שתף קטע נבחר

עובדים עלינו: מנסים להשתיק את מחאת הדיור

הח"כים שמכינים את "סופרטנקר הנדל"ן" של נתניהו, ניסו לשכנע את דרי מאהל המחאה בת"א שהיא תפתור את מצוקת הדיור. בפועל, התוכנית הזו רק תסייע לכרישי הנדל"ן ולעשירון העליון להתעשר עוד יותר על חשבוננו. דעה

חברי כנסת מהוועדה המשותפת לפנים וכלכלה, שמכינים בימים אלה את "סופרטנקר הנדל"ן" של ראש הממשלה לקריאה שניה ושלישית, ביקרו אתמול (א') במאהל הדיור בשדרות רוטשילד. הם ניסו לשכנע את הנוכחים כי חשוב לקדם את התוכנית הזו וכי צריך להפריט את קרקעות המדינה על מנת לפתור את מצוקת הדיור של חלקים נרחבים באוכלוסיה. האמת. בפועל הם מנסים להשתיק את המחאה בטיעונים חסרי שחר.

 

 

הצעדים שננקטים כיום על מנת להגדיל את היצע יחידות הדיור, לא עתידים לסייע לאוכלוסיות שבאמת זקוקות לכך. לא הרפורמה במינהל שתפריט את קרקעות המדינה ולא הוד"לים שבמסגת תוכנית הסופרטאנקר, נותנים כלים לדיור ציבורי או דיור בר השגה. אם כבר, הליכים אלה ממשיכים לסייע לכרישי הנדל"ן ולעשירון העליון בחברה הישראלית להתעשר עוד יותר על חשבוננו.

 

הטבות לעשירון העליון - הכיצד?

תוכנית הוד"לים מבקשת למעשה לעקוף את מנגנוני התכנון הרגילים ובכך להקל על בעלי הקרקע ליזום בה. כיום, נותרו הוועדות המחוזיות המכשול האחרון העומד בפני היזמים לקדם תכניות בניגוד לתכניות מאושרות, כמו תכניות לשינוי יעוד של הקרקע, לתוספת אחוזי בניה וכדומה.

 

הודל"ים נועדו להסיר מכשול זה, אך הסרת החסמים תאפשר לקבוצות כוח בחברה הישראלית להעביר תכניות בקלות יתר. כך יתאפשר לקדם אינטרסים צרים של קבוצות לחץ, בניגוד לאינטרס הציבורי הרחב. הליכים מזורזים המונעים מראיה נקודתית וקצרת טווח ונעדרים שקיפות ושיתוף הציבור, בנוסף לבעלות פרטית על הקרקע, יתמרצו את בעלי הקרקעות להגיש תכניות ולהפעיל לחצים לאישור תכניות הממקסמות את רווחיהם.

 

השילוב בין הפרטת הקרקע במסגרת הרפורמה במינהל לבין הפרטת מערכת התכנון, תסיר מהמדינה באופן סופי את אחריותה לפקח על השימוש בקרקע. בהעדר חובה חוקית, המדינה לא תוכל לוודא שיבנה דיור במחיר שפוי, כמו דיור בר השגה ודיור ציבורי.

 

הכוונה בדיור בר השגה היא לאפשר שילוב של אוכלוסיות שונות, בעלות הכנסה מגוונת באותם פרויקטים לדיור. רק בעזרת פרויקטים שכאלו, יצטמצמו הפערים החברתיים הגדולים הקיימים במדינת ישראל ואוכלוסיות מהמעמד הנמוך ומעמד הביניים יוכלו למצוא פתרונות דיור.

 

כך שהניסיון להשתיק את מחאת הדיור באמצעות הרפורמות, בטענה שאלו יגדילו את היצע הדיור - היא לא פחות מאחיזת עיניים. אין ספק שכל עוד לא מקודמים פרויקטים של דיור במחיר סביר, הפתרון לבעיית הדיור אינו טמון ברפורמות המהפכניות האלה.

 

הכותבת היא רכזת האגודה לצדק חלוקתי , החברה במטה לתכנון אחראי 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כים במאהל
צילום: עופר עמרם
מומלצים