שתף קטע נבחר

"רכיבה טיפולית? אין שום קשר להפרעות קשב"

כך קובע פרופ' יהושע צאל, מומחה לפסיכולוגיה קוגניטיבית. לדבריו הטיפול בהפרעות קשב וריכוז הפך למתסכל לאור שפע הטיפולים המוצעים, שכולם מבטיחים שיפור ורק מעט מקיימים - וקורא לא להתפתות ולהחליף טיפול יעיל בפתרונות קסם

העיסוק הרב בשנים האחרונות בנושא של הפרעות קשב וריכוז מחייב לתת את הדעת על שני היבטים מהותיים של תפקודי הקשב: מורכבות המערכת הקשבית, וההשפעה של גורמים חיצוניים על תפקודה. הטיפול בלקות קשב וריכוז הפך למורכב, מבלבל ומתסכל לאור שפע סוגי הטיפולים המוצעים, שכולם מבטיחים ורק מעט מהם מקיימים.

 

 

כיום נהוג לראות במערכת הקשב כמורכבת מארבע תת-מערכות, שמבטאות תפקודי קשב שונים: קשב מתמשך, קשב סלקטיבי, הכוונת קשב ובקרת קשב. הפרעות קשב וריכוז יכולות לנבוע מבעיה בתת-מערכת אחת או יותר, ולהתבטא בצורות שונות אצל כל אחד.

 

מצג שווא של הפרעת קשב

מערכת הקשב היא מעין צומת שאליו מתנקזות גם בעיות ממקורות אחרים, כגון בעיות רגשיות או משפחתיות וקשיים חברתיים או לימודיים. הבעיות האלה גורמות, בין היתר, להפרעות בתפקוד הקשב, ולכן עלול להיווצר מצג שווא של לקות מבנית במערכת הקשבית.

 

למשל, קושי להתמקד במטלה תובענית יכול לנבוע אמנם מלקות קשב, אך גם מהסחת דעת הנובעת מבעיה רגשית שונה.

 

זיהוי המקור של בעיות קשב הוא תנאי הכרחי לאבחון נכון ולטיפול יעיל, לכן נדרשת היכולת להבחין בין לקויות אמיתיות לבין בעיות אחרות, שעלולות להיות מאובחנות כך בטעות.

 

הדרך הראויה להערכת היעילות של טיפול כלשהו היא בהסתמך על מחקרים מדעיים שנערכו בצורה קפדנית ופורסמו בהתאם לקריטריונים המקובלים.

 

על פי אמות מידה אלו קיימים שלושה סוגי טיפולים אפקטיביים: טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי וטיפולים קוגנטיביים מתקדמים.

 

הטיפול התרופתי הוא בדרך כלל במתילפנידאט, החומר הפעיל בתרופות כמו ריטלין וקונסרטה, שנמצא אפקטיבי לטיפול בסימפטומים בקרב 70%-80% מהילדים הסובלים מלקות קשב וריכוז. 

 

טיפול התנהגותי הוא אפקטיבי במידת מה, אך פחות משני הסוגים האחרים האחרים. הטיפול מסתמך על מתן חיזוקים מיידיים חיוביים ושליליים, בהתאם להתנהגות הילד בעת ביצוע מטלות שונות.

 

הטיפולים הקוגניטיביים המתקדמים ממשיכים להתפתח בשנים האחרונות ונראה שטמון בתחום פוטנציאל רב. בטיפול מאתרים את תפקודי הקשב הלקויים אצל הילד ולאורך סדרת אימונים הדורשים מאמץ קשבי הוא מתמודד עם מטלות המותאמות לו בדרגת קושי עולה ובליווי משוב מיידי.

 

הטיפול נעשה בעבודה מול מחשב, אך בעוד שתוכנות ומשחקים רבים המוצעים בשוק מתיימרים לטפל בנושא, מעטים בלבד מבוססים על ניסויים העומדים באמות מידה מחקריות גבוהות ופורסמו בכתבי עת מדעיים.

 

טיפולים פופולריים - ובעייתיים

לצד הטיפולים האפקטיביים האלו, ישנם טיפולים המבוססים על תיאוריות פסיכולוגיות שונות. בעוד הממצאים האמפיריים מראים שאין ביכולתם של טיפולים אלו להשפיע על תפקודי מערכת הקשב, אלה גישות רציניות שבהחלט עשויות לעזור לבעיות רגשיות וחברתיות הנלוות ללקות.

 

בשוק קיימים טיפולים נוספים לבעיות קשב וריכוז שהם פופולריים במיוחד ובאותה מידה בעייתיים. קבוצה זו כוללת פתרונות כמו תמציות צמחים, רכיבה טיפולית על סוסים, הליכה בשמיניות, התעמלות ותראפיות למיניהן כמו טיפול באמנות וטיפול באמצעות בעלי חיים. טיפולים שונים ולעתים גם משונים אלה - אין להם שום קשר ללקות קשב וריכוז.

 

חשוב לזכור שהפרעת קשב וריכוז מאופיינת בתחלואה נלווית (קומורבידיות) גבוהה. פעמים רבות הלוקים בבעיות קשב וריכוז סובלים מבעיות נוספות כמו ליקויי למידה, קשיים רגשיים והפרעות התנהגות.

 

לא מן הנמנע שהטיפולים הללו מסייעים במשהו לבעיות הנלוות או שהם משפרים את התחושה הכללית של הילד, ואין לזלזל בכך. אולם אסור להציג שיטות אלו כטיפולים בלקות המבנית של מערכת הקשב, ובוודאי אסור להן להחליף טיפול יעיל שהילד זקוק לו.

 

הכותב הוא מומחה לפסיכולוגיה קוגניטיבית, ראש החוג לפסיכולוגיה המסלול האקדמי המכללה למינהל, וחבר סגל אוניברסיטת תל אביב.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיפולים שונים ולעתים משונים שאין להם קשר להפרעת קשב
צילום: shutterstock
זיהוי מקור הבעיה הוא תנאי הכרחי לטיפול יעיל. פרופ' צאל
צילום: רונן טופלברג
מומלצים