שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

טרכטנברג במאהל: "אתם תעצבו את המציאות"

יו"ר צוות רוטשילד הגיע במפתיע לכיכר המדינה, ופנה למוחים: "לא אעצב את המציאות שלכם, רק אעזור לכם". הוא רשם הערות והביע דאגה מהקרבה לספטמבר: "אני לא ישן. יש למצוא פתרון בשישה שבועות, לפני שעננים שחורים יסיטו את תשומת הלב". צפו בשיחה בין טרכטנברג לפעילים

ראש "צוות רוטשילד" פגש פעילים במאהל - ודווקא לא בשדרות רוטשילד. בצעד מפתיע, הגיע אמש (יום א') פרופ' מנואל טרכטנברג למאהל הקטן יחסית בכיכר המדינה בתל-אביב ושוחח עם פעילי מחאת האוהלים בנושאים חברתיים. "הופתענו, לא ידענו שיגיע ולא ציפינו לו, בטח לא בשעה כזו מאוחרת", אמרו אנשי המאהל. הוא אמר להם כי הם אלו שצריכים להיות אחראים לשינוי: "אתם תעצבו את המציאות, אני רק אעזור לכם". ynet העביר את המפגש בשידור חי.

 

טרכטנברג הגיע למאהל בליווי מספר יועצים, באמצע הרצאה שנמסרה לעשרות הפעילים במקום. הוא התייחס למנדט שנתן לו ראש הממשלה: "לקח לי שעות רבות לחשוב ולשקול את קבלת המינוי החשוב וההיסטורי. הבנתי את העול שמונח על כתפיי ובא לשמוע אתכם, מה מטריד אתכם, כדי שהדברים יצופו".

 

מחאת האוהלים - כל הכותרות האחרונות

 

הפעילים סיפרו כי טרכטנברג שלף מספר דפים והחל לכתוב הערות, בעודם מעלים בפניו טענות. "גדלתי בארגנטינה במציאות של הפגנות, במצב כלכלי לא טוב, מזל שאתם לא נמצאים במצב הזה", הוסיף ראש הצוות. "נוכחתי לדעת בהפגנות האלו שהצעירים מתעניינים בפוליטיקה, שאנשים מתעוררים. אני לא אעצב את המציאות שלכם, אתם צריכים לעצב אותה, אני יכול רק לעזור לכם לעשות את זה".

 

"אתם צריכים לפקח על היישום"

"זה לא פשוט להביא בשישה שבועות פתרון בוועדה עם נושאים כאלה גדולים. אני לא רוצה שהעננים השחורים שמתקרבים אלינו בשבועות הקרובים יסיטו את תשומת הלב לכיוון אחר", אמר טרכטנברג בהתייחסו לספטמבר. "אני לא ישן בלילות בימים האחרונים. ששת השבועות האלו יהיו שבועות גורליים לעתידה של מדינת ישראל".

ראש צוות רוטשילד במאהל בכיכר המדינה (צילום: ירון ברנר)

 

הוא פנה לפעילים ואמר: "המשימה מתחילה ביום שאחרי, ואתם צריכים לפקח על היישום של הדברים האלה. אני לא אוכל לעשות את זה, אני אוכל לעזור אבל רק אתם תוכלו לדאוג שהדברים ייושמו. זה א'-ב', דיברנו על תהליך של למידה, של השתתפות בשיח הפוליטי-כלכלי במדינת ישראל. זו רק הירייה הראשונה, רק הצעד הראשון. העשייה האמיתית היא רצף, העשייה החשובה ביותר תתחיל ביום שלמחרת".

 

דיירי המאהל התרשמו לחיוב מדבריו של טרכטנברג וביקשו לחזק את ידיו לקראת המשימה העומדת בפניו: "שישה שבועות זה אכן זמן קצר לתהליך", הסכים עמו אחד הפעילים, "אסור לשכוח את הקשיים והבעיות האמיתיות שהאנשים יצאו בשבילם מהבית. אין לי ספק שגם לפתרונות יהיו מתנגדים, זה טבעי, אבל אל תשכח את הלב, המקום ממנו אתה בא. אני באמת השתכנעתי בכנות שלך. חשוב שהפוליטיקה לא תשחית את הוועדה".

 

הסטודנטים: למה הוא התרחק ממרכז המחאה?

בכיכר המדינה אמנם שמחו לקבל את טרכטנברג, אבל בשדרות רוטשילד לא הבינו מדוע הוא לא הגיע למוקד המחאה. "אולי הוא הגיע כדי לבקר את הבנות שלו שנמצאות באחד המאהלים", אמר בציניות רועי נוימן, דובר מחאת האוהלים. ברוטשילד אף הביעו פליאה מדוע בחר טרכטנברג להתחיל במסע ההידברות שלו דווקא באחד המאהלים הקטנים ביותר בארץ, שגם פורק בשבועות האחרונים מספר פעמים על ידי עיריית תל-אביב.


הקשיב, ורשם הערות. טרכטנברג בכיכר המדינה (צילום: מוטי קמחי)

 

גם בהתאחדות הסטודנטים הגיבו בספקנות לצעדו של ראש צוות רוטשילד. "אנחנו מכירים בחשיבות ההידברות, אך מביעים פליאה מדוע בחר פרופ' טרכטנברג להתרחק ממרכז המחאה", נמסר מהתאחדות הסטודנטים. "על מנת שמהלך ההידברות יוכל להיות אפקטיבי אנו מבקשים לדעת מה תכניותיו של טרכטנברג לקראת פתיחת תקציב 2012. האם מדובר בהסטת תקציבים זניחה של מיליארדים בודדים או בסכום שיאפשר שינוי מהותי. כמו שאנחנו לא מקדשים מחאה לשם מחאה, איננו מחשיבים שיח לשם שיח".

 

המפגש המפתיע התקיים יממה אחרי שמוקד מחאת האוהלים עבר לפריפריה - שם הפגינו עשרות אלפי אנשים ודרשו צדק חברתי. בישיבה הראשונה של הצוות לשינוי חברתי-כלכלי, הבהיר היו"ר טרכטנברג כי הוא "נפעם מההזדמנות הנדירה לחולל שינוי" ואמר לחברים הרבים בוועדה: "אנחנו שונים - לנו יש רגישות חברתית".


טרכטנברג במוקד. "העשייה תתחיל ביום שלמחרת" (צילום: ירון ברנר) 

 

בשבוע שעבר המפגינים היו סקפטיים לגבי הצוות בן 22 החברים שמינה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. יונתן לוי, מראשי המאבק, אמר כי מובילי המאבק לא מתכוונים להיכנס למשא ומתן עם צוות רוטשילד, "מו"מ הסתדרותי, שרק יטביע אותנו בביצת סעיפים".

 

טרכטנברג נפגש בשבוע גם עם נשיא המדינה, שמעון פרס, ואמר לו כי  "העבודה שהוטלה עלינו היא לא עוד עבודה מקצועית של עוד צוות, אלא היא כפולה. קודם כל להקשיב לרחשי המחאה הרחבה הזו, ושנית לתרגם את הרחשים האלה לשפה מקצועית שתניב מדיניות, שינוי כיוון ותקווה. זו המשימה, זו משימה כבדה".

 

צילום השידור החי: עוז מרון, הפקה: ירון ברנר.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 14/08/2011 22:19

 

בהכנת הידיעה השתתף בועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טרכטנברג מדבר
צילום: ירון ברנר
וגם מקשיב לפעילים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים