שתף קטע נבחר

הלירה הסורית שומרת על כוחה - למרות המהומות

מאז החל גל המהומות בסוריה לפני חמישה חודשים נעלמו הכנסות המדינה מתיירות ונרשמה פגיעה קשה בייצוא הנפט. למרות זאת הלירה הסורית מפגינה יציבות מרשימה. מי שומר על המטבע המקומי?

מאז החל גל המהומות בסוריה הצליחה הלירה הסורית לשמור על ערכה – קרוב ל-50 לירות עבור דולר הן בשער הרשמי והן בשוק השחור. לנוכח קריסת המשק כולו לא ברור מקור הכוח של המטבע המקומי.

 

 

מאז ימיה הראשונים של האינתיפאדה הנוכחית הצהירו ראשי המשק בסוריה כי ישמרו על יציבות המטבע המקומי וטענו כי במחזור יש סכום מספק של 600 מיליארד לירות (כ-12 מיליארד דולר). התמוטטות של הלירה הסורית פירושה פגיעה קשה באנשי המעמד האמיד בחברה הסורית, שכרגע נמנעים מלצאת לרחובות - לפחות בדמשק ובחלב. ההערכות הן כי הצטרפותן של שכבות אלה למרד תוביל לכלייה מהירה של השלטון הסורי.

 

"צבא להגנת המשק הסורי"

כבר מימיה הראשונים של תנועת המחאה צצו בפייסבוק יוזמות שונות שקראו להגן על הלירה הסורית. לפי דיווחים לא רשמיים, המשטר אף הקים "צבא להגנת המשק הסורי" והעמיד בראשו את האיש השנוא ביותר בסוריה: ראמי מחלוף, בן דודו של הנשיא אסד. "המטכ"ל הכלכלי" עומד מאחורי שורת החלטות בנושא המט"ח בשבועות האחרונים.

 

למעלה מחמישה חודשים חלפו מאז החלו המהומות במדינה ושער הלירה נותר פחות או יותר יציב. נוכח האובדן המוחלט של הכנסות התיירות (כ-4 מיליארד דולר בשנה שעברה) והפגיעה הקשה בייצוא הנפט (כ-150 אלף חביות ביום טרם המשבר), נשאלת השאלה כיצד שומרת הלירה הסורית על כוחה?

 

מכירת נכסים מחוץ לסוריה

הסבר אחד הוא השימוש המאסיבי שעושים השלטונות בנכסים שהיו עד כה מחוץ לסוריה. שבועות לאחר פרוץ גל המחאות, דווח כי מחלוף העביר לבנק המרכזי מיליארד דולר מהונו. מיליארד דולר הוא רק חלק קטן מההון העומד לרשות משפחת אסד. במקביל ישנם דיווחים על העברה - או לפחות כוונה להעביר מיליארדי דולרים לסוריה מאיראן (ייתכן דרך עיראק). הסכומים הללו בהחלט עשויים לספק הסבר ליציבות המטבע.

 

אבל ייתכן הסבר פשוט עוד יותר: הבנק המרכזי הסורי "שורף" את עתודות המט"ח שלו במטרה להשאיר את מעמד הביניים הסורי מחוץ למשוואה. בתחילת המשבר דובר על כך שעתודות המט"ח של סוריה עומדות על כ-17 מיליארד דולר. מאז אין פרסום נתון רשמי בעניין. יש אינדיקציות כי המשטר הסורי מתחיל להיתקל בקשיי נזילות. לפני מספר שבועות דווח כי אנשי "השביחה" (המיליציות הנאמנות למשטר) מאיימים בשביתה מאחר שלא קיבלו במשך כמה שבועות את התשלומים המגיעים להם.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים