שתף קטע נבחר

טיסה לאיסטנבול: "כולם ברחו לטיסות המשך"

שליח "ידיעות אחרונות" טס לטורקיה וגילה שהוא הישראלי היחיד בביקורת הדרכונים. עבור אלה שבאו מהארץ, איסטנבול כעת היא לא יותר מתחנת מעבר לרוסיה או למזרח הרחוק. דיילי הקרקע מקווים שההשפלה באיסטבול היא רק תקרית חד-פעמית

זמן קצר לפני חצות נחתנו באיסטנבול. חוץ מכמה כיסי אוויר בדרך, טיסה 789 עברה חלק. אבל מהר מאוד התברר לי שאני הישראלי היחיד בביקורת הדרכונים. בירידה מהמטוס מיהרו עשרות ישראלים כדי להספיק לטיסה הבאה, עבור רובם איסטנבול היא רק תחנת ביניים בדרך למזרח הרחוק.

 

משבר ישראל-טורקי - כותרות אחרונות ב-ynet

 

ש', סמנכ"ל מכירות בחברה למכשור רפואי, תפס את הטרולי והתחיל לרוץ. "הם לא יחכו לנו, זה בטוח", הוא התבדח, "אני כבר רואה איך אני מפספס את הטיסה ונאלץ לבלות כאן את הלילה". נותרתי לבדי באולם קבלת הפנים. ערבית, גרמנית, צרפתית, אנגלית ואיטלקית סביבי. שום מילה בעברית. למרות אינספור ניסיונות קנטור מצדי לקצין ביקורת הגבולות, הוא הביט בי במבט עייף, החתים לי את הדרכון ושיחרר אותי לדרכי, כנראה שגם הוא כבר מותש".

 

כולם ברחו לטיסות המשך (צילום: תלם יהב) (צילום: תלם יהב)
כולם ברחו לטיסות המשך(צילום: תלם יהב)
 

נחזור אחורה. הגעתי לדלפק הצ׳ק-אין בנתב"ג כשעה וחצי לפני הטיסה, מצויד בדרכון ותיק קטן לדרך. בדרך כלל משתרך בתקופה זו של השנה תור ארוך מול דלפקי חברת "טורקיש איירליינס". הפעם היה דלפק מספר 56 היה כמעט ריק מאדם. "שמעתי שעשו קצת צרות לישראלים שהגיעו לטורקיה, לא?", שאל אחד הנוסעים את דיילת הקרקע. ״כן״, היא ענתה, ״הבנתי שזה היה משהו חד-פעמי, מקווה שלא יקרה שוב". 

 

גם אנשי ביקורת הגבולות בנתב"ג שמעו על התקרית המשפילה באיסטנבול, וגם הם לא מבינים מדוע זה קרה. "תאמין לי, אנחנו מתייחסים אל הטורקים רק בכבוד. תמיד נחמדים ומשתדלים להיות הכי מקצועיים שיש", אמרה אחת הבודקות. "לא בסדר מה שהם עושים, ממש לא בסדר. אבל אנחנו נמשיך לעשות את העבודה שלנו. אני מקווה שהם יפסיקו עם זה".

 

"ירצו שנתפשט, נתפשט"

בשער העלייה למטוס ישבו הנוסעים והמתינו לטיסה. רובם נושאים דרכונים זרים, בעיקר מרוסיה. אך גם האחרים רק משתמשים בטורקיה כתחנת מעבר. ש', בן 42 מכרכור, טס להונג-קונג. "אני טס על הקו הזה הרבה מאוד, לפחות פעם בחודש. אני לא חושב שאטוס יותר דרך טורקיה. חבל, זו נקודה נוחה וזולה כדי לטוס למזרח. נמל התעופה באיסטנבול מעולם לא היה נעים, אבל לאחרונה חלה הידרדרות ביחסים וממש לא נעים להיות שם. במיוחד כישראלי״.

 

"זו תגובה, לא חלק ממדיניות" (צילום: תלם יהב) (צילום: תלם יהב)
"זו תגובה, לא חלק ממדיניות"(צילום: תלם יהב)
 

בכל הקשור להידרדרות האחרונה, ש' סבור שלטורקים היא לא ממש מפריעה. ״עם כל הכבוד לישראל, אני לא חושב שזה מה שיפגע בכלכלה הטורקית. אני חושב שצריך לנתק את היחסים איתם. הם רוצים להיות מנהיגי העולם הערבי על גבנו. אנחנו חייבים לרתום את האמריקנים לעניין ולנתק לחלוטין את היחסים״.

 

עבור שמוליק מחדרה, איסטנבול היא תחנת ביניים בדרך לבייג'ינג. ״אני לא חושש שיפשיטו אותנו. מה שיהיה יהיה. הבאנו סנדוויצ'ים ושתייה. אם יפשיטו אותנו, נתלבש. אני חושב שמה שקרה הוא תגובה ולא משהו שהוא חלק ממדיניות. ארדואן עושה שרירים. טורקיה היא מעצמה ואנחנו חושבים שאנחנו מעצמה. הכל תלוי באמריקנים, אנחנו בסך הכל מריונטות", הוא אומר.

 

גם זהבה פרל, מורה לשעבר מעמק יזרעאל, לא חוששת מהבידוק הבטחוני וגם לא סבורה שמדובר ביחס מסוג חדש לתייר הישראלי. "אני בטוחה שמה שקרה אתמול לא יקרה שנית. זו ככל הנראה היתה תגובה לתקרית בישראל, אבל זה משהו חד-פעמי לדעתי".

 

ומה חושבים אנשי הצוות הטורקים? "היחסים בין המדינות בסדר גמור", אומר מוראט, אחד מאנשי הצוות בטיסה. "לישראלים אין מה לפחד. טורקיה מדינה בטוחה מאוד". לעומתו, עלי, איש צוות נוסף בטיסה, מכיר בכך שהיחסים בין המדינות עכורים. "לי אישית יש חבר טוב שהוא ישראלי", הוא אומר בטון מתנצל. "אבל זה נכון שהיחסים בין שתי המדינות לא טובים. הן לא אוהבות אחת את השנייה. האמת, אני לא אוהב ממשלות בכל מקום בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנחנו הכי מקצועיים שיש"
צילום: תלם יהב
איסטנבול. קו זול למזרח הרחוק
צילום: תלם יהב
מומלצים