שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

נתניהו הציע לאבו-מאזן: "מו"מ ישיר בניו-יורק"

ארה"ב ואירופה מנסות לארגן פגישה בין שני המנהיגים לפני שהפלסטינים מגישים את בקשתם לאו"ם שיכיר במדינתם. "אני קורא ליו"ר הרשות לפתוח במו"מ ישיר בניו-יורק, שיימשך בי-ם וברמאללה", אמר נתניהו. אבו מאזן: "מוכן להיפגש"

האם פגישה אישית עם ראש הממשלה נתניהו תשכנע את אבו מאזן לרדת מהעץ? שני המנהיגים הביעו אמש (יום ב') נכונות להיפגש השבוע בניו-יורק בשולי העצרת הכללית. ישראל פועלת בתיווך ארצות הברית ואירופה לתיאום פגישה כזאת - לפני שהנשיא הפלסטיני יגיש למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון את הבקשה להצטרף לשורות הארגון, ככל הנראה ביום שישי לפני נאומו.

 

ימים מתוחים לקראת ההצבעה באו"ם:

 

נתניהו, שימריא היום לניו-יורק כדי להשתתף בעצרת, אמר כי הוא מעוניין להיפגש עם אבו-מאזן. "אני קורא ליו"ר הרשות הפלסטינית לפתוח במשא ומתן ישיר בניו-יורק, שיימשך בירושלים וברמאללה", הצהיר ראש הממשלה. "אני מציע לנשיא עבאס לפתוח במשא ומתן לשלום במקום לבזבז זמן על צעדים חד-צדדיים חסרי תוחלת". לדבריו, מהלך חד-צדדי לא יקדם את השלום, וזה יושג רק באמצעות משא ומתן ישיר ולא בעזרת הצהרות באו"ם. הפגישה האחרונה בין שני המנהיגים התקיימה לפני יותר משנה.

 

הנשיא הפלסטיני אמר אמש בראיון לרשת "FOX" כי הוא מוכן להיפגש עם נתניהו. "אפגש עם כל גורם ישראלי, בכל עת. אבל אין בכך טעם, אם אין שום דבר מוחשי על השולחן". הוא הוסיף כי גם הנשיא אובמה מותש מהנסיונות להחזיר את נתניהו לשולחן המשא ומתן, לאחר שלא הצליחו לשכנע אותו להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, והדגיש כי לא ייכנע "ללחץ הגדול" המופעל עליו. בהקשר זה, סעודיה הודיעה הלילה לרשות הפלסטינית כי תתרום לה 200 מיליון דולר כדי להתמודד עם משבר כלכלי שעלול לפקוד אותה אחרי העצרת.

 

נתניהו צפוי להיפגש ביום רביעי עם הנשיא האמריקני, ובמהלך שהותו בניו יורק ייפגש גם עם מנהיגים מאירופה. בלשכתו ממשיכים בינתיים לעבוד על טיוטות הנאום שיישא בעצרת הכללית ביום שישי. בירושלים אומרים שלא מן הנמנע ששר הביטחון אהוד ברק, השוהה בארה"ב, ייפגש בימים הקרובים עם אבו-מאזן או ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד.

 

היום, לפני שימריא לארה"ב, יכנס ראש הממשלה בכנסת את חברי סיעת הליכוד וראשי רשויות מטעם המפלגה. שר גלעד ארדן, שהיה אמור להשתתף במאמצים ההסברתיים בניו יורק, שב לארץ עקב מחלה.

  

קרב באו"ם: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות
קרב באו"ם: עברו עם הסמן וגלו את כל האפשרויות והמשמעויות

 

בינתיים, נמשכים המאמצים הבינלאומיים לשכנע את הפלסטינים לוותר על הפנייה לאו"ם. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמר לפני פגישה עם עמיתה היפני, כי וושינגטון מקיימת "מגעים אינטנסיביים" כדי להימנע מעימות סביב הפנייה הפלסטינית. היא הדגישה כי ארה"ב תומכת בפתרון של שתי מדינות באמצעות משא ומתן.

 

אבו-מאזן ייפגש היום עם נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, במסגרת מאמצי הקוורטט לסייע למציאת פיתרון. הלילה נמסר כי הנשיא אובמה שוחח עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ודן עמה בהתפתחויות המדיניות וגם במשבר הכלכלי באירופה. אובמה עצמו הגיע הלילה לניו-יורק יחד עם רעייתו מישל לרגל דיוני העצרת הכללית של האו"ם.

 

אבו מאזן למזכ"ל האו"ם: הולכים למועצת הביטחון

מוקדם יותר נפגש אבו-מאזן בניו-יורק עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, והודיע לו אישית כי החליט לדבוק בתוכניתו ולבקש רשמית ממועצת הביטחון ומהעצרת הכללית להכיר במדינה פלסטינית. מזכ"ל האו"ם, שדרכו צריכה לעבור הפנייה למועצת הביטחון, אמר לאבו-מאזן בפגישה כי הוא יבצע את מחויבותו כפי שהוגדרה באמנת האו"ם, וקרא לישראל ולפלסטינים לחדש את המשא ומתן "במסגרת עבודה לגיטימית ומאוזנת".

 

ערב פתיחת שלב הנאומים הדרמטי של מנהיגי מדינות העולם בעצרת הכללית, החלו מתאספים בניו-יורק עוד ועוד בכירים, שעשויים להכריע את גורל הבקשה הפלסטינית להכרה. שר החוץ של צרפת, אלן ז'ופה, הזהיר אחר הצהריים כי הסטטוס-קוו בין ישראל לפלסטינים אינו יכול להימשך" וציין כי הוא חושש מגל של אלימות שיפרוץ באזור.

 

"חייבים לחדש את תהליך השלום", אמר ז'ופה לאנשי מכון המחקר האמריקני "המועצה ליחסי חוץ". הוא אמר כי המצב הנוכחי של הפלסטינים "בלתי מתקבל על הדעת ואינו יכול להימשך". צרפת היא אחת מחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וטרם הודיעה אם תצביע במועצה בעד בקשת הפלסטינים להכיר במדינתם, אם תצביע נגדה או אם תימנע.

 

ארה"ב עשויה שלא להזדקק לווטו

ארה"ב כבר הודיעה רשמית כי לא רק שתצביע נגד בקשת הפלסטינים בעצרת הכללית של האו"ם, אם זו תובא לאישור מועצת הביטחון - היא גם תשתמש בזכות הווטו שלה שם כדי למנוע את אישורה. למרות זאת, הפלסטינים הבהירו כי בכוונתם לפנות למועצת הביטחון, משום שבעצרת הכללית אולי צפוי להם רוב מוחץ, אבל כדי להתקבל כחברה מלאה באו"ם - יהיה עליהם לזכות גם באישור המועצה.

 

בעצרת הכללית של האו"ם יש קול שווה לכל חברה בארגון וכאלה יש 193 במספר. בעצרת יש רוב גדול למדינות ערב והאסלאם ולמדינות העולם השלישי, ולכן לפלסטינים לא תהיה בעיה לקבל הכרה שם. עם זאת, משמעות החלטות העצרת הכללית הן הצהרתיות בעיקרן. אם גם מועצת הביטחון - הגוף הביצועי של האו"ם - תאשר את בקשת הפלסטינים להכרה במדינתם, יהיו לכך כבר השלכות צבאיות ומשפטיות מרחיקות לכת, משום שישראל תיחשב אז למדינה הכובשת מדינה אחרת, וניתן יהיה להפעיל נגדה סנקציות.

 

מועצת הביטחון. צריך לנחש תשע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון. צריך לנחש תשע(צילום: AFP)

 

על כל פנים, ארה"ב צפויה כאמור לסכל הכרה כזו מצד מועצת הביטחון, וייתכן שתגייס די מתנגדות מבין חברות המועצה כך שלא תצטרך אפילו לנצל את זכות הווטו שלה. כדי להעביר החלטה במועצה, יש צורך בתמיכת תשע חברות ובכך שאף אחת

מהחברות הקבועות בה לא תטיל וטו.

 

ישראל וארה"ב רואות בבקשה הפלסטינית להכרה מהאו"ם, שבאה על רקע קיפאון בתהליך השלום, חריגה מהסכמי העבר, לפיהם מדינה פלסטינית תקום ותקבל הכרה רק כתוצאה ממשא ומתן והסכם בין ישראל לפלסטינים. בישראל עשו בחודשים האחרונים מאמצים כבירים בניסיון להשיג לפחות "רוב מוסרי" בעצרת האו"ם. הכוונה היא לגיוס תמיכתן של מדינות חשובות במערב כמו בריטניה, צרפת, ספרד ואיטליה. בירושלים מקווים להגיע לכ-30 מתנגדות בעצרת הכללית, מה שיפגע לדעת גורמים מדיניים בלגיטימיות וביוקרה של המהלך הפלסטיני.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 19/09/2011 22:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ואבו-מאזן (ארכיון)
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
אבו-מאזן בפגישה עם מזכ"ל האו"ם
צילום: AFP
שר החוץ הצרפתי. חושש מגל של אלימות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים