שתף קטע נבחר

ועדת הכספים לוויטה פרי הגליל: עכבו הפיטורים

הוועדה דרשה ממשרדי התמ"ת והאוצר להתערב מיד במצב כדי לסייע במפעל פרי הגליל, בהיותו מפעל עוגן בחצור הגלילית. לטענתה פיטורי העובדים יגרמו לנזק בלתי הפיך למקום

ועדת הכספים לחצה היום (ב') על הבעלים של מפעל ויטה פרי הגליל בחצור לקחת פסק זמן ולא לממש את כוונתם לפטר כ-130 עובדים מתוך 220 העובדים הקבועים הקיימים. בפסק זמן זה ביקשה הוועדה מהממשלה להקים מסלול מיוחד לסיוע למפעלים בפריפריה שבהם ההוצאות גבוהות יותר מאשר במפעלים דומים במרכז הארץ. 

 

הוועדה דרשה ממשרדי התמ"ת והאוצר להתערב מיד במצב כדי לסייע במפעל פרי הגליל, בהיותו מפעל עוגן בחצור הגלילית ופיטורי העובדים יגרמו לנזק בלתי הפיך למקום. עוד החליטה הוועדה לקיים דיון מעקב אחר התנהלות הממשלה בפרשה. הבעלים אושיק אפרים לא היה מוכן להסיר את איום הפיטורים. בוועדה עלה חשש שהוא מתכוון בכל מקרה להביא לפיטורים ובעצם לחסל את המפעל. 

 

אפרים טען כי הממשלה לא עומדת בהתחייבותה לסייע להם, למרות שהשקיעו בשיקום המפעל לפני כשלוש שנים והצילו אותו מהתמוטטות בהשקעה של 86 מיליון שקל. מאז הם פיתחו את המפעל בפסי ייצור חדשים שבהם הושקעו עוד כ-100 מיליון שקל. עם זאת, הם רכשו בינתיים מפעל לשימורי מזון דומה ליד נהריה (מילוז) וכבר העבירו אליו חלק מפסי הייצור מחצור.

  

אפרים טען כי מרכז ההשקעות לא מצא קריטריונים על פיהם ניתן יהיה לסייע למפעל בחצור. בנוסף, התנכלו לו הרשויות וקנסו אותו אישית ב-750 אלף שקל על חריגות בנייה. לדבריו, ההחלטה להעביר את פסי הייצור לאזור נהריה נבעה מכך שהוצאות הייצור בחצור גבוהות בכ-35% מאלה שהמפעל משלם באזור נהריה, בכל הקשור לתשלומי ארנונה, מים וביוב שהם גבוהים במיוחד באזור אגם הכינרת, גם אחרי התייקרות תעריפי המים. הוא ציין שעל המים המפעל משלם היום 1.5 מיליון שקל יותר מבעבר.  

  

"רק אם יפטר את העובדים וייקח עובדים חדשים תתנו לו מענקים?"

חזי סייג ממרכז ההשקעות במשרד התמ"ת, טען שהקריטריון למענקי סיוע למשקיעים הוא שהמפעל ייצר לפחות 25% לייצוא והם מייצרים בקושי 3%. לדבריו המפעל לא עומד במסלולי הסיוע החדשים לעידוד תעסוקה או כמפעל עוגן, מאחר שהם לא קלטו עובדים חדשים.

 

יו"ר הועדה ח"כ משה גפני, התפרץ לדבריו ואמר, "רק אם יפטר את העובדים וייקח עובדים חדשים תתנו לו מענקים?", סייג לא ענה והוסיף כי הם פועלים עם האוצר להקים מסלול חדש לסיוע למשקיעים וחידוש ציוד אבל גם אז פרי הגליל לא יעמוד בו ובעיקר הסיוע לא יינתן להשקעות באופן רטרואקטיבי. "אני לא רוצה שבעלי המפעל יחיו באשליות", אמר סייג.

 

גפני אמר לנציג האוצר, "אתם רוצים לסייע למפעל או לשלם לעובדים דמי אבטלה שיהיו יקרים יותר? המפעל במשבר, המדינה במשבר, ואתם עומדים מהצד?". נציג האוצר השיב, "אנחנו לא רוצים אבטלה אבל גם אין לנו שליטה על המפעל והתנהלותו".

 

ח"כ גפני הגיב בכעס: "כשהעברנו את חוק ההסדרים האחרון דרשנו לכלול בו עידוד להשקעות בפריפריה למפעלים במצוקה, אבל אתם אמרתם 'תנו לנו אפשרות לעשות זאת מחוץ לחוק'. עכשיו אני מתחיל באיומים. אם אתם לא תמנעו את פיטורי העובדים בפרי הגליל, שנאלץ לשלם יותר כסף על ארנונה ומים בגלל שהממשלה החליטה כך, פירוש הדבר ששיקרתם לועדת הכספים. אם תפטרו תחצו קו אדום ולא נאמין לכם אם תבואו אלינו לבקש את האישור שלנו לחוקים חדשים".

 

בראשית הדיון, שנערך לבקשת חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה), מירי רגב וציון פניאן (ליכוד) שלמה מולה (קדימה) ויצחק וקנין (ש"ס), הדגיש גפני שכל האמירות של המדינה לגבי עזרה לפריפריה לא רלוונטיות לאור מצבו של פרי הגליל. "מסתבר שהמדינה מעודדת השקעות במרכז הארץ ולא בפריפריה ואם הייתי בצד השני הייתי הולך לבג"צ כי זו מדינה לא שוויונית". 

 

יו"ר ועד העובדים מוטי חזיזה אמר כי פיטורי העובדים תהא מכת מוות לעובדים ולחצור והבעיה בסכנת הפיטורים היא "עניין של חיים ומוות". 

 

גפני הודיע בסיכום, בנוסף לבקשתו מהממשלה למצוא דרך לעזור למפעל ומבעלי המפעל לקחת פסק זמן לא לפטר את העובדים, כי הוועדה תעמוד על כך כי כל הסדר שייעשה עם פרי הגליל יהפוך להיות דוגמא של מפעל שלא רק מרוויח כסף אלא יש לו גם שיקולים ממלכתיים ולאומיים.

 

מפעל פרי הגליל נרכש לפני כשלוש שנים בידי הבעלים של רשת השיווק "חצי חינם", לאחר שנקלע לקשיים והיה על סף סגירה אחרי משבר עם הבעלים הקודמים מחברת ויטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אושיק אפרים
צילום: כרמית מזרחי אונר
הפגנת עובדי ויטה פרי גליל
צילום: שי וקנין
מומלצים