שתף קטע נבחר

שופרסל במגעים עם יצרני מוצרי חלב מיוון

הרשת בודקת כבר שנתיים אפשרות של ייבוא מוצרי חלב עבור המותג הפרטי שלה, ונציגיה ייפגשו היום בצהרים עם יצרן יווני. "למרות שזה עומד על שולחננו, כרגע זה לא נראה רווחי"

שופרסל במגעים עם יצרנים מיוון: מנהל העסקים הראשי של שופרסל, ריצ'י האנטר, אמר היום בפגישה של קמעונאים וחברות החלב עם שר האוצר יובל שטייניץ, כי שופרסל בודקת כבר שנתיים את האפשרות לייבא מוצרי חלב בסיסיים.

 

 

האנטר אמר כי הרשת מעוניינת בכך מאוד, אולם עד עכשיו, הם לא הצליחו להגיע לנוסחה לפיה שופרסל תייבא מוצרי חלב ותרוויח כסף. יש ב-12:00 עם נציג של יוון. "אבל למרות שזה עומד על שולחננו, כרגע זה לא נראה ריווחי", אמר.

 

האנטר כבר אמר בכנס מזון בעידן חדש 2011, כי כדי המותג הפרטי של שופרסל ייכנס בשנים הקרובות לתחומים נוספים, כולל מוצרי חלב. "בחמש שנים הקרובות נשמח להכנס לכל קטגוריה אפשרית".

 

שטייניץ אמר בשבוע שעבר כי הוא שוקל את הורדת מכסי הייבוא על גבינות, ורה"מ בנימין נתניהו אף הצהיר כי יפעל לייבא חלב ומוצריו מחו"ל. בישיבת סיעת הליכוד ביום שני האחרון, הודיע כי הנחה את שרי האוצר, התמ"ת והחקלאות להגיש לו עוד השבוע המלצות בנוגע לפתיחת שוק החלב בישראל לייבוא מוצרים מחו"ל. 

 

הבעיות: חיי מדף קצרים ומסי ייבוא

אבל כרגע, ישנן סיבות רבות לחוסר הרווחיות האפשרי בייבוא מוצרי חלב. ראשית ישנם מכסי מגן על ייבוא גבינות. ייבוא של קוטג' וגבינה לבנה לישראל מותר, אך מעל מכסה מסוימת, על היבואן לשלם מכס גבוה של בין 140% ל-220%. המכסות לייבוא גבינות לא עולות על כמה אלפי טון, וחציין מיועדות לתעשיינים. לא בטוח ששופרסל, אפילו כשחקן גדול בשוק הקמעונאות, יכולה לספוג מסים כאלה.

 

 אם שר האוצר יובל שטייניץ יבטל את המכס על גבינות - יתכן שיקל על שופרסל להיכנס לתחום ייבוא הגבינות. אבל האפשרות הזאת תיתקל בלובי החקלאים החזק, שטוען נגד המהלך טענות חזקות. 22% משוק מוצרי החלב בישראל מיובא, בעוד שבמדינות רבותב עולם מדובר רק ב-6%. כל מדינות העולם מגינות על התוצרת החקלאית שלהן. ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי אף מסבסדות חקלאות.

 

סיבה נוספת לחוסר ריווחיות אפשרי, היא בעיית חיי מדף קצרים. לגבינות רכות יש תוקף קצר, וייבוא שלהן במכולות, תוך מעבר בנמל ובדיקת הרשויות בישראל, עשוי לעכב את הגעתן למדפים. הצרכן הישראלי לא יקנה מוצר שתוקפו יפוג בקרוב, ולכן יתכן שחלק מהסחורה תוחזר. הסכנה היא שבמחיר המוצר המיובא יגולמו ההחזרים הגבוהים שלו.

 

ייבוא ממדינה סמוכה כמו יוון, יכול לקצר את התהליך. עפרה למפרט, מנכ"ל קרפאטפודס ישראל, יצרנית גבינת השמנת פילדלפיה, אמרה השבוע ל-ynet. "כשנדע שהממשלה מתייחסת לזה ברצינות והולכת להוריד את מכסי הייבוא, נבדוק תוכנית לייבוא המוצרים האלה לישראל. אפשר להתמודד עם התוקף הקצר – אפשר להביא קוטג' ממדינות שכנות שהמרחקים מהן הם לא גדולים".

 

אז בשופרסל מתכוונים לייבא בעצמם גבינות, אולם גם יבואני גבינות מקווים לייבא קוטג'. ייבואנים אמרו ל-ynet כי אם ייפתח השוק לייבוא חופשי, הן יזדקקו לסיוע רשתות השיווק. נני סיימן, מנכ"ל סיימן סחר, יבואנית הגבינות הגדולה בארץ, מצהירה: "אם יפתחו את השוק ויורידו מסים - יש אפשרות שאייבא קוטג'. אבל כל זה בתנאי שיהיה שחרור מהיר מהנמל של הסחורה, עם שרשרת קירור נכונה ושיתוף פעולה של רשתות השיווק. זה כמו הימור בקזינו, אבל ננסה.

 

"אם יפתחו את השוק, ויצרו מס קבוע אייבא קוטג'. צריך לראות איך סוגרים את הדברים עם היצרנים ועם רשתות השיווק, אנחנו לא יכולים בלי הרשתות. כיום, המכסות והמכס לא מאפשרים בניית שוק לגבינות שאנחנו כבר מייבאים, יום אחד יש אותן ברשת, יום אחר אין, כי נגמרה המכסה. רשתות השיווק לא יכולות להחזיק מדפים ריקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
רוצה, אבל קשה. ריצ'י האנטר
צילום: עמית שעל
מומלצים