שתף קטע נבחר

"טורקיה מקפיאה הסחר? כבר שנה וחצי אין כזה"

ישראל הרשמית ממשיכה לשתוק על התרסות ארדואן, שנפגש עם מפקד צבא טורקיה ודן איתו במשבר. בי-ם אומרים שמשמעות ניתוק קשרי המסחר הצהרתית בעיקרה, שכן הממשלות לא סוחרות זו עם זו כבר שנה וחצי, ומתעקשים: "שהטורקים יתנצלו"

גם את הצהרתו הלוחמנית האחרונה של רג'פ טאיפ ארדואן על ניתוק קשרי המסחר והצבא עם ישראל, לא אהבו בירושלים לשמוע. עם זאת, גורמים מדיניים בישראל הבהירו אחר הצהריים (יום ג') כי למהלך הטורקי יש בימים אלה בעיקר משמעות הצהרתית, ופחות השפעה כלכלית ממשית בשטח. שתי הממשלות אינן מקיימות עסקים זו עם זו כבר זמן רב, והגורמים המדיניים הבהירו כי הסחר הצבאי ביניהן נעצר גם כך כבר מזמן.

 

הקרע עם טורקיה - כתבות אחרונות:

 

"יכול להיות שארדואן זיהה את הדיבורים ביומיים האחרונים בתקשורת שלנו על האפשרות של פגיעה בסחר עם טורקיה, וקפץ על זה כמוצא שלל רב", הסבירו בישראל, "הוא גם נלחץ מכך שישראל לא נגררת לעימות המילולי איתו, אלא שומרת על איפוק". מאז תחילת הסבב הנוכחי במשבר, עם פרסום דו"ח פאלמר וגירושו של שגריר ישראל מאנקרה, ישראל הרשמית כמעט לא הגיבה על ההתפתחויות, והסתפקה באמירה שהיא מקווה שהיחסים לשובו למסלולם התקין.

 

הגורמים המדיניים הבהירו כי אם הסחר בין המדינות יופסק, גם לטורקיה יש מה להפסיד. "נראה שארדואן בוחר פשוט להתנהג כמו מי שאבד עשתונות", אמרו. ממשלת טורקיה הבהירה בצהריים כי ניתוק הקשרים המסחריים נוגע רק לעסקאות בין הממשלות והצבאות של שתי המדינות, ולא לעסקים פרטיים. התקשורת הטורקית דיווחה אחר הצהריים כי ארדואן נפגש עם מפקד צבא טורקיה, הגנרל נצ'דט אוזל, ודן עמו בהתפתחויות מול ישראל.

 

פרשננו רון בן-ישי מוסיף כי בשנה וחצי האחרונות אין שום סחר צבאי בין ישראל לטורקיה, וכי גם בין הממשלות לא נחתמו עסקאות. עסקה אחת בלבד אמורה הייתה לצאת לפועל בקרוב, ובמסגרתה אמור היה לגדול מספר העובדים הזרים מטורקיה בישראל. זו העסקה היחידה שתושפע מהודעת ארדואן. הכרזת ראש הממשלה הטורקי באה גם על רקע גל ההתבטאויות של אישים בארץ, כולל נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, על חשיבות הקשרים הכלכליים עם טורקיה.

 

השר כץ: "שהטורקים יתנצלו בפני חיילינו"

למרות השתיקה הרשמית של ישראל, שני שרים כן הסכימו להתייחס היום בפומבי למשבר עם טורקיה. ישראל כץ, שסייר בצפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שב והדגיש כי מי שצריכים להתנצל על אירועי המשט לעזה הם הטורקים. "הם צריכים להתנצל בפני חיילי צה"ל. ועדה של האו"ם קבעה שטורקיה לא מנעה את המשט, ושהסגר הימי חוקי. הוא יימשך, אחרת יגיעו לעזה כוחות צבא איראניים ונשק איראני, ברמה שתסכן את ישראל יותר מאשר היום".

 

הידידות שאבדה - השלכות ומשמעויות:

 

בביקורו בתרגיל העורף בנגב, אמר השר להגנת העורף מתן וילנאי כי "ככל שנמהר לפתור את המשבר עם טורקיה, כך ייטב לשני הצדדים". הוא התייחס להחלטת ארדואן להפסיק את הסחר הצבאי והממשלתי בין המדינות, והבהיר: "גם לישראל וגם לטורקיה אינטרס בקיום יחסי מסחר צבאיים תקינים".

 

המדרון שבו נמצאים כעת יחסי ישראל עם טורקיה מטריד גם את ארצות הברית, שמאחורי הקלעים פועלת בניסיון לעצור את הסחף. היום נפגש שר הביטחון, אהוד ברק, עם שלושה בכירים אמריקנים - יועצו של נשיא ארה"ב ברק אובמה, דניס רוס, שגריר ארה"ב בישראל דניאל שפירו, והשליח המיוחד למזרח התיכון דיוויד הייל. בפגישה, שנמשכה יותר משעה, דנו הצדדים גם בהידרדרות בקשרים עם טורקיה.

 

שר החוץ הטורקי עם נביל שעת'. הטורקים החליפו צד (צילום: AP) (צילום: AP)
שר החוץ הטורקי עם נביל שעת'. הטורקים החליפו צד(צילום: AP)

 

עורך הדין אביגדור דורות ממשרד שדות ושות', מומחה לסחר בינלאומי, הסביר מוקדם יותר ל-ynet כי הצהרת ארדואן מהווה הפרה, לכאורה, של החוק הבינלאומי. "טורקיה חתומה על אמנת סחר חופשי עם ישראל ושתי המדינות חברות בארגון הסחר הבינלאומי. הארגון אוסר על המדינות החברות בו להחרים אלה את אלה, וישראל, או חברות ישראליות שנפגעות מחרם כזה, יכולות לפנות לגופי השיפוט של הארגון ולתבוע מדינה שעברה על האיסור והחרימה מדינה אחרת".

 

לדבריו, גם העובדה שהחרם חל רק בכל הנוגע לעסקאות בין הצבאות והממשלות של טורקיה וישראל תביעה אפשרית. "אם גוף ביטחוני טורקי - המשטרה, למשל - מבטל או מפסיק באמצע הסכם רכש קיים בגלל הוראה כזאת, אפשר להגיש נגדו תביעה אזרחית. קרו כבר לא מעט מקרים כאלה בעבר מסיבות שונות ומשונות, והוגשו בגינם תביעות אזרחיות, שהסתיימו, לרוב, בפשרה שכללה פיצוי על הנזק".

 

הפרה של אמנת הסחר? אפשר לתבוע

לדברי עו"ד דורות, "לכאורה אי אפשר לחייב מדינה לבצע עסקאות רכש חדשות, אבל אם ישראל תוכיח שטורקיה הפסיקה לחלוטין ובפתאומיות להזמין סחורה ישראלית עקב הוראה פוליטית, ישראל, או חברות ישראליות, יכולות לפנות לגופים בינלאומיים ולטעון שמדובר בהפרה של אמנת הסחר העולמית".

 

השר כץ: "הסגר יימשך". חיילי צה"ל יורדים אל המרמרה, שם ספגו לינץ' (צילום: AP) (צילום: AP)
השר כץ: "הסגר יימשך". חיילי צה"ל יורדים אל המרמרה, שם ספגו לינץ'(צילום: AP)

 

הודעת ארדואן היום באה יממה אחרי שמשטרת הגבולות הטורקית עיכבה עשרות נוסעים ישראלים שנחתו באיסטנבול. הנוסעים, שהגיעו לטורקיה במטוס חברת "טורקיש איירליינס" אתמול בבוקר, עוכבו ללא סיבה נראית לעין, דרכוניהם נלקחו מהם לזמן מה וחלקם סיפרו כי הועברו לחקירה משפילה אצל הרשויות, לפני ששוחררו. נוסעים טענו כי יחס השוטרים הטורקים אליהם נע בין זלזול לכעס, וישראלים שנוהגים לנסוע באופן תדיר בקו זה טענו כי לא נתקלו בעבר ביחס כזה מצד הטורקים.

 

בישראל העריכו כי הצעד בא על רקע תלונות דומות של אזרחים טורקים שביקרו בישראל בימים האחרונים, וטענו כי עברו חיפוש פולשני ומשפיל. בשיחות אתמול עם ynet טענו טורקים וישראלים המתגוררים בטורקיה כי בידוק ביטחוני "מוגזם" לטורקים המבקרים בישראל הוא דבר שבשגרה.

 

כך או כך, בירושלים היו יכולים להתעלם מהעובדה שהתקרית באיסטנבול באה שלושה ימים אחרי שטורקיה גירשה את

שגריר ישראל. החלטת אנקרה לגרש את השגריר ולהוריד את דרג היחסים עם ישראל התקבלה בעקבות סירובה של ירושלים להתנצל על אירועי המשט לעזה אשתקד, שבהם נהרגו תשעה טורקים.

 

ביום חמישי נחשף דו"ח ועדת פאלמר הבינלאומית, שקבע כי אף שישראל הפעילה לכאורה כוח מוגזם נגד נוסעי המשט, הסגר שלה על עזה חוקי, והמליץ לטורקיה להסתפק בהבעת חרטה ישראלית. הטורקים משכו ידיהם מהדו"ח, בעוד שישראל אימצה אותו, ובתגובה אנקרה בחרה להעניש את ישראל.

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. נפגש עם מפקד צבאו ודן בישראל
צילום: AFP
שר החוץ הטורקי. עוינות גם ברחוב באיסטנבול
צילום: AFP
מומלצים