שתף קטע נבחר

תרופת הטסטוסטורון בסל - קופה"ח מסרבות לממן

כ-10% מהגברים סובלים מירידה חדה ברמות הטסטוסטורון, המובילה לתסמונת ה"בלות הגברית", שגורמת לעייפות, השמנה, דיכאון ובעיות זקפה. למרות שבסל הבריאות קיימת תרופה חדשנית לטיפול בבעיה, בקופות החולים הורו לרופאים לרשום תרופות אחרות, יעילות הרבה פחות. "הסיבה היא כלכלית. אין שום סיבה רפואית להחלטה", אומר ל-ynet רופא

לפני כשנה גילו אצל עידן (שם בדוי. השם המלא שמור במערכת), צעיר בן 26, גידול סרטני באשכים. לאחר מסכת ארוכה של טיפולי כימותרפיה נאלצו הרופאים לכרות את אחד מאשכיו, מה שהוביל את גופו לייצור מועט מדי של טסטוסטרון, ההורמון הגברי. 

 

עוד על תסמונת הבלות הגברית:

 

ירידה בטסטוסטרון משפיעה על אובדן מסת השריר, עייפות, השמנה, חוסר חיוניות, דיכאון, בעיות זיקפה, אובדן שיער, ירידה בחשק המיני, גלי חום ועוד. מדובר באחת התופעות המביכות לגברים, שנוטים לא להתלונן עליה או לדבר עליה, ולרוב אף מתביישים לקבל טיפול, והיא זכתה לכינוי "הבלות הגברית". כיום בישראל ישנן שלוש אופציות לטיפול בבעיה: ג'ל המכיל טסטוסטורון, זריקה שניתנת אחת לשלושה שבועות וזריקה שניתנת אחת לשלושה חודשים.

 

התרופה כלולה בסל - הקופה מסרבת לאשר 

הרופא רשם לעידן את הזריקות הניתנות אחת לשלושה שבועות, אולם אלו השפיעו עליו בצורה קשה. בימים הראשונים אכן הייתה השפעה של הזריקות, אך ככל שעבר הזמן ההשפעה פחתה והתסמינים הקשים חזרו. "אנחנו חברים בקופת חולים 'מכבי' ולכן אחרי שהוסבר לנו שהטיפול הוא לכל החיים פניתי לקופה בבקשה לקבל מרשם לזריקות מסוג 'נבידו', שהן אלו שניתנות אחת לשלושה חודשים", מתאר עידן את שעבר עליו. "זו גם הייתה

המלצת הרופאה האנדוקרינולוגית, ולא חשבנו שניתקל בבעיה כיוון שזוהי תרופה שכלולה בסל הבריאות".

 

אך להפתעתו של עידן התשובה שניתנה להם מ"מכבי" הייתה שלילית. "התשובה של הקופה הייתה ברורה וחד משמעית. הם מתעקשים שלא לתת את הזריקות. ההסבר שלהם היה שרופא יכול לתת חלופה דומה שאמורה להביא לאותה תוצאה. אבל התוצאה אצלי בכלל לא הייתה דומה. כמו שאני רואה את זה הם לא רוצים לשלם כי זה יקר להם מדי, אבל שום תרופה אחרת לא עזרה לי ואני יודע שאני לא מסוגל או מוכן לשלם סכומי עתק בכל שלושה חודשים. אני פשוט אובד עצות".

 

רופאים: המדיניות - בגלל סיבה כלכלית

עידן, מתברר, אינו הגבר היחיד שאינו מקבל את הזריקות החדשניות. מבדיקה שערכנו עולה כי בכל קופות החולים הזריקות הללו, שמחירן גבוה יותר מהטיפולים האחרים, אינן ניתנו לחולים כמדיניות. "מדובר בזריקה שצריך לקבל בכל שלושה חודשים ולא בכל שלושה שבועות, וזה רק יתרון אחד שלה", ד"ר אילן גרינולד מומחה לאורולוגיה ונוירו-אורולוגיה, המועסק גם על ידי קופת החולים "מכבי", ויו"ר היל"ם (החברה הישראלית להפרעות בתפקוד המיני), המאשר את הדברים. "הנטייה הכללית שלנו, כרופאים, היא כמה שפחות להטריד את המטופלים, בעיקר כשמדובר בזריקה שאחות בקופת חולים צריכה לתת לו.

 

"בנוסף, זריקות אחרות מעלות את רמת הטסטוסטרון לכמה ימים ואחר כך מתרחשת נפילה. העלייה והירידה החדות הן לא טבעיות ולא נעימות. בניגוד לתרופות אלו, זו נשארת שלושה חודשים בגוף עם רמה הורמון קבועה, וזה משמעותי לבריאות הגבר לאורך שנים. הרבה יותר נכון לתת תרופה שמחקה את המצב הרגיל של הגוף".

 

- אז למה בקופת חולים מכבי לא נותנים אותה לכל מי שזקוק לה?

"הסיבה היא ברורה והיא כלכלית. הקושי במתן התרופה הוא עלות שלה. אין שום סיבה רפואית להחלטה, אפילו שיש תרופות נוספות. המקרה של עידן הוא מקרה קלאסי לקבלת הזריקה וחבל נורא שבגלל דברים כאלה הוא ייאלץ לסבול משינויים כאלה בגוף".

 

ד"ר גרינולד מציין כי הוא מטפל כעת בשני מקרים נוספים בהם המליץ לתת למטופליו את התרופה, אך קופת חולים מכבי סירבה. "יש לי שני חולים שביקשתי לרשום להם את הזריקות ובגלל שהקופה לא הסכימה לתת להם אותן הם ביקשו את התערבותי. פניתי אל הרוקח המחוזי והוא הסביר לי שהוא היה רוצה לתת, אבל בגלל סיבה כלכלית הוא לא יכול. כרגע המצב הוא שאנחנו אמורים להיפגש ולהחליט לאילו אינדיקציות אנחנו ניתן את התרופה, אבל בינתיים הקופה לא מאשרת אותה והחולים נאלצים לרכוש אותה לבד, ולשאת בעלויות של מאות שקלים".

 

בקופת החולים "כללית" המצב דומה, כפי שמעיד ד"ר אריק שכטר, חבר האגודה הישראלית לטיפול מיני שעובד בקופת החולים. "בסל מופיע שם ההורמון טסטוסטורון ויש לו מספר תרופות. זה אותו הורמון בכל התרופות, אבל השוני הוא באיכות הטיפול ובמחיר. הקופות רוצות לתת את התרופות הזולות יותר משום שמבחינת הסל הן לא עושות משהו שלא בסדר. העניין הוא שבתרופות אחרות הגוף של המטופל הוא כאילו ברכבת הרים. בהתחלה הכל בסדר, בגלל הרמות הגבוהותשל ההורמון בגוף, אבל אחרי זמן יחסית קצר הרמה שלו יורדת והמטופל סובל מהירידה בצורה קיצונית ומרגיש עייף וקצת סמרטוט. היכולת של הנבידו היא לשחרר לאט לאט את ההורמון בצורה שווה לאורך שלושה חודשים".

 

ד"ר שכטר מדגיש כי הוא אינו חושב שצריך לתת את התרופה החדשהלכולם, אך שצריכה להיות אפשרות לרופא לתת אותה למטופלים שהתרופות האחרות אינן משפיעות עליהם לטובה. "אני תומך בכך שכשיש אלטרנטיבה אז הקופות יתנו את הזול יותר, כי אחרת התקציב יגמר מהר מאוד. אבל כשרופא המשפחה רואה שהתרופות האחרות לא טובות למטופל, צריך שיקבלו את המלצתו. מה שקורה בפועל זה שהכללית מאשרת את הנבידו רק על בסיס פרטני וחריג, וגם זה רק אם המטופל קונה אותה בעצמו ולאחר מכן הקופה מחזירה לו 85% מהסכום".

 

רופא נוסף, המועסק בקופת חולים מאוחדת, מאשר כי גם שם הדברים פועלים בצורה דומה. "למי שאני ממליץ לקחת נבידו אין ברירה אלא לקנות את התרופה באופן עצמאי או דרך הביטוח הרפואי הפרטי, כי היא לא בסל של הקופה. כדי לנסות ולקבל אותה צריך לבקש וועדה ואישורים מיוחדים. אני לא מנסה ללכת עם הראש בקיר ומשתדל להפנות את המטופלים שלי, שנמצאים במצב סוציו אקונומי טוב, לקבל את התרופה באופן פרטי".

 

הבעיה: לרוב בבני 40 ומעלה

חסר בטסטוסטרון היא בעיה שכיחה ביותר בקרב גברים בעולם המערבי. בישראל, 10% מהגברים בגילאי 50-60 סובלים מהבעיה, וכ-20% בקבוצת הגברים מעל גיל 60. הטסטוסטרון מיוצר באשכים ותורם להתפתחות מאפייני הגבריות ולשמירתם.

  

"גברים רבים מעל גיל 40 מגיעים לרופא המשפחה ומתלוננים על עייפות מתמשכת", מסביר ד"ר אריק שכטר, מומחה להפרעות בתפקוד המיני וסקסולוג, מרפאת "יחסים" של הכללית ורמב"ם בחיפה. "המודעות הנמוכה לבעיה גורמת לכך שרופאים ממעטים בבדיקות רמת טסטוסטרון וישנם אנשים רבים שסובלים בלי לדעת ממה.

 

"שלוש הרעות החולות של החברה המערבית, יתר לחץ דם, סוכרת והשמנת יתר קשורות בקשר הדוק לחוסר בטסטוסטרון. זה מעין מעגל קסמים – מדובר בהשפעה הדדית של החסר על כל

אחת מהבעיות הללו. כך, למשל, השמנת יתר גורמת לחסר בטסטוסטרון וחסר בטסטוסטרון מוביל להשמנת יתר. אנשים שסובלים מחסר טסטוסטרון מתקשים לגייס את המוטיבציה לנסות לרזות. תוספת של טסטוסטרון לגוף תעזור להם להוציא את עצמם מהמעגל".

 

רופאי משפחה נוהגים לראות בגברים המתלוננים על חולשה ועייפות כבעלי סימפטומים של דיכאון ונותנים להם טיפול בתרופות נוגדות דיכאון. "הרופאים מודעים לבעיה של חסר בטסטוסטרון", מסביר פרופסור יוז'ה חן, מנהל המרפאה לבריאות מין בבית החולים איכילוב, "אבל הם מפחדים להשתמש באופציה זו בגלל סטיגמות לא מוצדקות".

 

"בדיקה רפואית של רמות הטסטוסטרון נעשית באמצעות בדיקת דם פשוטה במרפאה בכל קופות החולים", מוסיף ד"ר שכטר, "לכן, אם גבר סובל מהתסמינים מומלץ לבקש אותה מרופא המשפחה. אם תוצאות הבדיקה מעידות על חסר בטסטוסטרון, הרופא יפסול סרטן הערמונית ואז ימליץ על אחד מהתכשירים המצויים בשוק לפתרון הבעיה".

 

מקופת חולים מכבי נמסר: "מכבי מעמידה לרשות המטופלים את כל התרופות הקיימות בישראל לטיפול במחסור בטוסטסטרון. את תרופת ה'נבידו' יכולים חברי מכבי לקבל לאחר בחינה ואישור של וועדת החריגים המתכנסת מדי שבוע. במידה ומצבו הרפואי של מטופל מסוים אינו מאפשר מתן אחת התרופות הותיקות והוא חריג רפואית ביחס למטופלים אחרים, תבחן הוועדה את אישור התרופה עבורו. בשבוע שעבר אישרה הוועדה את התרופה למטופל שפנה אליה כמה ימים קודם לכן. לצערנו, אין ביכולתנו לרכוש את התרופה הזו עבור כלל המטופלים שכן המדינה פוגעת בתקציב הבריאות באופן שלא מותיר כל מרחב תמרון ושיקול דעת לקופות החולים. במקביל מונעת המדינה מאיתנו להעניק מימון חלקי לתרופה דרך הבטוח המשלים".

 

מקופת חולים כללית נמסר: "התרופה המדוברת מאושרת לאחר שמוצו טיפולים בתרופות רלוונטיות הנמצאות בסל הבריאות עליהן החליטה המדינה ותחת תוצאות בדיקת מעבדה".

 

מקופת חולים מאוחדת נמסר: "מדובר בטסטוסטרון ארוך פעולה. על פי הסל זהו טיפול למי שיש לו רמות נמוכות של טסטוסטרון על רקע אורגני ולא כטיפול באין – אונות. בסל קיימות הזריקות הרגילות – אותן ניתן להמשיך לקבל בצורה רציפה. לניבידו אין יתרון קליני, פרט לנוחות של לקיחה מידי שלושה חודשים במקום אחת לחודש, ולכן היא אינה ניתנת למטופלים שלנו".

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחסור בטסטוסטורון. גברים רבים מתביישים לקבל טיפול
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים