שתף קטע נבחר

אחמדינג'אד: מעצר חברי ממשלה הוא "קו אדום"

נשיא איראן שובר שתיקה בנוגע לעימות הפנימי המתחולל במדינה, ומבהיר כי לא ייתן שיימשכו מעצרים של חברי הממשלה. במקביל, נשמעות קריאות לזמנו לספק תשובות בפני הפרלמנט. הרקע: חשד לשחיתות מצד יועצו הקרוב ומקורביו

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הזהיר היום (יום ד') מפני מעצרים נוספים של אנשי ממשלתו ואמר כי זה "קו אדום". הנשיא האיראני שבר את שתיקתו בפרשה שהגיעה לשיאה בשבוע שעבר עם מעצר של סגן שר החוץ, מוחמד שריף מאלק-זאדה, שנאלץ להתפטר בשל חשדות לשחיתות נגדו. 

 

בהתייחסות ראשונה לפרשה אמר אחמדינג'אד כי המעצרים נובעים "מלחצים פוליטיים". לדבריו, "כל הפעולות והלחצים הם עניין פוליטי, וזה ברור לגמרי שהם נועדו ללחוץ על הממשלה". 

 

לאחרונה גברו באיראן ההאשמות נגד יועצו הקרוב של הנשיא, אספנדיאר רחים משאי, ומקורביו, לפיהן הם מעורבים במעשי שחיתות כלכלית ובפעילות בניגוד לחוק. בין היתר, הם הואשמו במעורבות בחוזה מפוקפק להקמת בית מלון ואולמות אירועים, בקבלה בלתי חוקית של קרקעות מהמדינה ובהחזקת מניות בחברת תיירות בלתי חוקית. פרט לסגן שר החוץ המתפטר נעצרו בשבוע החולף מספר פקידים בכירים נוספים המקורבים למשאי.


הרגיז את אנשי הדת. יועצו של הנשיא, אספנדיאר רחים משאי

 

משאי, שכיהן בעבר כסגנו וראש לשכתו, קשור לאחמדינג'אד גם בקשר דם: בתו נשואה לבנו של אחמדינג'אד. משאי עורר את חמתם של אנשי הדת והמחנה השמרני כשהביע בפומבי דעות המנוגדות לשלטון אנשי הדת באיראן. משאי קרא לחזק את ההיבטים הלאומיים באיראן על חשבון אלה האיסלאמיים - דבר הנתפש בעיני אנשי הדת כ"סטייה" מעקרונות המהפכה.

 

אחמדינג'אד הבהיר כי הוא היה מעדיף לשתוק בנוגע לעימות הפנימי, אך עם זאת אמר כי "אם הלחצים וההאשמות יימשכו, אעדכן את הציבור בנושא ואעמוד בהתחייבויותיי החוקיות". לדבריו, זו חובתו להגן על אנשיו. "אם הם רוצים לשים יד על הממשלה, אנחנו רואים בהגנה עליה משימה חוקית, לאומית ומוסרית שלנו",

צוטט הנשיא האיראני בסוכנות הידיעות אירנ"א.

 

בשבוע האחרון הוגשה לפרלמנט בקשה לזמן את הנשיא לספק תשובות לנושאים שעל הפרק. למרות שהניסיון להשפילו בפומבי היה אמור לצאת לדרך השבוע, בפרלמנט דחו זאת לחודש הבא.

 

אחד ממבקריו של הנשיא, חבר הפרלמנט עלי מוטהרי, אמר שאם אחמדינג'אד לא יספק תשובות הולמות, יש אפשרות שמחוקקים יחלו בהליך הדחה שלו. עם זאת, נראה כי המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, הנחשב לבעל המילה האחרונה בניהול ענייני המדינה, אינו מעוניין בשלב זה "לשבור את הכלים", ומעדיף שממשלתו של אחמדינג'אד תסיים את כהונתה בשלווה יחסית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קו אדום. מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AP
מונה, פוטר ונעצר. מאלק-זאדה
לא שובר את הכלים. עלי חמינאי
צילום: רויטרס
מומלצים