיה ישמחו לראות.

 

פייפל: גוגל גנבה לנו את ההמצאה

חברת פייפל, שמתמחה בתשלומים ברשת, טוענת שהפיתוח של גוגל הוא גניבה. לפי פייפל, גוגל לא היתה מצליחה לפתח ולהשיק את Wallet בלי בכיר לשעבר בפייפל – אוסאמה באדיר, שעבר לעבוד בגוגל וחשף סדרה של סודות טכניים ומקצועיים.

 

פייפל וגוגל קיימו מגעים בנושא הטמעת שירותי פייפל תשלום באנדרואיד מרקט עוד באוגוסט 2010. המגעים נמשכו עד אוקטובר מבלי שנחתמה עסקה. באותו חודש פנתה סטפני טילניוס, בכירה בגוגל (ועובדת פייפל לשעבר) לבאדיר והציעה לו משרה בתחום התשלומים בפלטפורמות ניידות.

 

לפי דיווח של Engadget, באדיר סרב בנימוס ואף הבטיח לממונים עליו שאין לו שום כוונה לעזוב. חודש לאחר מכן כבר נחת באדיר במטה גוגל ואיתו עוד כמה עובדים מהצוות שלו בפייפל. זמן קצר לאחר מכן החל פרויקט גוגל Wallet, בהסתמך על הידע של באדיר ואנשיו. הנהלת פייפל הגישה תביעה נגד טילניוס ובאדיר באשמת הסגרת סודות תעשייתיים בניגוד להסכמי ההעסקה שלהם – בניגוד לחוק הגנת מידע בתאגידים, שנהוג במדינת קליפורניה.

 

סיכום: למה גוגל צריכה את Wallet?

לגוגל יש אולי היסטוריה עשירה בהפרת הפרטיות של משתמשיה, אבל חדירה לחשבונות אשראי תהיה סיכון שלא ישתלם לה לקחת. להערכתנו, גוגל לא תשתמש בשירות החדש כדי לפשפש לכם בחשבון הבנק. אז למה צריכה החברה ארנק מבוסס אנדרואיד?

 

פשוט מאוד: כדי להרחיב את האחיזה שלה בשוק הפרסום המקוון. לפי נתוני מיקום וגלישה אפשר לדעת היכן אתם נמצאים. לפי נתוני חיפוש אפשר להציע לכם מוצרים ושירותים. אם מצליבים את הנתונים האלה עם נתוני wallet אפשר לדעת מה קניתם או במילים אחרות – איזה פרסום עובד, ובאיזו מידה. ככל הנראה שזו המטרה המיידית של גוגל.

 

בטווח הארוך, Wallet יהווה כניסה ראשונה אל שוק אמצעי התשלום שמבוססים על הסלולרי. ביפן כבר קיימים שירותים דומים ברמות שונות, בתפוצה הולכת וגדלה. ככל הנראה שארנקי NFC סלולריים הם העתיד של כרטיסי האשראי.

 

מצד שני, יכול להיות שתביעת פייפל תתקע מקל בגלגלים של גוגל. אם החברה התובעת תצליח להוכיח שגוגל השתמשה במידע פנימי שלה בצורה לא חוקית, תוכל פייפל לדרוש צו מניעה שיכול לעכב משמעותית את פרויקט הארנק הסלולרי של גוגל.

 

איי סטוק פוטו, מיין פיהרר! >> 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הארנק הסלולרי: בטוח או מסוכן?
מומלצים