שתף קטע נבחר
צילום: AP

שממה ברחובות פוקושימה: אנחנו בפאניקה שקטה

המים אוזלים, התרופות כמעט נגמרו, המזון מתמעט ומשאבות הדלק ריקות. שליחנו ליפן הגיע לעיר שעיני כל העולם נשואות לכורים הגרעיניים בה, ומצא תושבים שמפחדים להוציא את הראש מהחלון. הם היו בורחים - אם רק היה איך. "הממשלה משקרת. אנחנו לא מראים את זה, אבל כולנו בפאניקה שקטה"

הרחובות של פוקושימה, עיר של 300 אלף תושבים, ריקים לחלוטין. שלג כבד יורד. קבוצה קטנה של פועלים סינים ממהרת לאוטובוס חילוץ שנשלח לכאן מטעם הקונסוליה הסינית בניגאטה, על חופה המערבי של יפן, שם ממתין להם מטוס שייקח אותם הביתה. "זה נראה כמו נשורת גרעינית", צוחק אחד מהם למראה פתיתי השלג ההולכים ונערמים לרגליו, ומדליק סיגריה אחרונה.

 

צילום: בועז ארד

 

בפתח תחנת הרכבת הסמוכה, שנסגרה מיד לאחר רעידת האדמה ומאז לא נפתחה, ממתינות יותר מתריסר מוניות לנוסעים שלא יגיעו. "כבר יותר מ-25 שנה שאני נוהג בפוקושימה ואף פעם לא ראיתי את העיר ככה", אומר נהג המונית מסאהירו אוג'י, "כל החנויות סגורות ואין אנשים ברחוב. הרבה עזבו את העיר, ומי שלא עזב לא יוצא מהבית. הם מפחדים. מי לא יפחד מדבר כזה? גם אני מפחד. אולי כדאי שאני אסגור את החלון עכשיו".

 

על סף אסון גרעיני ביפן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

80 קילומטרים מזרחה מכאן, על קו החוף החבול ומוכה הצונאמי של המדינה, מיתמר זה כמה ימים כבר עשן סמיך מכוריה הפגועים של תחנת הכוח הגרעינית פוקושימה דאיצ'י - ולמרות כל המאמצים של עובדי חברת החשמל היפנית להשתלט על המצב, הוא רק הולך ומידרדר. סדרת פיצוצים במבנים החיצוניים של שלושה מתוך ששת הכורים של תחנת הכוח גרמה לדליפה של קרינה רדיואקטיבית במקום, והציתה דליקה בתוך כור נוסף, בלתי-פעיל, שבתוכו נמצא מאגר גדול של מוטות דלק משומשים.

 

כל הניסיונות לצנן את הכורים באמצעות שאיבה של מי ים נכשלו עד כה, וניסיון נוסף, לשפוך כמות גדולה של מי ים מהאוויר על הכורים באמצעות מסוקי כיבוי אש, בוטל אתמול ברגע האחרון בגלל תנאי מזג האוויר הקשים. 50 הטכנאים שנותרו בתוך תחנת הכוח ושמחרפים את נפשם כדי לנסות למנוע אסון פונו אתמול מתוך הכורים למשך כמה שעות בגלל קרינה חריגה, ובהודעה רשמית של חברת החשמל היפנית הובעה "דאגה" לגורלן של בריכות הדלק הגרעיני המשומש הנמצאות במקום. "המצב", סיכם אמש ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, "חמור מאוד".

 

השלג מקפיא, החרדה בנקודת רתיחה

בפוקושימה לא היו צריכים לחכות להודעה הרשמית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כדי לדעת שהמצב חמור. יותר מ-100 אלף תושבים פונו במהלך השבוע האחרון מרדיוס של 30 קילומטרים מתחנת הכוח, אלפים נוספים פונו אתמול, והמרכזים הקהילתיים, אולמות הספורט ובתי הספר הסמוכים שהפכו למקלטים מאולתרים קורסים תחת העומס. מי השתייה הולכים ואוזלים, מאגר התרופות כמעט נגמר, המזון מתמעט ומשאבות הדלק באיזור ריקות. המצב כל-כך חמור שמושל המחוז, יוהיי סאטו, לא הצליח להתאפק יותר, ובמסיבת עיתונאים שערך אתמול הודה בקול מיואש ש"החרדה בקרב המפונים הגיעה לנקודת רתיחה".

 

בכניסה לאולם כדורסל ביציאה הדרומית מהעיר שמאכלס בתוכו כמה אלפי מפונים השתרך אחר הצהריים תור ענק של בני-אדם - בהם תינוקות וקשישים על כסאות גלגלים - שהמתינו בסבלנות, בקור מקפיא ובשלג, לבדיקה שתעלה האם נחשפו לקרינה רדיואקטיבית. אחד-אחד הם עוברים תחת מוני הגייגר, ואחר כך נכנסים בשקט מופתי אל תוך המבנה המאיים להתפקע. באחת הפינות הוצבה טלוויזיה גדולה. כמה עשרות מפונים התגודדו סביבה, בוהים בנאום לאומה של קיסר יפן - צעד חסר-תקדים של הקיסר, שאף פעם איננו פונה לעם. הצעד הזה יצא לפועל בניסיון נואש להרגיע את הרוחות.


אנשי ההצלה פועלים תחת שלג כבד במינמיסנריקו, יפן (צילום: AP)

 

היפנים, הקיסר יודע היטב, וכך גם הממשלה, הם עם ממושמע וקר רוח. אבל מבפנים הם מתפוצצים. "יש לנו מכונית כדי לברוח מכאן, אבל אין לנו דלק", אומרת אריקו אישידה, מורה לאנגלית שפונתה מהעיירה סומה הסמוכה לתחנת הכוח עם הוריה הקשישים ועם בני משפחה נוספים, בסערת רגשות כבושה. "אני לא מאמינה למילה אחת ממה שהממשלה מספרת לנו. הכל שקרים. כל מה שאני רוצה זה לברוח מכאן רחוק-רחוק. אנחנו היפנים לא מראים כלפי חוץ את מה שאנחנו מרגישים בפנים, אבל אני אגיד לך איך אני מרגישה. אני משקשקת מפחד. אני בפאניקה. כולנו בפאניקה, פאניקה שקטה. אני כבר לא יודעת מה לעשות".

 

אתמול דיבר נציב האנרגיה של האיחוד האירופי, גינתר אטינגר, על המצב המתחם הגרעיני בפוקושיה, והזהיר: "האתר יצא לחלוטין מכלל שליטה. אי אפשר לשלול את האפשרות שהאירועים האחרונים ביפן יגיעו לכדי קטסטרופה - בתוך שעות". שר האנרגיה של האיחוד נשא את דבריו האפוקליפטיים בפני ועדה של הפרלמנט האירופי בבריסל. "היפנים עובדים עם משאבות כיבוי אש, אנחנו מנסים להשליך מים ממטוסים, אבל אנחנו כבר לא יודעים איך להסתדר עם המצב. המתקן יצא מכלל שליטה", אמר השר הבכיר. אטינגר הוסיף בדאגה רבה כי "ללא ספק, אני צופה כי בשעות הקרובות יהיו שינויים, ונשקפת סכנה ברמה של קטסטרופה לחייהם של תושבי האי היפני".

 

צרפת: האסון חמור מבצ'רנוביל

בתוך כך, שגרירות ארצות הברית ביפן הנחתה את אזרחי המדינה המתגוררים או נמצאים בטווח של 80 קילומטרים ממתקן הגרעין בפוקושימה, להתפנות מהאזור או לתפוס מחסה. טווח הסכנה של היפנים עמד עד כה על 50 ק"מ. דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר בתדרוך היומי שארה"ב תסייע לאזרחיה להתפנות מהאזור. גם בריטניה הוציאה אתמול, לראשונה מאז פרוץ המשבר, הודעה דרמטית. היא קראה לאזרחיה השוהים בטוקיו ובאזורים צפונית לה לעזוב את האזור, "לאור המצב המתפתח באתר הגרעיני בפוקושימה, וההפרעות הקשות בתשתיות, מצרכים, תחבורה, חשמל ומים".


ילדה מתחממת במחוז מיאגי. בריטניה מפנה אזרחים (צילום: AP)

 

צרפת הזהירה כבר לפני כמה ימים כי הנתונים שיוצאים מיפן דרמטיים במיוחד, וחמורים מאלה שיפן מנסה להציג. כבר שלשום טענו מומחי הגרעין בצרפת כי המצב בפוקושימה בעל פוטנציאל הרסני כמו זה של אסון צ'רנוביל, וכי המצב הוא "6 מתוך 7" אם 7 הוא צ'רנוביל. אתמול אף טענו הצרפתים כי המצב שם כרגע למעשה גרוע עוד יותר, וכי ההשפעות יהיו גרועות יותר מאלה של אסון צ'רנוביל. שר האנרגיה הצרפתי, אריק בסון, אמר כי לא מן הנמנע שיפן הולכת לכיוון של קטסטרופה גרעינית.

 

"אנו מסתכלים בבעתה על התמונות שמגיעות מיפן", אמר שר האנרגיה של האיחוד האירופי. "אני חושש כי אנחנו לא נמצאים לקראת סופה של הטרגדיה הזו. זהו אסון בינלאומי". השר אטינגר לא חסך ביקורת על תגובתה של הממשלה

היפנית למשבר הגרעיני בפוקושימה. "תגובות הממשלה היפנית סותרות לעתים את אלה של החברה המפעילה את הכורים בפוקושימה ('טפקו')", אמר שר האנרגיה של האיחוד. 

 

במקביל, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), יוקיה אמנו, הודיע כי הוא מתכוון לנסוע באופן מיידי ליפן כדי לבחון מקרוב את המשבר החמור שפקד את המדינה מאז רעידת האדמה ביום שישי האחרון. אמנו, יפני במוצאו, דחק מוקדם יותר בממשלה היפנית לספק מידע יותר אמין לארגונו לגבי המשבר הגרעיני ביפן. בסבא"א טענו אתמול כי "זה לא הזמן לטעון כי המצב בפוקושימה יצאה מכלל שליטה".

 

האסון במספרים

(לפי ה"טלגרף" הבריטי)
  • 4,164 איש קיפחו את חייהם באסון, על פי הדיווח הרשמי ביפן

  • 11 אלף איש עדיין נעדרים כתוצאה מרעידות האדמה והצונאמי
  • 3.5 מיליארד ין הוזרמו לשוק היפני, כדי למנוע את קריסתו
  • 452 אלף איש חיים נכון להיום במקלטים ארעיים
  • 180 איש עדיין עובדים באזור הכורים בפוקושימה
  • 400 מיליזיוורט היא רמת הקרינה הנמדדת מדי שעה בפוקושימה
  • 100 זיוורט היא רמת הקרינה שעלולה לגרום לסרטן
  • 200 מיליארד דולר לערך יועברו מחברות הביטוח לכיסוי הנזקים
  • 20 קילומטר עדיין נחשבים לאזור הסיכון המקסימלי בפוקושימה
  • 140 אלף איש ספונים בבתיהם באזור האסון כדי להימנע מקרינה
  • 1,650 איש נבדקו עד עתה לאחר שעלה חשש כי נחשפו לקרינה
  • 100 אלף חיילים יפנים נשלחו לאזור האסון כדי לטפל באוכלוסייה
  • 5 מיליון בתי אב ברחבי המדינה נותרו ללא חשמל
  • 1.5 מיליון איש נותרו ללא מקורות מים נקיים זמינים
  • 76 אלף מבנים ניזוקו ברחבי יפן
  • 6,300 מבנים קרסו ונחרבו כליל
  • 102 מדינות הציעו סיוע ליפן עד עתה, בהן ישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדפים ריקים במרכול בעיר אופונטו שבמחוז איווטה
צילום: AP
מרכז קליטה לניצולי הרעש באופונטו
צילום: AP
חיילים מסייעים במבצע החיפושים בריקוזנטקטה
צילום: Getty images imagbank
מומלצים