שתף קטע נבחר

מחביאים ידיים מרוב בושה: איך לטפל באקזמה

הידיים שלהם מלאות יובש ופצעים והם לא מפסיקים להתגרד - איכות החיים של הסובלים מאקזמה של היד ירודה מאוד בעת ההתפרצות, ומשימות יומיומיות כמו ניקוי הבית הופכות בלתי אפשריות. מה גורם לתופעה ומה התקווה לטיפול שבפתח?

היא מתביישת ללחוץ ידי אחרים, מסתירה את כפות ידיה ככל האפשר ולפעמים לא מסוגלת אפילו לנהוג מרוב שהן שלה כואבות. ב', בת 40 ואם לשלושה, סובלת בשבע השנים האחרונות מאקזמה חריפה בכפות הידיים. המחלה מונעת ממנה לבצע פעולות שנראות לאחרים טריוויאליות, כמו להתקלח, למרוח לק על הציפורניים או לנקות את הבית, והיא ממעטת לצאת מהבית בתקופות שבהן המחלה מתפרצת.

 

 

"ההתפרצות הקשה הייתה אחרי הלידה של הבת שלי", מספרת ב' ל-ynet. "לא יכולתי לטפל בילדה שלי. הייתי בבית עם תינוקת ולא יכולתי לקלח אותה או להחליף לה. האקזמה התפשטה על הצוואר ועל הזרועות וחודשיים לא יצאתי מהבית. זה מכניס לדיכאון ולתחושה שאתה לא בן אדם. לא יכולתי לא כרעיה ולא כאמא. כשהאקזמה מתפרצת זה מגרד כל כך עד שאתה ממש רוצה לחתוך את היד שלך, כי הגירוד מוציא מהדעת. אי אפשר להתרכז בכלום כי אתה מתגרד בטירוף.

 

"אני פוגשת אנשים ומתביישת לתת יד לשלום. הציפורניים שלי נאכלו ואני תמיד מחביאה את הידיים בכיסים. כשהחזקתי את הילדה שלי הייתי שמה את הידיים שלי מתחת לשמלה שלה, כדי שלא ייראו. זה מביש וגורם לא לרצות להיפגש עוד עם אנשים.

 

"פעם נתתי לבת שלי יד ברחוב והיא התביישה, וזאת הייתה ממש דקירה בלב בשבילי. יש פעמים שאני מרגישה שאני לא אישה ולא מסוגלת לגעת בבעלי".

 

לא ידועים הגורמים לאקזמה

בעיות אקזמה בכף היד מופיעות אצל 1%-5% מהאוכלוסייה, תלוי במדינה שבה גרים ובאזור האקלים. "אקזמה היא הצורה הקלאסית השנייה של אלרגיה, אחרי אלרגיה למגע חומרים כמו ניקל וכרום", אומר ד"ר אבנר שמר, מומחה לרפואת עור ומין, רופא עור בכיר בבית החולים שיבא. "האקזמה בכפות הידיים מופיעה מסיבה שאינה ידועה, ויכולה להישאר שעות בודדות או אפילו שנים, תוך שהיא מתבטאת בסדקים בעור וביובש המלווים בכאבים או בצריבה. בסוג אחר, אקזמה דיסהידרוטית המופיעה במיוחד בחילופי עונות, הביטוי הקליני הוא בשלפוחיות קטנטנות". 

 

"סוג מסוים של אקזמה נפוץ יותר אצל נשים ונקרא אפילו 'housewife eczema'. האקזמה הזו קשורה לחומרים שונים כמו חומרי ניקוי ודגרנטים, אבל האקזמה הקלאסית לא נגרמת בגלל חומר מסוים, אם כי עלולה להיות מוחרפת בגלל חומר כלשהו, אלא היא תהליך פתולוגי הנגרם ללא סיבה ידועה, וכמו במחלות אחרות קשור גם הוא לגנטיקה. לפעמים המחלה יכולה לדלג על דור".

 

כמו אצל ב', שמצבה החריף לאחר הלידה, אומר ד"ר שמר כי המחלה מתפרצת בעוצמות שונות בשלבים שונים של החיים, ו"אחרי הריון ולידה יכולה להיות החרפה או הטבה - כל חלופה אפשרית למעשה".  


"הבת שלי התביישה לתת לי יד ברחוב". אקזמה ביד (צילום: מירי שמעונוביץ)

  

"הידיים של הבן שלי נראות זוועה"

מרבית החולים זוכים להקלה באמצעות שימוש במשחות סטרואידיות, משחות משמנות או מתן קורטיזון דרך הפה. עם זאת, עבור חולים כמו ב', המשחות השונות אינן מיטיבות עם הסימפטומים והם נאלצים לחיות עם הכאבים, הגירוד והפגיעה הקשה בביטחון העצמי. "גם לילד שלי, בן עשר, יש היום אקזמה", אומרת ב', "ואני לא רוצה שהוא יגיע למצב כמו שלי שבו אין טיפול טוב מספיק. בינתיים הוא לא מחצין את הסבל, אבל הידיים שלו נראות זוועה.  

 

"אחרי הילד השלישי בעלי רצה עוד ילד, ואמרתי שאני לא יכולה לעבור שוב את החודשים האיומים שעברתי. זה הרס אותי. כילדה הייתי אסמטית, ואני לא יודעת אם הדברים קשורים ואם זה משהו שאנחנו גורמים לעצמנו בגלל סגנון החיים. נראה שפעם זה היה מצב נדיר והיום הרבה סובלים מזה".

 

ייתכן שחולים כמו ב', הסובלים מאקזמה כרונית קשה של הידיים שאינה מגיבה באופן מספק למשחות סטרואידיות, יזכו בקרוב לתקווה ממשית: טיפול חדש שנרשם לאחרונה לארץ, לאחר שנמצא בשימוש באירופה ובקנדה, הוגש כעת להכללה בסל הבריאות.

 

החומר הפעיל הניתן בכדור הוא נגזרת של ויטמין A (רטינואיד), שאמור לשפר דרמטית את מצב העור. מחזור טיפול נמשך 24-12 שבועות, והוא אמור למנוע חזרה של התופעה למשך תקופה ממושכת.

 

"ניסיתי גם טיפולים אלטרנטיביים, ועשיתי בדיקות לאלרגיה", אומרת ב', "אבל לא מצאו כלום. אם אשטוף כלים בלי כפפות המצב יחמיר, אבל זה לא הגורם הבלעדי להתפרצות. לפעמים מצב נפשי יכול להשפיע - לכל דבר יש קצת השפעה, אבל זה לא הדבר שעושה את ה'בום'. המצב נורא מייאש ואין לי משהו מנחם לומר לבן שלי. לא מתים מזה, אבל קשה לחיות עם זה".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כשהאקזמה מתפרצת זה מגרד כל כך עד שאתה ממש רוצה לחתוך את היד"
צילום: מירי שמעונוביץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים