שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: מכשיר CT המהיר בעולם

בית החולים שערי צדק רכש את מכשיר ה-CT המתקדם בעולם, המאפשר ביצוע בדיקה ברבע שנייה - מהירות הגדולה פי 32 מהקיים עד היום. בעזרת המכשיר ניתן יהיה לבצע סריקה גם לתינוקות במהירות וללא צורך בטשטוש והרדמה

פריצת דרך בעולם ההדמיה הרפואי: המרכז הרפואי שערי צדק רכש לאחרונה מכשיר סיטי חדש, Somatom Defintion Flash של חברת סימנס, המהיר בעולם. מכשיר זה יאפשר לבצע סריקות מהירות במיוחד, תוך רבע שנייה, כך שניתן יהיה לבצע הדמיות בתינוקות וילדים הנמצאים בתזוזה ואי שקט בלא צורך לחזור על הבדיקה ולחשוף אותם לקרינה עצומה נוספת. עד כה הותקנו בעולם רק 200 מכשירי CT מהירים.

 

כתבות נוספות על בדיקת CT:

 

מכשיר ה-CT או בשמו "טומוגרפיה ממוחשבת" משתמש בקרני X (קרני רנטגן) בדומה לאלו הנוצרים בצילום רנטגן רגיל. למכשיר מצורף סורק ממוחשב הקובע באמצעות חישובים מורכבים באילו רקמות וכיצד תיספג קרינת הקרניים וכך מסוגל המכשיר ליצור חתכים של מבנים בגוף ואף לדמות איברים מבלי שיוסתרו על ידי רקמות שכנות.

 

במהלך הבדיקה שוכב החולה על מיטה נעה המצוייה בתוך מתקן דמוי סופגנייה. המתקן מכיל שפופרות המייצרות קרני X ונעות בתנועות סיבוביות סביב גוף הנבדק. הבדיקה אינה מכאיבה ואורכת מספר שניות עד דקות. לעתים מתבצעת גם בדיקה בסיוע חומר ניגוד, להדמיית כלי דם.

 

ייחודה של המערכת החדישה הוא בהימצאותן של שתי שפופרות מול שני מערכי גלאים לעומת שפופרת אחת ומערך גלאים אחד במערכות סיטי רגילות. עובדה זו מאפשרת סריקה במהירות גבוהה תוך שימוש בקרינה נמוכה וכן ביצוע אפליקציות ייחודיות המתקבלות בעזרת שימוש בסריקה באנרגיות שונות (Dual Energy ).

 

CT מהיר. שתי שפופרות מאיצות (איור: סימנס) (איור: סימנס)
CT מהיר. שתי שפופרות מאיצות(איור: סימנס)

 

בעוד מכשירי הסיטי האחרים מבצעים את הסריקה בשמונה שניות, מכשיר הסיטי החדש מבצע את אותה פעולה ב-0.25 השנייה - מהירות בדיקה הגבוהה פי 32. בתוך כך צומצמה כמות הקרינה בעשרות אחוזים בזכות המהירות ובזכות שתי השפופרות הסורקות בו זמנית.

 

המשמעויות של אלה היא קריטית בבדיקות לילדים. בכל מכוני הדימות בארץ, בדיקות CT לילדים נעשות לרוב תחת טשטוש, כדי שהתינוק או הפעוט ינמנם תוך כדי הבדיקה, שכן כל תזוזה ולו הקטנה ביותר דורשת בדיקה חוזרת החושפת את הילד לקרינה עצומה.

 

במערכת החדשה ניתן לבצע סריקה שלמה של בית החזה בקרינה נמוכה מאוד ובמהירות של רבע שנייה, כך שלמעשה ניתן לבצע הבדיקה ללא טשטוש.

 

במכשיר הסיטי החדש ניתן לבצע גם "צנתור וירטואלי", המאפשר אבחון מוקדם של מחלת לב במהירות ומינימום קרינה וקולונוסקופיה וירטואלית לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
CT מהיר. ללא טשטוש
צילום: סימנס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים