שתף קטע נבחר

מלחמת הישרדות: "גם ילדים עניים רוצים ללמוד"

כשבוע לפני פתיחת הלימודים מצטיירת תמונה עגומה של הורים שלא מצליחים לעמוד בתשלומים לבתי ספר ובעלויות הציוד: "הורים מבקשים תרומות. ילדים מבקשים עזרה בעצמם"

כשבוע וחצי לפני פתיחת שנת הלימודים, נראה שהתלמידים מוכנים לחזור לכיתות, אך הוריהם לא. על-פי נתונים שבידי עובדים סוציאליים וארגונים חברתיים, חלה עלייה במספר ההורים שלא מצליחים לעמוד בעלויות ציוד הלימודים ובתשלומים לבתי הספר ושפנו לבקשת סיוע.

 

חוזרים ללימודים - כתבות אחרונות ב-ynet

 

אורגד, בת 26 מירושלים, היא אם חד הורית לילד בן 7 שעולה לכיתה ב'. קדם שמתגוררת בחודש האחרון במאהל שהקימו מחוסרי דיון וזכאים לדיון הציבורי בגן סאקר, חשה היטב את המציאות הקשה הזו על בשרה.

 

"אני לא יודעת איך אצליח לשלוח את הילד לבית הספר", אמרה בתסכול רב בשיחה עם ynet, "אני עובדת ולמרות זאת יש לי עדיין חוב לבית הספר משנה שעברה וקושי אפילו בבגדים ואוכל, הצרכים האלו באים לפני ספרים ומחברות שיעלו לי עוד מאות שקלים שאין לי".

 

עוד בערוץ החדשות:

  

כואב לה שבנה הקטן הוא הנפגע העיקרי מהמצוקה הכלכלית בה הם חיים. "הילד מרגיש בכך, החברים שלו מספרים לו על התיק החדש שלהם, הוא מקנא ואני מסבירה שאי אפשר", סיפרה, "מבחינתי זו תחושה נוראית. אני יכולה להתמודד עם המחסור שלי, אבל קשה לי לראות אותו כך. אני מגדלת אותו בשיניים, אבל יש דברים שאני יודעת שלא אוכל לתת לו".

 

סמנכ"ל עמותת "ידיד", רן מלמד, מכיר היטב את הבעיה. "פונים אלינו מאות הורים בכל שנה ומספרם אף עלה בקיץ הזה לעומת שנים קודמות", סיפר, "הבעיה הגדולה שמעלים רוב הפונים היא חוסר היכולת לרכוש ספרי לימוד בעיקר ביישובים, שבהם אין מפעל מסודר של השאלת ספרים".

 

"רואים יותר ויותר בני מעמד ביניים" 

הוא מסביר שהורים שמגיעים מרקע חלש מתקשים לקנות לילדיהם גם ילקוטים, קלמרים וציוד אחר. "גם ילדים שמגיעים ממציאות של עוני רוצים להיות כמו כל הילדים האחרים שלומדים בכיתה שלהם, כך שההורים נדחפים לבקשת תרומות".

 

מנכ"ל עמותת "תכלית" שעוסקת בסיוע לשכבות חלשות, אהרון כהן, הוסיף: "הגענו למצב שהילדים בעצמם פונים אלינו ומבקשים עזרה. מדובר בציוד הבסיסי ביותר וכשמדובר במשפחות עם כמה ילדים זו הוצאה של אלפי שקלים בשנה, אחרי ההוצאות של החופש הגדול ולפני הקניות הגדולות של החגים. זה כסף שלא קיים אצל המשפחות האלו".

 

כהן סיפר שהמצוקה הזו נפוצה בעיקר בקרב משפחות מרובות ילדים. "אלו אנשים שלא שומעים את הצעקה שלהם ולא ייראו אותם ברוטשילד, כי הם עסוקים בהישרדות יומיומית". עם זאת, הוא ציין כי "בשנים האחרונות רואים יותר ויותר בני מעמד בינוני שנאבק בתשלומים האלו ומגיעים כדי לבקש עזרה" .

 

יעל לוין, עובדת סוציאלית ופעילה בתנועת "עתידנו" טענה כי רכישת הציוד לבית הספר מהווה רק חלק קטן מההוצאה הכספית הגדולה על חינוך. "הקושי הגדול הוא התשלומים לבתי הספר: ועד הורים, סל תרבות, טיולים ושיעורים פרטיים הם הוצאה משמעותית ובלתי אפשרית למשפחות מסוימות. יש תוכניות סיוע של משרד החינוך, אבל בהרבה מקרים זה לא מספיק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
קושי לקנות אוכל. אילוסטרציה
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים