שתף קטע נבחר

בעיות בחיי הנישואים? תן לי לישון על זה

חוקרים מצאו שתחושת בדידות או חוסר ביטחון בפרטנר יכולה לערער את איכות השינה של נשים רווקות, גרושות או כאלו הנמצאות בקשר זוגי בעייתי. איכות השינה הטובה ביותר נצפתה אצל נשואים המתחזקים מערכת יחסים יציבה

כשהוא נכנס למשרד באותו הבוקר, הוא היה נראה כאילו חזר משדה קרב, מחזיק כוס קפה ברשלנות וכמעט שופך חצי ממנה בדרך לשולחן שלו.

 

"מה קרה?" שאלתי אותו בתימהון.

"אל תשאלי. בוקר רע מאד."

"מה בוקר רע, השעה רק 8 וחצי, מה כבר הספקת לעבור הבוקר?"

 

"מלחמת התשה. זה מה שהספקתי לעבור. אשתי גמרה אותי הבוקר. לא הפסיקה להתלונן ולא נרגעה עד שרבנו בצרחות ובאיומים. לא יכולתי כבר להתאפק. והכול--- " - הוא הרים את אצבעו וזקף את גבותיו בהתרסה - "הכול בגלל שהיא לא ישנה טוב בלילה. אתמול היא הייתה נופת צופים, ונשבע לך שלא עשיתי לה כלום, אפילו לא נחרתי. תאמיני לי, לא יועצי זוגיות צריך, יותר חשוב להמציא כפתור ששם את האישה שלך לישון, שינה כל כך עמוקה שהיא לא זוכרת בכלל שהתחתנת איתה, ואז בבוקר היא נורמלית". 

 

עוד בנושא זוגיות והפרעות שינה בערוץ יחסים:

 

על גברים זה פחות משפיע

מחקר מיוני האחרון מצא שאיכות היחסים הזוגיים של זוגות נשואים מושפע מדפוסי השינה של הנשים. חוסר יכולת של נשים להירדם בלילה השפיע לרעה על איכות היחסים הזוגיים, בעוד בעיות השינה של הבעלים לא פגמו באיכות היחסים.

 

המחקר הוצג בכנס ה-25 של האגודות לחקר השינה (APSS) שנערך במיניאפוליס, מינסוטה. תוצאותיו מראות שנשים שלוקח להן זמן רב להירדם בלילה מדווחות על יותר אינטראקציות שליליות עם בן הזוג ביום שלמחרת ופחות אינטראקציות חיוביות. גם הבעלים מדווחים שביום שלמחרת אכן יורדת איכות האינטראקציות שלהם עם נשותיהם.

 

לעומת זאת, איכות השינה של גברים לא השפיעה על דיווחיהם האישיים או דווחי נשותיהן לגבי שינוי באינטראקציות הזוגיות שלהם ביום שלמחרת. אצל גברים נמצאה תוספת לא מפתיעה: מעבר לכך שבעיות השינה שלהם לא מקושרות לאיכות יחסיהם הזוגיים, נמצא שלאחר יום בו איכות האינטראקציות הזוגיות שלהם הייתה טובה, לקח להם הרבה פחות זמן להירדם.

 

או במילים אחרות, גברים ישנים טוב יותר לאחר יום זוגי מוצלח, ואם הם ישנים רע, זה עדיין לא מפריע לאף אחד מהצדדים. סקר אנגלי נרחב שנערך על 40 אלף איש באנגליה, ופורסם במרץ האחרון, מצא שגברים נוחרים יותר מנשים (30% לעומת 20%) - אולי זו אחת הסיבות לבעיות השינה של הנשים.

 

באותו הסקר נמצא שככלל, לנשים קשה יותר להירדם לעומת גברים במהלך חצי השעה הראשונה, במשך של לפחות שלושה לילות בשבוע (24% נשים לעומת 18% גברים).

 

גבר. בעיות השינה שלו פחות קשורות לטיב היחסים (צילום: ויז'ואל פוטוס) (צילום: ויז'ואל פוטוס)
גבר. בעיות השינה שלו פחות קשורות לטיב היחסים(צילום: ויז'ואל פוטוס)
 

 

במחקרה של טרוקסל השתתפו 32 זוגות נשואים בגיל ממוצע של 32. הזוגות היו בריאים פיזית ונפשית ולא נטלו תרופות. למשך 10 לילות מדדו החוקרים את אורך השינה של הזוגות, רמת הערנות שלהם לאחר התעוררות, ומשך הזמן שלקח להם להירדם.

 

על מנת לבדוק את איכות היחסים הזוגיים במשך היום, נתנו החוקרים לנבדקים יומנים אלקטרונים בהם הם היו צריכים לדווח במהלך כל עשרת ימי הניסוי על תחושות התמיכה וההערכה שהם מרגישים מבני הזוג, לעומת אינטראקציות שליליות כמו תחושה שבן הזוג מבקר אותם או מתעלם מהם.

 

מה מפריע לנשים לישון?

נשים רבות מדווחות על עומס מחשבות, דאגות ותכנונים שרצים בראשן בזמן שהן מנסות להירדם. אם הן לא מרוצות במקום עבודתן, או שהן מובטלות, איכות השינה שלהם תהיה ירודה יותר, כפי שעולה מהסקר האנגלי ארוך השנים.

 

העצה הידועה של החשיבות ביישור ההדורים בין בני זוג לפני שהולכים לישון, רלוונטית כאן ביותר. המעגל הנצחי של ביצה ותרנגולת תקף גם לקשר בין מערכות יחסים ואיכות שינה, כפי שמצא ביוני 2009 החוקר ברנט הסלר.

 

ויכוח או מריבה במהלך היום יכולים לגרום לירידה באיכות השינה, וזה עלול לגרום למריבה נוספת ביום שלמחרת. לכן, במידה שאחד מכם (בעיקר האישה) או שניכם לא ישן טוב הלילה, כדאי לעמוד על המשמר ולהימנע מהתנצחויות במהלך היום, כיוון שהן הרבה יותר מועדות להפוך למריבה ללא סיבה מעבר להשפעת חוסר השינה על האישה.

 

תחושת בדידות או חוסר ביטחון בפרטנר גם הם יכולים לערער את איכות השינה. טרוקסל מצאה ביולי 2010 שנוכחות קבועה של בעל או פרטנר זוגי משפרת את איכות השינה של נשים.

 

זהירות. בדידות עלולה להשפיע על איכות השינה (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
זהירות. בדידות עלולה להשפיע על איכות השינה(צילום: Index Open)
 

 

מאושרות גם בזמן השינה 

כמו כן, ביוני 2008 היא מצאה, לאחר שסקרה 1938 נשים נשואות בגיל ממוצע של 46, את הממצא המובן מאליו - שנשים שמאושרות מחיי הנישואין שלהן מדווחות על הרבה פחות הפרעות שינה.

 

הן ישנות לאורך יותר זמן, שינה יותר עמוקה, ולוקח להן פחות זמן להירדם, אבל- זה עובד רק אצל נשים לבנות. המחקר כלל גם נשים אפרו-אמריקאיות, היספאניות, סיניות ויפניות ואצלן לא נמצא ההקשר המובהק הזה בן איכות הנישואים לאיכות שינה.

 

כאן עולה שאלת הנאמנות הגברית, התחושה שאישה מקבלת מבן זוגה - האם הוא נותן לה את התחושה שהוא איתה ואיתה בלבד, או לחילופין - משדר את חוסר הוודאות לפיה לא בטוח שהוא יהיה שם למחרת, או בעוד חודש או שנה.

 

לכאורה, מוסד הנישואין אמור לשפר את התשדורת הזו של "בבריאות ובחולי עד שהמוות יפריד בינינו", לעומת ידועים בציבור או זוגות במערכות יחסים בלתי מחייבות.

 

ואכן, טרוקסל מצאה שנשים גרושות מדווחות על הרבה יותר הפרעות שינה: בעיות בהירדמות, השכמה מוקדמת או איכות שנת לילה ירודה. גם הסקר האנגלי מצא שאיכות השינה הטובה ביותר נצפתה אצל בעלי השכלה גבוהה ואצל אנשים נשואים.

 

אך המחקר של טרוקסל מדגיש שעצם הנישואין עצמם לא בהכרח מבטיח שינה טובה - הדגש הוא טיב הנישואין.

 

רוצים לדבר על הפרעות שינה ואיך הן משפיעות על הזוגיות שלכם? כנסו לפייסבוק החדש של ערוץ יחסים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איכות השינה שלנו מושפעת מהקשרים הרומנטיים שאנחנו מקיימים
צילום: idex open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים