שתף קטע נבחר
צילום: index open

ממרמומה ועד לקוסקוס: מטבח תוניסאי צמחוני

פעם, אם הייתם מגישים לתוניסאי ארוחה צמחונית, הייתם בסכנה. אבל דרור ינאי לקח על עצמו את המשימה המאתגרת לעשות כן ובהצלחה, עם מרמומה, סלט גזר, קוסקוס ועוגיות יו יו בספיישל תוניסאי אסלי וצמחוני

האוכל התוניסאי מאופיין במצרכי בסיס כגון קמח, בשר וירקות. אך הקסם שהופך כל תבשיל סתמי לאסלי הוא תערובות התבלינים הייחודיות, שבמתכוני העדה התוניסאית מככבות בכל מאכל, כשהכמון משחק תפקיד ראשי כמו גם הלימון ושמן הזית.

 

עוד צמחוני בערוץ האוכל:

 

האתגר האמיתי היה להפוך את אותם מתכונים מסורתיים למאכלים טבעוניים השומרים על ייחודיות הטעם התוניסאי. במהלך הכנת המתכונים גיליתי שלכל המרכיבים הבשריים והחלביים יש תחליף טבעוני מקורי. במקום חמאה לייצוב הבצק בעוגיות, השתמשתי בממרח תמרים ובמקום בשר בטופו.

 

מרמומה (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
מרמומה(צילום: ראובן אילת)

 

המתכונים עשירים בחלבונים ובוויטמינים ומתאימים מאוד לאנשים המתאמנים בקביעות הזקוקים לחלבון לבניית שריר.

 

מרמומה

סלט עגבניות, פלפלים וטופו

 

המרכיבים (מנה ל-3 אנשים):

 

100 גרם טופו

5 עגבניות

3 פלפלים צהובים/ אדומים

5 שיני שום

כפית מלח

כפית פלפל שחור

כפית כמון

כפית קימל טחון

שמן זית

כוס מים

 

אופן הכנה:
  1. חותכים את הפלפלים והטופו לקוביות/רצועות דקות.
  2. חותכים גס את העגבניות.
  3. שמים את המרכיבים במחבת ומבשלים על האש נמוכה עם כף שמן זית, מוסיפים כוס מים ונותנים למיצים להתפרס על המחבת בבישול.
  4. חותכים את שיני השום דק ומוסיפים למחבת. מבשלים למשך רבע שעה ומוסיפים את כל התבלינים ומבשלים למשך שעה.
  5. מכניסים את התערובת לצנצנת ומכניסים למקרר למשך ארבעה ימים.
  6. צורת הגשה: מגישים קר בתוספת לימון טרי על הסלט לפני הגשה.
  7. מומלץ להגיש עם כיכר לחם כפרי/שחור בצד.

 

סלט גזר תוניסאי וקינואה

המרכיבים (ל-2 אנשים):

1 ק"ג גזר

50 גרם קינואה

כפית מלח

כפית פלפל

כפית קימל

כפית כמון

כפית כורכום

כפית תימין יבש

כפית זרעי כוסברה

כף שמן זית

מיץ מלימון 1

בצל ירוק

 

סלט גזר תוניסאי עם קינואה (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
סלט גזר תוניסאי עם קינואה(צילום: ראובן אילת)

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הקינואה עם שתי כוסות מים על אש נמוכה למשך 20 דק'.
  2. חותכים את הגזרים לפרוסות עבות ומבשלים על אש נמוכה עד לריכוך ומקררים מיד.
  3. מסננים את הקינואה ומניחים לקירור.
  4. מעבירים את הגזר הקר לקערה גדולה.
  5. מערבבים את התבלינים השונים, מוסיפים את הקינואה יחד עם שמן הזית ומיץ הלימון.
  6. מערבבים את כל המרכיבים.
  7. אופן ההגשה: מגישים קר כשלפני ההגשה מעטרים בבצל ירוק.
  8. צורה נחמדה להגשת מנת סלט היא בתוך עלה גדול של חסה על צלחת שטוחה.

 

קוסקוס קטניות בטחינה וזעתר

המרכיבים (ל-5 אנשים):

50 גרם קוסקוס

50 גרם קינואה 

50 גרם שעועית מש

50 גרם בורגול

שמן זית

1 פלפל חריף ירוק - אופציונאלי 

מלח, פלפל שחור גרוס

זעתר

טחינה

 

קוסקוס קטניות בטחינה וזעתר  (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
קוסקוס קטניות בטחינה וזעתר (צילום: ראובן אילת)

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים את הקוסקוס, המש, הקינואה והבורגול בסיר בישול, מוסיפים מים עד לכיסוי ומשרים למשך שעה.
  2. אחרי שעה של השרייה מבשלים את הכל על אש קטנה למשך שעה.
  3. בכל פעם שהנוזלים מתאדים מוסיפים מים עד כיסוי ומערבבים כל חצי שעה.
  4. כשהמרכיבים מבושלים ורכים, מסננים את המים ומניחים בתוך קערה גדולה עמוקה.
  5. מתבלים בשמן זית, זעתר (בנדיבות), מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם.
  6. מערבבים את כל המרכיבים ביחד.
  7. פורסים את הפלפל החריף ומוסיפים לקערה.
  8. אופן הגשה: מגישים בצלחת עמוקה עם ממרח טחינה בצד מתובל בכוסברה.

 

  • אפשר להגיש את הטחינה בתוך עגבנייה מגולענת.

 

עוגיות יויו תוניסאיות בטעם תמרים בציפוי שקדים וקוקוס

המרכיבים:

1 ק"ג קמח

400 גרם תמרים/ממרח תמרים

1 כוס מים

1 כוס שמן זית

2 כפות סוכר חום

קליפה מגוררת מלימון 1

2 שקיות אבקת אפייה

 

לציפוי:

1/2 כוס סוכר חום

1/4 כוס מים

50 גרם קוקוס טחון 

50 גרם שקדים טחונים

 

עוגיות יויו תוניסאיות בטעם תמרים בציפוי שקדים וקוקוס (צילום: ראובן אילת) (צילום: ראובן אילת)
עוגיות יויו תוניסאיות בטעם תמרים בציפוי שקדים וקוקוס(צילום: ראובן אילת)

 

אופן ההכנה:

  1. מגלענים את התמרים וטוחנים אותם - אם משתמשים בממרח, מדלגים על שלב זה.
  2. מערבבים בקערה גדולה את כל המרכיבים ויוצרים בצק - מוסיפים מים לפי הצורך, הבלילה צריכה להיות קשה אך גמישה. ממרח התמרים הוא כתחליף למרגרינה או חמאה ועובד מושלם.
  3. חותכים את הבצק לחתיכות באורך 10 ס"מ כל אחד ומעגלים כל חתיכה לצורה הרצויה. (עיגול, חצי עיגול או ישר).
  4. אופים את העוגיות בתנור שחומם מראש לטמפ' של 200 מעלות למשך 5-10 דקות עד שהן מקשיחות. מצננים כחצי שעה.
  5. מבשלים על אש קטנה את הסוכר החום והמים עד שמקבלים נוזל זהוב ודביק.
  6. טוחנים את השקדים והקוקוס.
  7. מורחים את גב העוגיות בנוזל הזהוב ומפזרים את תערובת השקדים הטחונים והקוקוס.
  8. מצננים את העוגיות למשך כחצי שעה לפני הגשה
  9. מגישים בצלחת עמוקה קטנה עם כוס צ'אי ורדים בצד.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלט גזר תוניסאי
צילום: ראובן אילת
מומלצים