שתף קטע נבחר

"אל תתרמו לנו, בואו לקנות מאיתנו"

סטודיו אנד ג'וי בפארק אפק הוא מרחב של יופי, יצירה ונתינה. את זרי הפרחים, המתנות וחבילות השי מכינים אנשים עם צרכים מיוחדים שמצאו מקום המקבל אותם כפי שהם, מטפח ומעניק להם הזדמנות להתפרנס בכבוד ולהתפתח. מקום בו כל קנייה היא גם תרומה לקהילה

בלב אזור התעשייה והעסקים פארק אפק בראש העין פועל מיזם מיוחד במינו: סטודיו אנד-ג'וי. שוזרים שם זרי פרחים מרהיבים, מעצבים אריזות יפהפיות, אורזים מתנות וחבילות שי לחגים ולאירועים פרטיים ועסקיים, והכל במלוא תשומת הלב ובאיכות מוקפדת.

 

הגעתי לביקור בסטודיו במסגרת עבודתי, כי שמעתי על פרויקט ייחודי שפועל אחרת ונותן הזדמנות אמיתית גם לחריגים שבינינו. בחוץ שמש אוגוסט מכה ללא רחמים, צורבת עור חשוף ומסמאת עיניים. בפנים עוטף אותך חום אחר, חום חיוכו של יהודה, המכונה "בעל הבית" ומקדם אותי בהתלהבות מאירת פנים ובלחיצת יד רכה ומתמסרת. התנועות איטיות והשפה מהוססת, אבל אי אפשר לטעות: עובדים כאן אנשים גאים.

 

אז מה כל כך מיוחד במקום הזה? במה הוא שונה מעסקים אחרים? בסטודיו אנד ג'וי מועסקים עשרות עובדים בעלי צרכים מיוחדים. זהו מקום העבודה של יהודה, שירה, יונה, ציפי ועוד עשרות אנשים עם צרכים מיוחדים, פיגור שכלי, פגועי נפש, לקויי ראייה, נכי צה"ל ואנשים עם מוגבלויות נוספות הנמצאים בתהליך שיקום. הם עובדים לצד אמני שזירה מומחים, כבעלי מקצוע מן השורה, ועוסקים בכל תפקיד שנדרש בעסק חי ונושם. הם מגיעים למקום שמקבל אותם כפי שהם, ליום עבודה שמתחיל בבוקר ומסתיים בשעות אחר הצהרים - ומתפרנסים בכבוד. כאן מעניקים להם מדי יום הזדמנות להיות חלק מהקהילה.

 

יזמות חברתית פורצת דרך

סטודיו אנד ג'וי הוקם ב-2007 על-ידי נדב עטיה כמיזם חברתי למטרת רווח במטרה להעניק לאנשים בעלי מוגבלויות מקצוע ראוי ומקום תעסוקה מכובד. זהו אחד המיזמים הבודדים שעומד בזכות עצמו, פועל כעסק לכל דבר, מבלי לקבל סיוע מגורם כלשהו.

 

עטיה, שנחשב לאחד החלוצים בתחום התעסוקה הנורמטיבית לאנשים בעלי צרכים מיוחדים, מסרב להישען על תרומות או על מימון או עזרה ציבורית כזו או אחרת. כמי שמעדיף את העוצמה שבעשייה, החליט עטיה שהעסק יפרנס את עצמו בדיוק כמו כל ארגון עסקי אחר, ולא יהווה נטל על הציבור. ואכן, הסטודיו ניזון מהכנסות הנובעות ממכירת מוצרי, ותו לא, ופעילותו מושתתת על המוטו "אל תתרמו לנו – קנו מאיתנו".

 

עובדי סטודיו אנד ג'וי נהנים מתנאי העסקה זהים לאלה הנהוגים במשק. כולם מקבלים במשך כל השנה שכר על בסיס שעתי ולא על בסיס תפוקה, כולל תנאים סוציאליים מלאים. הם פשוט מתפרנסים ממקור הכנסה אמיתי בזכות ולא בחסד. רמת השכר בסטודיו נחשבת גבוהה משמעותית בהשוואה לתגמול שמקבלים משתקמים במפעלים מוגנים ובמפעלי שיקום אחרים. הפעילות ממומנת ממכירת המוצרים. כשזה לא מספיק, עטיה מממן את ההוצאות מכיסו הפרטי.

 

מקום לכולם במסגרת מעצימה

סטודיו אנד ג'וי הוא מרחב של יופי, יצירה ונתינה. הסטודיו מספק זרי פרחים, מתנות, אריזות וחבילות שי לארגונים ולאנשים פרטיים. קונספט המיזם מושתת על תפיסה מהפכנית בתרבות הקנייה: הרצון לאפשר ללקוחות פרטיים ועסקיים לשלב את קניית המתנות לחגים ולאירועים יחד עם מטרה חברתית חשובה מאין כמוה ותרומה לקהילה.

 

כעת, קצת לפני ראש השנה, נדמה שהחג כבר כאן והסטודיו רוחש פעילות. כשפוגשים את האנשים המקסימים האלה, שעובדים באווירה מעצימה של "אנחנו מסוגלים על אף שאנחנו מוגבלים" - אי אפשר שלא לקבל קצת פרופורציות. פגשתי את ציפי, שלמרות מגבלת הראייה שלה שוזרת סידורי פרחים יפהפיים. נדרשו לי כמה שניות להבין שציפי מתמודדת עם מגבלות ראייה, ויחד עם מנהליה היא פיתחה שיטה המאפשרת לה לשזור את הפרחים בעזרת חוש המישוש וחוש הריח.

 

לכל אחד בסטודיו יש סיפור חיים מצמרר ומרתק, ומרגש לראות כיצד איש מהם אינו מניח למגבלה שלו להפריע לו. סטודיו אנד ג'וי הוא מקום עבודה רגיל, המאפשר לעובדיו לרכוש מקצוע לחיים ומעניק להם מקור לצמיחה אישית ויכולת להשתלב בקהילה – אך עם זאת, שונה בתכלית.

 

הצוות המקצועי של הסטודיו פיתח טכניקות עבודה ייחודיות לכל משתקם המשלבות הדרכה, הנחיה וליווי אישי. כאן מתמקדים, לפני הכל, בכישורים וביכולות האישיות של המשתקמים ורק אחר כך משלבים את העובדים בפעילויות. כל עובד מתמקצע בתחום המתאים לו, וכולם משתלבים במגוון התפקידים המאפיינים את תהליך העבודה - מכירות, שירות לקוחות, עיצוב, ייצור ואפילו במשלוחי המתנות. כך, כל עובד עושה מה שהוא יודע לעשות באופן המיטבי.

 

הפעילות היומיומית מאפשרת לעובדים ליהנות יחד מחדוות יצירה אמיתית, כזו אשר מתקבלת בכל מקום אחר כמובנת מאליה. לא כאן. העבודה נורמטיבית, התפקידים משמעותיים, העשייה יצירתית, והתוצאות? מרהיבות! ביקור במקום כזה מעלה מן האוב את ארץ ישראל היפה במיטבה, ומבטא ערכים של אהבה, הקרבה, אכפתיות, נתינה, תרומה לקהילה, מודעות לאחר, התחשבות וערבות הדדית, המהווים בסיס לכל חברה בריאה. המקום משדר עוצמה ולא רחמים וזו כנראה הייתה המטרה של המיזם הייחודי הזה. אומרים שחוזק השרשרת כחוזק החוליות החלשות בה; כאן הן מתחזקות משעה לשעה.

 

הגאווה שבתחושת השייכות

מעבר להזדמנות שמעניק הסטודיו לאוכלוסיית המוגבלים, הפרויקט מסייע להם להשתקם, לממש את כישוריהם ולשפר את יכולותיהם מבחינות רבות. הנה רשימה חלקית להמחשה: מבחינה רגשית הפרויקט מסייע בשיפור הדימוי העצמי, ובפיתוח המודעות העצמית. מבחינה קוגניטיבית משתפרות יכולות הקשב והריכוז, התכנון, הזיכרון ופתרון הבעיות. מבחינה התנהגותית ייתכן שיפור ביכולת לאמץ נורמות התנהגות מקובלות, לקבל סמכות ולהיות אסרטיביים. מבחינה חברתית משתפרות האינטראקציה החברתית והתקשורת המילולית, ויכולות ההקשבה והוויתור. מבחינה מוטורית חלים שיפורים במוטוריקה גסה ועדינה, כוח וסיבולת ותיאום עין-יד. ומבחינה סנסורית, יכולים המשתקמים לשפר את גירוי החושים הודות לעבודה עם חומרים צומחים שמקורם בטבע, וגם ללמוד לווסת רגישות יתר ותת-רגישות.

 

כל אחת מהמיומנויות האלה, שלגמרי טריוויאליות עבור רובנו, יכולה להיות כמעט בלתי אפשרית עבור אנשים בעלי מוגבלויות. חלק חשוב בשגרת יומם הן הפעילויות המשלימות סביב העבודה היומיומית, כמו סדנאות, הדרכה וליווי אישי. המסלול השיקומי במסגרתו פועלים המשתקמים בסטודיו מאפשר להם לרכוש מיומנויות אלה, להשתלב בהדרגה בקהילה ולתרום לה באופן פעיל.

 

כמו כל אדם, גם להם חשוב להשתייך. את הגאווה הנובעת מתחושת השייכות אפשר לחוש בכל פעולה שלהם בסטודיו ובהתנהלות השגרתית בכל שעות היום. עצם היותם חלק ממערך עסקי מתפקד ורווחי הופכת אותם לשותפים מלאים להצלחתו. הם אינם בורג קטן וחריג במערכת ענקית. כאן כל אחד מהם מבטא את יכולותיו וכישוריו ותורם כמיטב יכולתו להצלחת העסק. הם יודעים שבלעדיהם העסק לא יתפקד, ומי מאיתנו לא מכיר את התחושה הנפלאה שמעניקה ידיעה כזו.

 

כל אחד יכול להירתם למימוש החזון

הרואי? יומרני? בסטודיו אנד ג'וי מדובר במציאות של ממש. כולנו קונים מתנות, במיוחד לפני החגים, וכאן יש הזדמנות לתרום להצלחת היוזמה כולה.

 

השילוב של רכישת מתנות, שממילא צריך לקנות, עם נטילת חלק במיזם חברתי ותרומה לקהילה, כבר הוביל ארגונים רבים להפוך את סטודיו אנד ג'וי לספק הראשי שלהם. רק באחרונה רכשה חברת טבע מתנות מהסטודיו עבור עובדי החברה החדשה שרכשה ביפן. צמיחתו והתרחבותו של המיזם אכן תלויה בהכנסות ממכירת המוצרים, המאפשרות לכל הצדדים להרוויח.

 

יוזמה אישית כזו של כל אחד ואחת מאיתנו תאפשר גם להרחיב את הפעילות ולשלב עוד ועוד אנשים עם צרכים מיוחדים, נוער בסיכון וקשישים. איך מתכוונים לממש זאת? השמים הם הגבול. בסטודיו אנד ג'וי מתכננים לקלוט בהדרגה עוד 300 משתקמים, להקים עוד 10 מרכזי הדרכה וייצור ברחבי הארץ וגם מרכז הזמנות טלפוני ארצי לשיחות יוצאות ונכנסות. בנוסף, כבר יש תוכניות לייסד בית ספר לשזירת פרחים ועיצוב, שיאפשר לאנשים עם מוגבלויות לרכוש מקצוע ראוי, ולהקים גם מרכז מבקרים.

 

נפרדתי לשלום מיהודה, ציפי ושאר העובדים והלכתי די נפעמת. כל מה שהם רוצים זה שיקנו את המוצרים, לא מרחמים אלא פשוט כי הם טובים ואיכותיים. והמוצרים שלהם באמת מיוחדים ומקוריים. זו הייתה חוויה מרעננת לפגוש אנשים שלא רוצים לשנורר, אלא רק לשכנע שיש להם מה להציע. כנראה לא סתם קוראים למיזם סטודיו אנד ג'וי - אם קונים מהם נהנים פעמיים - גם נותנים וגם מקבלים. שווה לנסות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתהיה לכולנו שנה טובה
צילום: נדב עטיה
באדיבות סטודיו אנד ג'וי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים