שתף קטע נבחר

פרס על חוק החרם: אני מחכה להחלטת בג"ץ

הנשיא נשאל מדוע הוא לא יוצא נגד חוק החרם והחוקים מעוררי המחלוקת הנוספים שהעלה הימין. הוא התחמק וענה: "אני צריך להיות זהיר בכבוד כל זרועות השלטון". במקביל, אמר ברק: "אמשיך להיאבק למען העליון, ביחד עם חברים בליכוד"

בזמן שהמערכת הפוליטית סוערת בעקבות שורת החוקים שהעלה הימין, ביניהם חוק החרם, נשיא המדינה שמעון פרס נזהר הערב (יום ד') שלא להתערב. הוא הסכים לומר רק: "אני עוקב אחרי זה ומחכה שיבוא לכלל סיומו. אני צריך להיות זהיר בכבוד כל זרועות השלטון". היום גם נחשף ב-ynet כי ח"כים מהליכוד יוזמים הצעת חוק, לפיה ועדת החוקה של הכנסת תוכל לפסול מועמדים לשיפוט בבית המשפט העליון. 


פרס בקריה האקדמית אונו (צילום: פלאש 90)

 

בשיחה עם סטודנטים חרדים בקריה האקדמית אונו, שאלה פרופ' גבריאלה שלו את נשיא המדינה על עמדתו בנושא. שלו אמרה כי כשגרירת ישראל באו"ם לשעבר היא הבינה

 כמה מעמדו של פרס גדול בעולם, והיא מצפה ממנו שיגיד משהו על חוק החרם והחוקים האחרים, שזוכים להתנגדות גם בקרב יהודים בעולם. נשיא המדינה התחמק מהתשובה.

 

"דרעי לא פסול"

אבל לנושאים פוליטיים אחרים פרס דווקא כן התייחס. נשיא המדינה רמז כי הוא מתנגד ל"חוק דרעי", לפיו אדם שהורשע בפלילים לא יוכל להתמודד בבחירות לכנסת. הנשיא אמר כי לדעתו אין למנוע מיו"ר ש"ס לשעבר, אריה דרעי, לחזור לפוליטיקה: "מרגע שהוא שוחרר - רק העם יחליט אם לבחור בו או לא".

 

פרס אמנם הדגיש שבשל תפקידו הממלכתי אין הוא יכול לדבר בזכותו של אף מנהיג, אך הבהיר כי זו עמדתו העקרונית. "דרעי לא פסול, ברגע שאדם מילא את העונש שהוטל עליו הוא נהיה אדם חופשי. אין יותר שיקולים אחרים", אמר הנשיא לסטודנטים. "אם אתה יושב שש שנים, אחר כך אתה אדם חופשי". לדברי פרס, "דרעי הוא אזרח ככל האזרחים. אם היו רוצים למנוע ממנו להיבחר היו צריכים להטיל עליו עונש כזה. אין פעמיים משפט, יש פעם אחת משפט".

 

נשיא המדינה התייחס גם למרגל הישראלי, ג'ונתן פולארד, הכלוא בארצות-הברית יותר מ-25 שנה. הוא אמר שמיצה את מאמציו מול נשיא ארה"ב, ברק אובמה, להביא לשחרורו של המרגל. "דיברתי על לבו בארבע עיניים. עכשיו מה אני יכול לעשות? הנשיא אובמה לא אזרח ישראלי וגם פולארד לא. הוא אזרח אמריקני. הוא לא אמר לא 'כן' ולא 'לא', אבל יש לו מערכת שיקולים ומשפטים משלו. אם אני אקח עוד מטוס זה רק יעלה כסף. אני חושב שאני יודע מה המערכת שהוא נתון לה. עוד שיחה לא תועיל".

 

ברק: העליון - אבן הראשה של הדמוקרטיה

מי שעוד התייחס לחוק החרם ולחוקים הנוספים, הוא שר הביטחון אהוד ברק. ברק אמר: "אני שומע אמירות מסוכנות, שמנסות לסדוק את אמון הציבור בבית המשפט העליון. בית המשפט העליון הוא אבן הראשה של הדמוקרטיה הישראלית. כל מי שמערער על עצמאותו, מערער את האחדות של הדמוקרטיה".

 

בנושא יוזמת החוק לפסול שופטים לעליון, בוועדת החוקה של הכנסת, הוא אמר: "יחד עם חברים בליכוד ועם חברים בסיעות אחרות, אמשיך להיאבק למען בית המשפט העליון. אנחנו המפלגה היחידה בכנסת שלא חצויה בעניין הזה. אנחנו מאוד לא אוהבים

 את חוק החרם, והוא יגיע למבחן בג"ץ, ונעשה את מה שבג"ץ יגיד". הוא הוסיף: "שמעתי על חוק חדש לשימוע של שופטים. אני קורא לראש הממשלה להסיר אותו מסדר היום".

 

בהקשר עמותות השמאל, נושא שיעלה להצבעה ביום רביעי בשבוע הבא, אמר ברק כי "בחוק הקיים יש את כל ההסדרים. זה חוק מיותר שמכרסם בדמוקרטיה הישראלי. הוא פוגע במעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית". 

 

‏מקורבים לראש הממשלה, בנימין נתניהו, אומרים כי נאומו במליאה בנוגע למעורבותו ב"חוק החרם" והתבטאויותיו לאחר מכן לגבי ההגנה על בתי המשפט נועדו להראות כי "נתניהו הוא מנהיג הימין השפוי בישראל ולא אף אחד אחר".

 

ראש הממשלה אמר כי אישר את חוק החרם, למרות שבהצבעה עליו לא נכח במליאה, ולאחר נאומו הודיע כי הוא מתנגד לחוק שיאפשר לכנסת להטיל וטו על מועמדים לבית המשפט העליון. כמו כן, נמסר מגורמים בלשכת ראש הממשלה כי ההתייחסות של נתניהו בנאומו בכנסת להגנה על תושבי גוש עציון, מעלה אדומים ואריאל, נועדה להעביר מסר מדיני באשר לחשיבות של אזורים אלה שיישארו בידי ישראל בכל הסכם עתידי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. התחמק
צילום: פלאש 90
ברק. מתנגד
צילום: ענבל גרינר, משרד הביטחון
מומלצים