שתף קטע נבחר

קבלן על מחאת הדיור: "אני בונה כדי להרוויח"

הטענות נגד קבלני הבנייה לא מוצדקות - אנחנו לא ספסרים. אני בונה כדי להרוויח - אם אין לי את זה, בשביל מה לעבוד? דעה

מאז שהחלו מחירי הדירות לעלות ומאז שפרצה מחאת האוהלים ברחבי הארץ, אני שומע גורמים שונים המנסים להטיל את האשמה במצב על היזמים וקבלנים. אבל ההאשמות האלה, כפי שעשו למחלבות במחאת הקוטג' – הן לא צודקות. אנחנו לא ספסרים. זה ממש לא ככה.

 

בימים האחרונים התעוררה אצלי דילמה רצינית. מצד אחד אני תומך במחאת הדיור, מהסיבה הפשוטה: גם לי יש ילדים שיצטרכו להתמודד עם הקשיים ברכישת דירות חדשות למגורים. מצד שני, אני מודאג מתוצאותיה האפשריות של המחאה.

 

לדעתי, המחאה עלולה להוביל למצב בעייתי וחמור אף יותר. אם תהיה עצירה מוחלטת של רכישת דירות חדשות מצד אחד, וירידת מחירים מצד שני, זו תהיה פגיעה בכדאיות הכלכלית של היזמים והקבלנים לבניית דירות חדשות. זה יוביל דווקא לצמצום היקף הבנייה, תוצאה הפוכה ממה שכולם רוצים. אם אין מספיק קונים והבנקים מקשיחים את מדיניות מתן האשראי וההלוואות לבנייה - המחסור יחריף.

 

יחד עם זאת, אם מחירי הקרקעות הנוכחיים, אגרות הבנייה והיטלי ההשבחה והפיתוח, יישארו כמו שהם, מאיפה ניתן יהיה להוריד את מחירי הדירות? אין אפשרות להעלות עלויות ולצפות שהקבלנים יספגו את הנזק. מה שאני מבקש זה להרוויח בצורה סבירה אחוז הגיוני, הרי אני עסק כלכלי, אני צריך לבנות ולהרוויח. אני מדבר על רווחים של 17%-20%.

אם אין לי את זה, בשביל מה לעבוד?

 

כך למשל, לייצר דירת 5 חדרים במודיעין עולה 1.1 מיליון שקל: על הקרקע ואגרות הבנייה צריך לשלם כ-550 אלף שקל, ובניית דירה בשטח של כ-120 מ"ר עולה כ-550 אלף שקל נוספים. לפני חמש שנים מחירי הקרקעות היו יותר זולים. לצד זאת, גם מחירי החומרים ושכר העבודה התייקרו. כך למשל, בחודש האחרון מחיר הברזל עלה בכ-3%.

 

יש אלטרנטיבה

המצב הקיים לא ישתנה על פי התוכניות הקיימות. כרגע, מרוב הצעות לא קיימת שום הצעה ממשית. כל אחד זורק סיסמה וכתוצאה מזה נוצר בלבול גדול, שגורם לנזק נוסף מכיוון שאנשים עברו להמתנה ולא קונים. הפתרון לדעתי, הוא רפורמה בכל הקשור למיסוי והאגרות המתלווים לתהליך הבנייה. שינוי כזה עשוי ליצור כדאיות כלכלית שזוגות צעירים יוכלו לגור בשכירות לתקופת זמן ארוכה במחיר סביר.  

 

מעבר לכך חשוב לזכור שיש אלטרנטיבה - לא כולם צריכים להיות בעלי דירה. מסלולים של השכרה לתווך ארוך כמו בארה"ב ובאירופה יכולים לצמצם את העלויות לכ-25% מהשכר החודשי, ואז ה"בועה" שנוצרה בישראל תהיה ריקה מתוכן.

 

הרי יש הרבה גופים עם הרבה כסף שמחפשים אפיקי השקעה, ויש למדינה גם קרקע וגם את מכשיר המיסוי, כך שאפשר לשנות מסלול בו אותו יזם שיבנה להשכרה, יקבל את הקרקע במחיר נמוך, יפטרו אותו ממיסים ותיווצר אפשרות כדאית לבניית דירות להשקעה. כך ירוויחו שתי ציפורים במכה אחת - גם דירות במחיר נורמלי להשכרה וגם כסף שיושקע בתשואה סבירה.

 

הכותב הוא הבעלים והמנכ"ל של חברת בונה הצפון 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פנחס אולשבצקי
מומלצים