שתף קטע נבחר

היוזמה החדשה: הכנסת תפסול מועמדים לעליון

סערת חוק החרם טרם שככה, ולקראת הכרעת בג"ץ - חברי כנסת בליכוד יוזמים חוק שיאפשר לוועדת החוקה להטיל וטו על בחירות שופטים בכירים. ח"כ לוין: "נמנע בחירת שופטים עם אג'נדה פוסט ציוניות". ח"כ אלקין: "זה יגביר את האמון בעליון"

בעוד העיניים מופנות לבג"ץ , לקראת הכרעתו בסוגיית חוקיות חוק החרם שאושר שלשום בכנסת, ח"כים בליכוד הגישו הבוקר (יום ד') הצעת חוק חדשה שצפויה לחולל סערה ביחסים שבין בית המשפט העליון לכנסת. יו"ר ועדת הכנסת ח"כ יריב לוין, ויו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין - מי שיזם את חוק החרם, מבקשים לקבוע בחוק כי הכנסת תוכל לפסול מועמדים לכהונה כשופטים בבית המשפט העליון.

 

סערת "חוק החרם" - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

על פי הצעת החוק, ועדת החוקה של הכנסת תחליט אם לאשר את מועמדתו של שופט לבית המשפט העליון, לאחר שתקיים

הליך שימוע פומבי לכל מועמד לכהונת שופט. במהלך השימוע הפומבי יישאל המועמד שאלות על ידי חברי הכנסת בכל הנוגע "לעמדותיו המשפטיות והחוקתיות, לתרומתו לחשיבה המשפטית, לתפישת עולמו הנוגעת לשאלות צדק ומשפט, לעניין האיזון הראוי לדעתו בין ערכים שונים ולעניין תפישתו את עקרון הפרדת הרשויות". החוק יחול גם על מינוי נשיא בית המשפט ומשנהו. 

 

לאחר הליך השימוע, תחליט הוועדה אם לאשר את המועמדות. אם תפסול הוועדה את המועמד, הוא לא יוכל לשמש כשופט בבית המשפט העליון. אם תאשר אותו, יועבר הכדור לוועדה לבחירת שופטים, שתכריע בסוגייה כפי שמתרחש כיום.


מצביעים על חוק החרם ומאשרים אותו, שלשום (צילום: עטא עוויסאת)

 

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי מטרתה היא "לקבוע הליך של שימוע פומבי למועמדים לבית המשפט העליון וכן לכהונה כנשיא או כמשנה לנשיא בית המשפט העליון, באופן שיבטיח כי מלוא השקפת העולם וקורות החיים של מועמדים העשויים לכהן בערכאה השיפוטית הגבוהה ביותר, יהיו חשופים בפני הציבור. בכך ייושם הלכה למעשה עקרון השקיפות גם ביחס להליכי מינויים של נשיא בית המשפט העליון, המשנה לנשיא, והשופטים המתמנים לבית המשפט העליון, אשר נעדר עד היום שקיפות מספקת, חרף חשיבותם הרבה של מינויים אלה".

 

על הנושאים שעליהם יישאלו המועמדים נכתב, כי להם "נודעת חשיבות מיוחדת לאור מעמדו המרכזי של בית המשפט העליון ותפקודו לא רק כערכאת הערעור העליונה במערכת המשפט, אלא גם ובעיקר כבית דין גבוה לצדק. ראיון המועמדים יבטיח שקיפות הולמת של דעותיהם ועמדותיהם, ובכך יסייע גם לחברי הוועדה לבחירת שופטים לבחור נשיא, משנה לנשיא ושופטים, בדרך שתאפשר לזרמים מחשבתיים שונים בחברה להשפיע על שיטת המשפט ועל ההלכות הנפסקות בערכאה העליונה".

 

היוזמים: לשבור שליטת השמאל הרדיקלי

עוד נטען בדברי ההסבר כי "מתן הסמכות המוצעת לוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת לפסול מינוי בלתי ראוי מהווה גם

השבה ראויה של האיזון בין הרשויות השונות, איזון אשר אינו מתקיים ככל שמדובר בהליכי בחירת השופטים".

 

יו"ר ועדת הכנסת ח"כ לוין אמר: "הצעת החוק תשבור את שליטת האליטה השמאלית הרדיקלית במערכת המשפט ותשיב את ריבונות העם והכנסת לחיים הדמוקרטיים בישראל. מי שמתיימר לפסול חוקים, ראוי שיעמוד למבחן הציבור וייבחר בהליך שקוף ודמוקרטי.


מפגינים נגד חוק החרם בתל-אביב (צילום: עופר עמרם)

 

"ההסדר המוצע יביא לקצה את שיטת 'חבר מביא חבר' שבה נוהגים שופטי העליון בהליכי המינוי", טען לוין, "וימנע את מינוים של שופטים בעלי אג'נדות פוסט-ציוניות.

 להצעה חשיבות מיוחדת על רקע העובדה שבחודשים הקרובים עתיד להיבחר נשיא בית המשפט העליון הבא. בדרך זו, תבוא לסיומה שיטת הסניוריטי הנהוגה היום".

 

יו"ר הקואליציה אלקין הוסיף: "החוק החדש בא להבטיח את השקיפות והמעורבות של הציבור בתהליך הצגת המועמדים לבית משפט העליון. כפי שאנחנו לומדים מהניסיון בארה"ב ומדוגמאות אחרות, דיון פתוח ומתן אפשרות למועמדים להציג עמדותיהם, כך שיהיו חשופות לכלל הציבור, רק יגבירו את האמון של כלל השכבות בעם בבית משפט העליון וברשות השופטת כולה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוין. "לשבור האליטה"
צילום: גיל יוחנן
אלקין. "להבטיח שקיפות"
צילום: אבישג שאר ישוב
ביניש. הסערה הבאה
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים