שתף קטע נבחר

הסלון לאחות, המטבח לאח: מחיר קרבות הירושה

קרקעות ונכסים רבים ברחבי הארץ עומדים שוממים בגלל שהיורשים נקלעו לסכסוך. כדי להימנע מעוגמת הנפש וההפסד הכספי, כדאי להגיע לפשרה ולמנות שמאי מקרקעין שקביעתו תחייב את כל הצדדים. כך פועלים כשאין צוואה מסודרת

קרקעות ונכסים רבים בארץ עומדים מוזנחים, בהמתנה אינסופית לתכנון ובנייה מחודשים. במקרים רבים הסיבה לכך היא משפטי פירוק שיתוף מורכבים ומסובכים בין מספר בעלים ויורשים, המחזיקים בבעלות משותפת על הנכסים הללו.

 

 

בדרך כלל מדובר בנכס מקרקעין, שנרכש לפני שנים רבות והוענק בירושה למספר יורשים, שהפכו לשותפים בעל כורחם. כאשר רוצים לממש אותו יש לבצע פירוק שיתוף, כלומר לפרק את השותפות שבין היורשים. הפירוק יכול להתבצע באמצעות חלוקת הנכס בפועל באמצעות מחיצה למשל, או באמצעות מכירת הנכס וחלוקת תמורתו בין השותפים השונים. 

 

אולם כשהירושה אינה כוללת הוראות בדבר אופן ניהול הנכס או מימושו, ההחלטה נותרת בידי היורשים השונים. שותפות כפויה זו מייצרת מחלוקות, המשפיעות באופן ישיר על שווי הנכס או על המחיר שיתקבל בעת המכירה.

 

לעיתים המריבות מתמקדות במחיר הנכס, כאשר צד אחד מרגיש שאפשר למכור אותו במחיר הגבוה מזה שהוצע. במקרים כאלה בית המשפט ממנה כונס נכסים או קובע שמאי, שירשום את ערך הדירה, והצדדים מחויבים למכור את הנכס לפי 90% מהשומה. קונים מנוסים ובעלי סבלנות עשויים להרוויח מרכישת נכס נשוא מחלוקות, במחיר נמוך באופן משמעותי ממחיר השוק.

 

כאשר הסכסוך נוגע לשאלת זהות היורשים, זכויותיהם, היקף העיזבון ועוד, לא ניתן כלל לרשום את הנכס על שם היורשים. כל עוד בית המשפט או רשם הירושות לא נותן צו ירושה או צו קיום צוואה, אי אפשר לממש אותו. כאשר הסכסוכים נמשכים שנים, היורשים מפסידים כסף רב על הדירות שעומדות בשיממונן, שכן ההשתהות לא משחררת אותם מן החובה לשלם את התשלומים השוטפים: ארנונה ועד בית, תשלומים קבועים לגז, חשמל וכדומה. 

 

פירוק שיתוף - איך עושים את זה? 

המנעו מבתי המשפט - מומלץ להמנע מדיונים משפטיים, שגוזלים זמן רב ואינם מאפשרים ניצול של נכס המקרקעין במהלכם. הסכם פשרה גרוע, עדיף לעיתים על פני הכרעה משפטית שתוצאותיה בלתי צפויות.

 

מזעור נזקים - כדי להמנע מנהפסדים נכספיים הכרוכים בהקפאת הנכס, למשל שכר דירה וירידה בערך הנכס כתוצאה מהזנחה - ניתן לאפשר לאחד היורשים או לצד ג' להתגורר בנכס ולשלם שכר דירה לשותפים במשך ההליך המשפטי. עד מתן הכרעה בזכויות, אפשר להפקיד את התמורה בידי נאמן, שיחלק את הכספים במועד המתאים.

 

מינוי שמאי - כדי למנוע מחלוקות בין היורשים בדבר שווי המקרעין, רצוי למנות שמאי מקרקעין מוסכם, שיעריך את הנכס וקביעתו תחייב את כל הצדדים. באפשרות היורשים לערוך מכירה פומבית פנימית ולהסדיר את חלוקת הרכוש, כך שיורש אחד יקבל למשל את הקרקע, בעוד שאחר יקבל את הכסף בלי מיסים.

 

מורישים נכס? כך תמנעו סכסוכים

מצוויים נכסי מקרקעין ליורשים ומעוניינים לחסוך מהם מחלוקות שיביאו אותם לפתחו של בית המשפט? הקפידו על הכללים הבאים:

 

  • כדי למנוע מהנכס ליפול לרשתו של צייד מציאות, מוטב לצוות אותו לכל היורשים בחלקים שווים, על מנת למנוע תסבוכות. הורשה לא שוויונית מגלגלת את הסכסוך לדור הבא.

 

  • כאשר לא ניתן להוריש את הנכס בחלקים שווים, לעיתים עדיף להורות על מכירתו בפועל וחלוקת התמורה בין היורשים.

 

  • אם הנכס מורכב מבחינת הניהול או החלוקה, רצוי למנות אדם אחראי שינהל אותו, למשל מנהל עיזבון שתפקידו לבצע את כל הפעולות ולדווח ליורשים. 

 

  • יש לזכור כי ללא צוואה, העיזבון והנכסים מתחלקים ליורשים לפי דין - קודם האישה והילדים ואחר כך ההורים.

 

  • כאשר המורישים הם אנשים מבוגרים, רצוי להמציא אישור של פסיכו-גריאטר, כדי למנוע טענות לאי שפיות והעדר יכולת להעריך את טיב הצוואה.

 

הכותב הוא מומחה לדיני משפחה וירושות, משמש כיו"ר הועדה לדיני משפחה  במחוז ת"א והמרכז של לשכת עוה"ד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאבקי ירושה? עדיף להפריד כוחות
צילום: index open
עו"ד רונן דליהו
צילום: אייל פישר
מומלצים