שתף קטע נבחר

אבי הרוצח הנורבגי: "הוא היה צריך לקחת את חייו"

בראיון לצהובון שבדי סיפר ינס ברייויק, דיפלומט נורבגי בגמלאות, על הקשר הרופף מאוד עם בנו שנותק לפני 16 שנה. "הוא היה מאוד נוקשה, תמיד רצה ללכת בדרכו שלו". כשנשאל איך זה מרגיש להיות אבא של אנדרס, ענה: "אני לא מרגיש אביו"

אחרי שראה את תמונת בנו מובל ברכב משטרה לבית המשפט באוסלו, מתבטא שוב אביו של הרוצח הנורבגי אנדרס ברינג ברייויק, והפעם נוקט בלשון חריפה בהרבה: "הבן שלי היה צריך לקחת גם את חייו, זה מה שהוא היה צריך לעשות. אני מקווה שאנשים יבינו שאין לי שום קשר לזה", אמר ינס ברייויק בראיון לצהובון השבדי "אקספרסן", המתפרסם הבוקר (יום ג') גם בעיתון "ניו-יורק טיימס".

 

בשימוע הראשון שהתקיים בעניינו, הודה אתמול ברייויק בן ה-32 בהפעלת מטען החבלה סמוך לבנייני הממשלה באוסלו ובטבח באי אוטויה בהם נהרגו בסך הכל 76 בני אדם.

 הוא הסביר כי מטרתו היתה "להציל את אירופה מהשתלטות מוסלמית ולא להרוג כמה שהוא יכול". הוא האשים את ממשלת הלייבור הנורבגית ב"בגידה" והאשים אותה ב"ייבוא מסות של מוסלמים לנורבגיה". ברייויק גם חשף כי פעל בשיתוף עם שני תאי טרור נוספים שזהותם אינה ידועה לפי שעה.

 

בראיון סיפר אביו של ברייויק, שהוא דיפלומט בגמלאות המתגורר בדרום צרפת, כי נפרד מאישתו לפני יותר מ-30 שנה. לדבריו, הוא ורעייתו הנוכחית נדהמו כששמעו על הטבח המזעזע וכשראו את תמונתו של אנדרס מרוחה על שערי העיתונים ואתרי האינטרנט בנורבגיה.


"אני לא מרגיש כמו אביו", אנדרס ברייויק אתמול (צילום: רויטרס)

 

"הייתי פשוט בהלם. לא יכולתי להאמין למה שראיתי. זה שיתק אותי, לא יכולתי להאמין שזה אמיתי. ידעתי שזה לא 1 באפריל ותהיתי אם זה באמת יכול להיות אפשרי", סיפר האב בראיון. "אני מרגיש נורא ומצטער נורא על המצב שנוצר. זה נורא עבורי אישית, אבל זו גם טרגדיה למדינה שלמה... איך הוא יכל להרוג כל-כך הרבה חפים מפשע וחשב שזה הדבר הנכון לעשות? הוא היה צריך לקחת גם את חייו, זה מה שהוא היה צריך לעשות".

 

ינס ברייויק עבד בשירות החוץ הנורבגי מ-1965 ועד 1996 והיה מוצב בין היתר בשגרירויות נורבגיה בטהרן ובלונדון. "נגררתי לסיפור הזה בין אם רציתי או לא. אני אבא שלו. אני מקווה שאנשים יבינו שאין לי שום קשר לזה", אמר ברייויק האב והביע חשש כי גורמים שיחפשו נקמה ינסו לפגוע בו. הוא גם סבור שיהיה לו קשה לשוב לנורבגיה אי פעם. "יש משוגעים גם במקומות אחרים בעולם ואני מודאג. אי אפשר לדעת מה יוליד יום".

 

ינס ברייויק התגרש מאישתו ב-1980, כשאנדרס היה פעוט. הוא עבר להתגורר בלונדון, בעוד שגרושתו ובנו נותרו באוסלו. לדבריו, העובדה ששהה זמן רב כל-כך מחוץ לגבולות נורבגיה היא זו שגרמה לכך שכמעט ולא שוחח עם אנדרס כשהיה ילד, נער ומאוחר יותר גבר צעיר.


מאות אלפים בטקס זיכרון, היום באוסלו (צילום: MCT)

 

"לא דיברנו מאז 1995. הוא היה מאוד נוקשה, תמיד רצה ללכת בדרכו שלו וגם לא היה לו צורך של ממש להיות איתי בקשר. כילד הוא היה כמו כל הבנים, אבל מעולם לא היו לנו יחסי אב-בן טובים. שנינו אנשים סגורים. הוא ביקר אותי פה ושם כשהיה קטן", הוסיף האב. כשנשאל איך זה מרגיש להיות אביו של אנדרס, ענה: "אני לא מרגיש כמו אביו".

 

אחרי האבל, באה הביקורת 

ארבעה ימים אחרי הטבח, נורבגיה מתאוששת אט אט מהאבל הכבד מהאירועים ובמקביל גוברת הביקורת על התנהלות המשטרה לפני ואחרי הטבח. אתמול הודתה מפקדת שירותי הביטחון, ג'יין קריסטיאנסן, כי אנשיה גילו כבר בחודש מארס שברייויק רכש כמויות גדולות של דשן, אולם הדגישה כי בידי המשטרה לא היו די ראיות כדי לעצור אותו. קריסטיאנסן הוסיפה כי ברייויק שילם 120 קרונות (22 דולרים) לחברה לייצור חומרים כימיים בפולין, ממנה רכש את הדשן שהרכיב את הפצצה.

  

שר המשפטים הנורבגי, קנוט סטורברגט, נחלץ להגן על רשויות אכיפת החוק ושיבח את עבודת המשטרה וצוותי החילוץ. אמצעי התקשורת במדינה מותחים החל מאתמול ביקורת קשה על מה שהם מכנים "בלבול ותגובה איטית מאוד" של המשטרה שהובילה לסדרה של טעויות.

 

בין היתר, פורסם בנורבגיה כי המשטרה לא יכלה להזניק מסוק לאי אוטויה כיוון שצוותו היה בחופשה. קורבנות שהתקשרו למוקדי החירום מהאי עצמו והתחננו לעזרה, נתבקשו להמתין על הקו בעוד הרשויות מטפלות בפיגוע באוסלו. הטעות האחרונה התגלתה אתמול, כשהתברר שמספר ההרוגים שעליו דיווחה המשטרה במשך כ-48 שעות (93 הרוגים) אינו נכון ונמוך בהרבה.

 

"חשוב מאוד שננקוט בגישה ביקורתית, אבל יש זמן להכל. אנשינו עשו עבודה פנטסטית. אני מרגיש שהם התמודדו עם המצב בצורה הטובה ביותר, במיוחד בנושאים שבהם הועלתה ביקורת", אמר סטורברגט. יצויין כי גם היום, כמעט 96 שעות אחרי הפיגוע והטבח, למשטרת נורבגיה עדיין רשימת הרוגים רשמית ואין לה גם פרטים חדשים בנוגע ל-4-5 נעדרים עליהם דווח בסוף השבוע.   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האבל מתחלף בביקורת
צילום: AFP
צילום: MCT
נרות לזכר הקורבנות
צילום: MCT
מומלצים