שתף קטע נבחר

יפן: האם תושבי פוקושימה מגדילים נזקי הקרינה?

בהיעדר תוכנית ממשלתית ארוכת טווח, לוקחים יותר ויותר מתושבי העיר מוכת הקרינה את העניינים לידיים, מנקים גינות וטומנים פסולות רדיואקטיבית בעצמם. אך המומחים מזהירים: שיטות "עשה זאת בעצמך" רק מגדילות הסיכון, זו לא הדרך

הם אוספים אדמה מהגינות שלהם ומשליכים אותה לתוך בורות שחפרו בפארקים ויערות סמוכים. הם מקרצפים עם סבון את גגות בתיהם ומסרבים לתת לילדיהם לצאת לשחק בחוץ. יותר משלושה חודשים אחרי רעש האדמה, הצונאמי שבה בעקבותיה ודליפת הקרינה בכורים הגרעיניים, תושבי פוקושימה נאלצים להתמודד בעצמם עם האסון הסביבתי בהיעדר תוכנית ממשלתית ארוכת טווח, אך האם הם רק מגדילים את הנזק?

 

"הכל משותק כאן. אנחנו מרגישים שהושארנו לבד, לא בטוחים אם באמת בטוח להישאר בעיר", סיפרה אקיקו איטון, תושבת העיר בת 42. אזרחית אחרת הוסיפה: "הוצאתי את כל האדמה והדשא מהגינה שלי והשלכתי ביער, במקום שאיש לא יוכל למצוא. כשקירבתי את המונה גייגר להר האדמה שפיניתי הוא הראה עוצמת קרינה של פי ארבעה מתקן החשיפה השנתי".

 

למרות שהעיר פוקושימה, בה כ-30 אלף תושבים, נמצאת כ-30 קילומטרים מחוץ לאזור שפונה סביב למתחם הגרעיני, מחקר שבוצע לאחרונה גילה כי רמות הקרינה בכמה אזורים בעיר נאמדים עולים על 13 מיליזיוורט בשנה – פי שישה מרמות הקרינה הנורמליות. מסיבה זו החליטו האזרחים המבוהלים לקחת את העניינים לידיים ולנסות לנקות את הזיהום בעצמם.


מתקן ללכידת זיהום רדיואקטיבי מוצב במתחם הכורים הפגוע (צילום: רויטרס)

 

אלא שמנגד, מומחים מזהירים שניסיונות "עשה זאת בעצמך" בניסיון לצמצם את הסיכון - רק מחמירים את המצב ומאפשרים לקרינה להתפשט שוב ללא בקרה לאחר שכבר נקברה מתחת לאדמה. לדבריהם, היעדר תוכנית שיקום ממשלתית לניקוי צבירי הקרינה רק מגבירה את הסיכוי לנזק ארוך טווח, בעיקר מכיוון שאלה עלולים לחלחל למי תהום.

 

מזה חודש פועלות הרשויות ביפן לפינוי אדמה נגועה מחצרות של בתי ספר, אריזתה לתוך חבילות מיוחדות והטמנתה בבורות מיוחדים. ואולם קואליציית ארגונים למען ילדים שהוקמו בפוקושימה טוענת כי מדובר בפתרון זמני ואיטי מאוד וכי ייקח שנים עד לניקוי כל האדמות, מה גם שהיקף האדמות הנגועות בקרינה אינה ידועה עדיין.

 

מכה לרה"מ: שר השיקום התפטר

אחת ההצעות הפופולאריות בעיר היא לקבור את האדמה הנגועה בתוך מתחם תחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה, אלא שהמומחים טוענים כי לשם כך צריך לחכות לפחות עד שנת 2012 וזאת בכפוף לכך שהכורים הגרעיניים אכן ייוצבו ויכובו. בממשלת יפן מרכזים לפי שעה מאמץ במיפוי צבירי הקרינה באזור פוקושימה ודרומה, מפה זו אמורה להיות מוכנה עד לחודשמ אוקטובר - וממנה ייגזרו עדיפויות הממשלה.

 

התוכנית הממשלתית מעוררת כאמור ביקורת חריפה בקרב התושבים וזו מגיעה עד לחלונות הגבוהים בטוקיו. שר השיקום היפני, ריו מטסומוטו, הודיע היום על התפטרותו כשבוע אחרי שמונה לתפקיד.

 זאת, אחרי סדרה של התבטאויות חסרות רגישות מצדו כלפי מושלי האזורים שנפגעו באסון. מטסומוטו טען כי ממשלת יפן לא תגיש סיוע למחוזות הפגועים כל עוד אלה לא יגישו הצעות שיקום טובות.

    

התפטרותו של שר השיקום צפויה רק להגביר את הלחץ על ממשלתו המקרטעת ממילא של ראש הממשלה, נאוטו קאן. בחודש שעבר שרד קאן הצבעת אי אמון על התנהלותו ואופן טיפולו בנזקי האזון. ראש ממשלת יפן הבטיח כי יפנה את מקומו בקרוב, אך יעשה זאת רק אחרי שכמה הצעות חוק חשובות הנוגעות לטיפול באסון ובמשק האנרגיה יעברו בפרלמנט. בין היתר מנסה קאן לשכנע את המחוקקים לתמוך בהעברת 25 מיליארדי דולרים נוספים לקרנות השיקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור הגרעיני בפוקושימה
צילום: רויטרס
שר השיקום המתפטר. חסר רגישות
צילום: רויטרס
מומלצים