שתף קטע נבחר

פיץ' אישררה דירוג האשראי המושלם של ארה"ב

אובמה יכול לנשום לרווחה: סוכנות דירוג האשראי הודיעה כי תשאיר את הדירוג של ארה"ב ברמה של AAA, זאת לאחר שלפני כשבוע וחצי הורידה סוכנות S&P את הדירוג ל-AA+

סוכנות דירוג האשראי פיץ' הודיעה היום (ג') כי תשאיר את דירוג האשראי של ארצות הברית ברמה מושלמת של AAA. הודעת פיץ' נמסרה כשבוע וחצי לאחר שסוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי האמריקני לרמה של AA+ ושלחה את וול סטריט לירידות שערים חדות. בהודעתה כתבה פיץ' כי כלכלת ארה"ב היא "יציבה, מגוונת ועשירה".

 

 

בפיץ' השאירו את אופק הדירוג יציב וציינו את הגמישות של ארצות הברית בתחום מדיניות שער החליפין שמאפשרת לה להתמודד עם תנודות השוקים. עם זאת, הם מסרו כי ארה"ב עשויה לעבור לאופק שלילי במידה שרמות החוב שלה יעלו מעל הציפיות. מהלך כזה, לפי פיץ', יצביע על סבירות הגבוהה להורדת דירוג בשנתיים הבאות.

 

לפני כשבועיים הכניסה פיץ' את דירוג האשראי של ארה"ב לרשימת מעקב תחת השגחה, זאת לאחר שהקונגרס הגיע לפשרה ב-2 באוגוסט על העלאת תקרת החוב, שמנעה חדלות פירעון. סוכנות הדירוג הגדולה השלישית, מודיס, אישרה לפני כשבוע את הדירוג המושלם של וושינגטון, אך עם אופק שלילי.

 

הבורסה בוול סטריט הגיבה בשבוע שעבר בירידות שערים חדות להורדת הדירוג על ידי S&P. הנשיא ברק אובמה ניסה להרגיע כשאמר כי "אמריקה היא מדינה שעומדת בהתחייבויות שלה. למרות חברת דירוג האשראי, ארה"ב תמיד היתה ותמיד תהיה מדינה של AAA".

 

אובמה הזכיר את דבריו של וורן באפט שהצהיר שאם היה דירוג AAAA הייתי מעניק אותו לארה"ב. "זה לא אומר שאין לנו בעיה. אנחנו לא צריכים חברת רייטינג לדעת שאנחנו צריכים תקציב מאוזן".

 

בירושלים עוקבים בדריכות

בישראל, שר האוצר יובל שטייניץ כינס לפני כשבוע וחצי התייעצות עם גורמים כלכליים בכירים בביתו שבמבשרת ציון, לאחר שדווח על הורדת דירוג על ידי S&P. 

 

בין היתר זומנו לביתו של שר האוצר סגנו, הרב יצחק כהן, המשנה לנגיד ד"ר קרנית פלוג, יו"ר רשות ניירות ערך פרופ' שמואל האוזר, המפקח על הבנקים, דודו זקן, החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי, והמפקח על הביטוח ושוק ההון עודד שריג. הדיון עוסק בהשלכות של הורדת הדירוג על הכלכלה בישראל.

 

בפגישה צוין כי האפשרות של הורדת דירוג האשראי של ארה"ב נלקחה בחשבון מזה זמן במדיניות המקרו-כלכלית, ואף תומחרה במידה מסוימת בשווקים בעת האחרונה. על רקע זה התקיימה סדרת דיונים בחודשים האחרונים במשרד האוצר, בבנק ישראל וברשות לניירות ערך.

 

הדרמה שאמחורי הקלעים

לפני פרסום ההודעה שלחו S&P את טיוטת הדו"ח לאוצר האמריקני לצפייה מוקדמת. כלכלני האוצר טענו ש-S&P טעתה והוסיפה בטעות שני טריליון דולר להוצאות הצפויות של הממשל ב-10 השנים הבאות.

 

שני הגופים החלו להחליף בניהם תכתובות. לבסוף, S&P בחרה לבסוף להשאיר את הדירוג הנמוך, בטענה שהסיבה העיקרית להפחתת הדירוג היתה בכלל המצב הפוליטי בארה"ב, לאחר שהממשל התקשה להסכים על תוכנית הקיצוצים בנוגע לתקרת החוב.

 

פרשנים כלכליים היו המומים מהסיבה שבגללה הופחת דירוג החוב. הכלכלן פול קרוגמן, למשל, התרעם ואמר שהוא לא מכיר תיאוריה שלפיה ויכוח פוליטי היום הוא סימן לוויכוח פוליטי שיהיה בעוד עשור ואולי בעוד עשרות שנים, אם תהיה בעיית חוב אמיתית.

 

פרשן אחר אמר שכבר 200 שנה השיטה הפוליטית בארה"ב מתבססת על הרעיון הדמוקרטי של ריבוי קולות ולבסוף הסכמה. "מה S&P נזכרה אחרי 200 שנה שיש בעיה עם השיטה הזאת?", הוא תהה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא ארצות הברית ברק אובמה
צילום: AFP
מומלצים