שתף קטע נבחר

השכן הציב לי אנטנה מעל הראש - אפשר לתבוע?

בין אדנית הנענע הפורחת למזגן המרעיש, צצה לה קופסה חשודה. בירור קצר גילה: חיים השכן מסייע לסלקום לשפר את הקליטה. למרות היחסים הטובים והחיוכים בחדר המדרגות, הוא לא מוכן לוותר על ההכנסה החדשה. מה קובע החוק?

כאשר חברות הסלולר שוכרות שטחים בבתים משותפים או בדירות פרטיות למטרת הצבת אנטנות סלולריות - הדבר מצריך היתר של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. אך קיימות גם סוג אחר של אנטנות בשם "מתקני גישה אלחוטיים", שאינם מצריכים היתר בנייה. מה יכולים דיירי בניין לעשות במקרה כזה?

 

מתקני הגישה האחלוטיים, המכונים בשם "אנטנות המרפסות", הם קופסאות קטנות (בגודל 80X50X30 ס"מ) ואפורות, שבתוכן מסתתרות אנטנות סלולאריות זעירות.

 

החוק קובע כי חברות הסלולר מחויבות להודיע לרשות המקומית על הצבת המתקנים, אך בניגוד לאנטנות רגילות - הוא אינו דורש היתר מוקדם מטעם הוועדה המקומית לתכנון ובניה כתנאי להצבתן. עם זאת, מתקני הגישה כן מחויבים בהיתר בטיחות קרינה לפי חוק הקרינה הבלתי מייננת תשס"ו 2006.

 

בעקבות עתירה לבג"ץ נקבע, כי המצב שנוצר בו אין צורך בהיתר של הוועדה המקומית לתכנון בנייה, אינו תקין ויש להסדירו בתקנות של משרד הפנים. עד היום לא הוסדרו התקנות בעניין. המשמעות היא שכיום, הפרוצדורה בהתקנת מתקני הגישה עדיין קלה יותר ודורשת בסך הכל הסכמה של בעלי הדירות.

 

כל הדיירים הסכימו?

בכל בית משותף, קיים שטח שהוא בבחינת רכוש משותף של כלל הדיירים, למשל חדר המדרגות, המעלית, הגג או הגינה. לכל דייר יש חלק יחסי ברכוש זה.חוק המקרקעין קובע, כי דייר בבית משותף יכול לעשות שימוש סביר בשטח הרכוש המשותף ללא הסכמת הדיירים, ובלבד שלא ימנע שימוש כזה מדייר אחר. אך האם השכרת שטח מהרכוש המשותף לשם הצבת מתקן גישה הינו שימוש סביר?

 

התשובה לשאלה האם שימוש מסוים הוא סביר או לא, נתונה לפרשנות בית המשפט. מניתוח הפסיקה בנושא עולה, שכאשר מדובר בהצבת אנטנות ברכוש המשותף - צריך לקבל הסכמה מלאה של כל הדיירים, בעיקר מאחר שהדבר נושא אופי מסחרי ומאחר שהשימוש במתקנים אלו מעורר התנגדויות בציבור, בעיקר בשל החשש מפני ההשלכות הבריאותיות הכרוכות בכך.

 

פתרון אפשרי: תביעה נזיקית

אם אחד הדיירים החליט להציב בשטח ביתו הפרטי מתקן גישה אלחוטי, למשל במרפסת הבית - הדרך המרכזית לפעול נגד פעולה זו תהיה תביעה בעילה נזיקית, כלומר לטעון שנגרם לו מטרד. על מנת להוכיח עילה, זו על הדיירים להראות כי יש בהצבת המתקנים משום מפגע וסיכון בריאותי, ולשם כך יש להיעזר בחוות דעת של מודד קרינה מוסמך.

 

עילת תביעה אפשרית נוספת היא ירידת ערך הנכס בשל הצבת האנטנות. התביעה יכולה להיות מוגשת הן כנגד הדייר והן כנגד חברות הסלולר. גם כאן הנטל להוכחת ירידת ערכו של הנכס מוטל על הדיירים.

 

באתר המשרד להגנת הסביבה ניתן למצוא מידע רב אודות פריסת אנטנות ברחבי הארץ והסברים בדבר סוגי הקרינה שהאנטנות פולטות.

 

הכותב הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.

פורסם לראשונה 28/06/2011 18:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן גישה אלחוטי
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
מומלצים