שתף קטע נבחר

חיסון נגד עישון: 6 החיסונים החמים שבדרך

26 חיסונים קיימים היום - והם הביאו להצלת חייהם של מיליונים ולמיגור של מחלות קשות. אך זה לא נעצר כאן. חברות התרופות עורכות כל העת ניסויים במטרה למצוא רבים נוספים. הצצה ראשונה לששת החיסונים שצפויים להיכנס לשימוש בעשור הקרוב ועוד כאלה שבדרך

הם מתנת הרפואה לאדם, המגן האנושי מפני מחלות קשות וקטלניות שהביאו למותם של אלפי בני אדם. כיום עומדים לרשות האנושות 26 חיסונים שהצילו חיים, מנעו תמותה ותחלואה קשה. חלק מהחיסונים גרמו להיעלמות כמעט מוחלטת של מחלות ובהן אבעבועות שחורות והפטיטיס A.

 

 

אבל עולם הרפואה אינו עומד מלכת: עשרות מעבדות ברחבי העולם עמלות על פיתוחם של חיסונים חדשים, שעשויים להציל עוד מיליוני בני אדם ולמגר מחלות נוספות. הנה חלק מהחיסונים הנראים עד כה מבטיחים ועל פי ההערכות ישווקו עד שנת 2020.

 

1. התמכרות לעישון

חברת נאבי ביופרמקיוטיקלס החלה בניסויים שלב ג' (שלב אחרון במחקר על תרופה) בחיסון בשם NicVAX.

החברה עדיין לא חושפת פרטים רבים על הפיתוח המהפכני, אולם על פי המידע שהודלף ברשת מדובר בחיסון שימנע את ההתמכרות לניקוטין ויביא לגמילה מהירה מסיגריות גם למכורים כבדים.

 

2. סוכרת

בשנת 1994 החלה חברת Diamyd medical בפיתוח חיסון מהפכני חדש בשם Diamyd לריפוי חולי סוכרת. החיסון החדש מונע מהגוף לתקוף את תאי ביטא של הלבלב, המפרישים את ההורמון אינסולין, ובכך למנוע את התפרצות המחלה ולשמר את יכולת תאי הביטא להמשיך ולהפריש אינסולין. בשנת 2012 יסתיים שלב ג' של המחקר, שהראה עד כה תוצאות מעודדות.

 


חיסון לסוכרת. ימנע הצורך בהזרקות אינסולין אינסופיות

 

החיסון ניתן בזריקה תת עורית של חלבון בשם GAD65. מחקר שלב 2, שכלל 70 ילדים ומתבגרים ופורסם בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל", הראה כי החיסון האט באופן משמעותי את התקדמות המחלה ואף עצר אותה כליל בחלק מהנבדקים.

 

3. קדחת דנגיי

חברת סנופי פסטר עורכת מחקר שלב 3 בחיסון בשם ChimeriVax. קדחת זו נגרמת על ידי יתוש העוקץ ומעביר את הנגיף פלאבאוירוס לאדם. המחלה גורמת לחום פתאומי, כאבי שרירים עזים המופיעים חמישה עד שמונה ימים לאחר העקיצה. לעתים מופיעה גם תפרחת מגרדת בכל הגוף, חוסר תיאבון, חולשה, דימומים וירידת לחץ דם.

 

המחלה שכיחה במזרח הרחוק, דרום ומרכז אמריקה, אפריקה ודרום ארצות הברית. החיסון החדש, כימריוקס, מכיל נגיף חי מוחלש שאינו גורם למחלה ומצליח לעורר בגוף יצירת נוגדנים כנגד הנגיף. עד כה הראו המחקרים הצלחה במניעת ההדבקה, ופרופיל בטיחות גבוה עם מיעוט תופעות לוואי.

 

4. שושנת יריחו

מזה עשור עמלים חוקרים בטהרן על חיסון כנגד מחלת הלשמניאזיס, המוכרת בשם "שושנת יריחו". המחלה נגרמת על ידי פרזיט ומועברת על ידי זבוב החול. היא מופיעה במספר צורות, כשהשכיחה בישראל היא הלשמניה העורית, הגורמת להופעת נגעים עוריים.

 

תחילה כשל המחקר האירני, אולם שינוי ברכיב החיסון הביא להצלחה בגרסה החדשה שלו, שנמצאה בטוחה ויעילה. כעת נמצא החיסון במחקר שלב שלישי ועל פי ההערכות הוא ישווק בתוך מספר שנים ועשוי למנוע אלפי מקרי תחלואה בשנה.

 

5. שיגלה

המסע למציאת חיסון נגד חיידק השיגלה, הגורם לשילשולים מרובים, חום ולעתים דם בצואה עד כדי התייבשות פרכוסים ופגיעה מוחית, החל בארצות הברית, שם נוסה על אלפי חיילים. גם בארץ ביצעו חוקרים ישראלים ניסוי בחיסון כנגד החיידק, על אלפי חיילי צה"ל.

תוצאות החיסון הראו כי הוא יעיל במניעת המחלה בכ-80% מהמתחסנים.

 

בשנים האחרונות נערך מחקר בחיסון בילדים ותינוקות, מתוך תקווה כי הוא יביא למניעת מאות אלפי מקרי מחלה בשנה ברחבי העולם, ובמיוחד במדינות העולם השלישי.

 

6. מלריה

מחלת המלריה קוטלת שני מיליון איש מידי שנה ברחבי העולם. בישראל המחלה נדירה ותוקפת בעיקר מטיילים שחזרו מהמזרח הרחוק ואפריקה. היא מועברת בעקיצת יתושה ונגרמת על ידי ארבעה טפילים, מתוכם שניים שכיחים ביותר: מלריה פלציפרום, שגורם למחלה קשה עד מוות, ומלריה וויווקס, שגורם גם הוא למחלה קשה אך עם פחות סיבוכים. בישראל חולים במחלה כ-30 איש מידי שנה, כולם כאמור כאלו שטיילו במזרח או באפריקה.

 


חיסון נגד מלריה. יתושה מעבירה את הטפילים לבני האדם

 

 

המחלה מתחילה בחום גבוה שבא בגלים ומלווה בכאבי ראש, צמרמורת והזעה, ועלולה לפגוע גם בריאות בכליות ובמוח. היתושה שמעבירה את הטפיל היא ממשפחת האנופלס שעוקצת בעיקר בערב ובלילה.

 

אין היום חיסון נגד מלריה אך קיימות ארבע תרופות עיקריות למניעת המחלה: מלרון, מפלוקווין, דוקסילין ופרימקווין. בשנים האחרונות פותח חיסון Mosqurix, הנמצא עתה בשלב מחקר שלישי על ידי חברת גלקסו סמית' קליין. אין עדיין פרטים רבים על החיסון, אך מהמעט שידוע התוצאות עד כה הראו כי הוא בטוח ובעל יעילות גבוהה במניעת המחלה. אם אכן יסתיימו הניסויים בהצלחה הוא עשוי להציל עשרות אלפי אנשים מידי שנה.

 

עוד חיסונים בדרך

בשלבי מחקר מוקדמים יותר נמצאת שורה ארוכה של מגוון חיסונים שעדיין לא הוכיחו יעילות גבוהה. לעתים רבות הדבר קורה בשל הרכב החיסונים שאינו מעורר יצירת רמה מספקת של נוגדנים בגוף האמורים להגן מפני המחלות. עם זאת קורה לא אחת ששינוי קל בהרכב המולקולרי של החיסון או בחומרים נוספים בסביבתו מביאים לשינוי המיוחל ולהגנה מפתיעה של הגוף. אלה החיסונים הנוספים שאולי יפתיעו בעתיד ויביאו להצלחה:

 

HIV

עשרות מעבדות ברחבי העולם מנסות כבר שנים ארוכות ליצור חיסון נגד הנגיף הגורם למחלת האיידס. אלא שהבעיה העיקרית נעוצה בחמקמקות של נגיף ה-HIV היוצר אלפי מוטציות ללא הרף. כך, עד שהסוף יוצר נוגדנים נגד הנגיף, הוא כבר יוצר דור חדש מוטנטי ושונה. בשנים הקרובות לא צופים מדענים פריצת דרך ממשית, אולם המחקרים הרבים בתחום, ההשקעות הכספיות הרבות והמירוץ הקדחתני אולי יביאו ליצירת חיסון בעתיד.

 

MRSA

החיידק האלים "סטפילוקוק זהוב עמיד מתיצילין" או בכינויו המקוצר "מרסא", הוא אחד החיידקים העמידים ביותר. הוא נפוץ ביחידות לטיפול נמרץ ופגיות, ובשנים האחרונות נודע זן חדש שלו התוקף גם בקהילה. חברת GSK עורכת בימים אלה מחקר שלב 2 בחיסון PentaStaph לאחר ששלב 1 של הניסוי הראה כי הוא בטוח לשימוש בבני אדם. בחברה מאמינים כי אם הניסוי יסתיים בהצלחה, החיסון ישווק עד שנת 2020.

 

הפטיטיס C ו-E

חמישה זנים של נגיפי הפטיטיס: A, B, C, D ו-E גורמים לדלקת כבד נגיפית ההורסת את המעבדה הראשית של הגוף, הכבד. נגד שניים – הפטיטיס A והפטיטיס B קיים חיסון, הניתן בישראל לכל התינוקות והילדים במסגרת שגרת החיסונים בטיפת חלב. התוצאה הביאה לירידה דרמטית ביותר בשיעור החולים, עד כדי כך שמחלת הפטיטיס A כמעט ומוגרה לחלוטין בישראל.

 

נגיפי ההפטיטיס גורמים לדלקת בכבד, צהבת, אי ספיקת כבד ולעתים גם סרטן. חברת GSK בשיתוף חברת InterCell עורכות כעת תוכניות לקראת ניסוי שלב 2 בחיסונים חדישים נגד נגיפי הפטיטיס C והפטיטיס E לאחר שהנסוי שלב 1 הראה כי החיסונים בטוחים לשימוש בבני אדם.

 

אבולה

הנגיף הקטלני אבולה המצוי באפריקה, גורם ל"קדחת המורגית", הגורמת למוות בתוך שעות עד ימים ספורים, אצל עד 90 אחוז מהנדבקים. כעת מתבצע מחקר שלב 2 אותו עורכת המעבדה הקנדית למיקרוביולוגיה.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסונים. מקווים שיצילו חייהם של מיליונים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים