שתף קטע נבחר

בכרי לא יפצה את החיילים מג'נין: אין נפגע ספציפי

שופטי בית המשפט העליון דחו את ערעור החיילים שלחמו במבצע "חומת מגן" וקבעו: "ההאשמות חמורות מאין כמותן, לא לשון הרע"

לא לשון הרע: בית המשפט העליון דחה בצהריים (יום ד') ערעור שהגישו חיילים שלחמו בג'נין במבצע "חומת מגן" נגד הבמאי מוחמד בכרי, בעקבות הסרט ג'נין ג'נין. החיילים טענו כי מדובר בלשון הרע ודרשו שהבמאי ישלם להם פיצויים - דרישה שכאמור נדחתה.

 

השופטים אמנם קבעו כי "ייחוס המעשים המתוארים לחיילי צה"ל הוא מן ההאשמות הקשות ביותר, שניתן להטיח באדם ומעמיד אותו בשורה אחת עם

 אחרון פושעי המלחמה ואחרון הרוצחים". עם זאת קבעו: "הצופה הסביר אינו מזהה את לשון הרע על קבוצת חיילי צה"ל, שלחמו בג'נין".

 

השופט יורם דנצינגר התייחס בפסק הדין לטענות הצדדים וקבע כי מדובר במקרה גבולי. הוא קבע כי "הצופה הסביר מקבל את הרושם כי האירועים הנטענים בסרט התרחשו על ידי חיילי צה"ל בכלל ואין התייחסות בסרט לזהותם של מבצעי אותם מעשים הנטענים או על זהות היחידה בה היו".

 

עוד כתב השופט כי האדם הסביר מניח שמדובר על קבוצה בלתי מבוטלת של חיילים, שעשויה לנוע בין מאות לאלפים. הוא ציין כי אין צורך להכביר במילים על חומרתם של המעשים המיוחסים לחיילי צה"ל בסרט. "אסתפק בכך שאציין כי ביצוע משעים, כגון המעשים המיוחסים לחיילי צה"ל בסרט, לרבות הרג מכוון של חפים מפשע וחסרי ישע, עומד בניגוד לחוק ובניגוד לערכי צה"ל. מדובר במעשים שאינם מוסריים, אשר כל אדם ששכלו בראשו יודע לומר כי דגל שחור מתנוסס מעל ביצועם". בהחלטתו כתב השופט דנצינגר כי קביעתו לא מבטלת את העובדה, שהחיילים נפגעו מהסרט.

 

"תחושה של אי נחת"

גם השופט יצחק עמית קבע שיש לדחות את הערעור: "לא אכחד כי התוצאה אליה הגענו מעוררת תחושה של אי נחת". לדבריו, דווקא במדינה כה מקוטבת, משוסעת ומפולגת כמו ישראל, יש להקפיד ולשמור על גבולות הגזרה של חוק איסור לשון הרע.

 

פרקליטם של המערערים, עו"ד אמיר טיטונוביץ', אמר בתגובה ל-ynet: "כמובן שאנחנו מאוכזבים מהשורה התחתונה של פסק הדין. עם זאת, יש שביעות רצון רבה שכל אחד משלושת השופטים ראה לנכון להדגיש את העובדה שהסרט היה גדוש שקרים, שמדובר בלשון הרע חמורה ביותר ושלא עמדה לבכרי שום הגנה על פי החוק. כל אחד מהשופטים הדגיש את העובדה שהוא מרגיש חוסר נחת גדול, מכך שאין לו ברירה אלא לדחות את הערעור, רק בגלל הוראה טכנית שבחוק שלא מאפשרת להגיש תביעה בגין לשון הרע על ציבור לא מוגדר".

 

סרטו של בכרי מעורר סערות מאז היה אמור לצאת לאקרנים ב-2002. הסרט מתעד שיחות עם תושבים ימים ספורים לאחר הקרב הקטלני שהתרחש בעיר במסגרת מבצע "חומת מגן". הסרט נפסל להקרנה על ידי הצנזורה הישראלית ולאחר מאבק ציבורי שנמשך כשנתיים, קיבל בג"ץ את עתירתו של היוצר והתיר הקרנות מסחריות של הסרט בישראל.

 

בפברואר 2003 הגישו חמישה חיילי מילואים, שהשתתפו במבצע בג'נין, תביעת דיבה נגד בכרי ותביעות נפרדות נגד הסינמטקים בתל אביב ובירושלים שהקרינו את הסרט לאחר שנפסל על ידי הצנזורה. החמישה תבעו 2.5 מיליון שקל מהיוצר בטענה כי אין מדובר בסרט דוקומנטרי וכי הקטעים המוצגים בו מהווים לשון הרע נגדם ונגד כלל חיילי צה"ל. תביעתם נדחתה ב-2008 ובפסק הדין נקבע כי אכן מדובר בלשון הרע, אך זו מתייחסת לקבוצה של חיילי צה"ל שהשתתפו במבצע ולא נוגעת ליחידים ספציפיים בכלל או לתובעים בפרט.

 

התובעים ערערו על ההחלטה וזכו לרוח גבית מהיועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז. מזוז אמנם החליט בינואר שעבר לא להגיש כתב אישום פלילי

 נגד בכרי, אך הבהיר כי יתייצב לדיון לצד החיילים. הוא כתב אז כי "בית המשפט טעה בדחותו את התביעה בגין לשון הרע וכי בנסיבות העניין, ללוחמים זכות תביעה אישית ולפיכך יש לקבל את ערעורם".

 

בדיון הקודם בבית המשפט העליון הסכים בכיר להצעת הפשרה שהציעו השופטים, לפיה יתנצל בפני הלוחמים שתבעו אותו "אם הם נפגעו מהסרט", והסרט יוגדר כלא-דוקומנטרי. אך חיילי המילואים דחו את ההצעה והמשיכו לדרוש מבכרי לערוך את סרטו מחדש.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחמד בכרי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים