שתף קטע נבחר

שיוף עור, ניתוח, או לייזר: איך מסירים קעקועים?

עשיתם קעקוע בגיל 16 והיום לא נעים לכם להופיע איתו לעבודה? מגוון שיטות עומדות לרשות מי שרוצה להסיר מגופו קעקוע, אבל צריך לדעת שהתוצאה לא מובטחת, ועלולים להישאר סימנים וצלקות. מי יכול להסיר קעקוע, וכמה זה עולה - כל השיטות

יכול להיות שהייתם צעירים ומאוהבים, או סתם רציתם לצאת קוליים בעיני החבר'ה - אבל פתאום אחרי עשר שנים מצאתם את עצמכם עם קעקוע מוזר על הגוף שממש לא מתאים לקריירה שלכם כעורכי דין, עובדי ממשלה או אפילו מורה בכיתה א'. ועכשיו מה עושים עם הדרקון הענק הזה או השם של האקסית המיתולוגית שנחרט עליכם לנצח?

 

 

קעקוע הוא החדרה של פיגמנט לשכבה התת-עורית וקשירתו לחלבונים שם, עד שהוא הופך לחלק קבוע שנראה מבחוץ. הגוף אינו יודע להיפטר מהחומרים, כך שהקעקוע נשאר לצמיתות.

 

במדינת ישראל לא דורשים מכם יותר מדי שיקול דעת לפני ביצוע הקעקוע: בניגוד לכמה מדינות שמתירות להתקעקע רק מגיל 18, כאן דרושה על פי חוק רק הסכמת ההורים וליווי שלהם עד גיל 16 - ומשם השמים (ושטח הגוף) הם הגבול.

 

אם וכשמתחרטים על הקעקוע, ואפילו על איפור קבוע שנעשה לכמה שנים - חוזרים בתשובה, מתחתנים עם אהוב אחר, זוכים בתפקיד ניהולי או פשוט ממצים את האופנה - אפשר לטפל באזור ולנסות להסיר את הצבע בכמה שפחות נזק וצלקות. 

 

הקשיים בהסרת הקעקוע

"קעקוע הוא הנצחה של דבר ברמה רגשית עמוקה", אומרת ד"ר מוניקה אלמן, רופאה דרמטולוגית בעלת רשת מרפאות. "לפעמים אנשים מקעקעים סביב כתם לידה או נקודות חן קיימות, ופתאום לא שלמים עם איך שהם נראים. הייתה לי אפילו מטופלת שבעלה איים לעזוב אותה בגלל קעקוע".

 

"לעשות קעקועים זה קל, אבל להוריד אותם זה קשה מאוד", אומר פרופ' ירון הר-שי, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבתי החולים "כרמל" ו"לין" של שירותי בריאות כללית.

 

"ההסרה תלויה גם בטכניקה שבה נעשה הקעקוע. במכונה הפיגמנט מוחדר בדרך כלל לעומק קבוע בעור, אך בקעקוע ידני יכולים להיות עומקים שונים, וככל שהפיגמנט עמוק יותר כך קשה להוציא אותו. בנוסף, ככל שהקעקוע נעשה בשטח גדול יותר ויש לו מספר צבעים גדול יותר כך קשה יותר להסיר אותו".

  

- האם ניתן להבטיח הסרה מלאה של קעקוע?

"ראיתי מספר לא קטן של קעקועים שניסו להסיר אותם", אומר פרופ' הר-שי, "ונותרו כתמי צבע שהעידו על כך שהיה כאן קעקוע, אבל אי אפשר היה לזהות עוד את הציור. ההסרה היא לא פשוטה ועלולים להיות בה סיבוכים, לכן צריך לחשוב טוב טוב לפני שעושים קעקוע, ולעשות אותו במקום נסתר ככל האפשר.

 

"יש גם אנשים שעלולים לגלות פתאום שהם אלרגיים לפיגמנט הצבע בקעקוע, ואז יסבלו מאלרגיה כל החיים. מוכרים לנו תיאורים של אנשים שנאלצו להיות מטופלים בסטרואידים בגלל אלרגיות קשות מאוד לקעקוע".

 

ד"ר אלמן: "ברגע שאדם מקעקע את גופו אי אפשר לצפות לקבל בחזרה 100% עור חלק. לעור יש זיכרון, והוא זוכר לעתים דברים שלא בא לנו לזכור. טרנד הקעקועים היום עצום, אבל אין פתרונות זבנג וגמרנו. אם מגיע מישהו עם קעקוע על כל הגב, אי אפשר להאיץ את התהליך, וגם תוצאה מצוינת יכולה לכלול צלקות מסוימות או כתמים לבנים בעור".

 

מקעקעים סביב נקודות חן ולא שלמים עם המראה (צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן) (צילום: באדיבות מרפאת ד
מקעקעים סביב נקודות חן ולא שלמים עם המראה(צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן)

 

שיטה ראשונה: ניתוח

בתהליך כירורגי המתבצע בהרדמה מקומית כורתים את הקעקוע מהעור ותופרים את העור שנותר. אמנם מדובר בטיפול חד-פעמי, אך בסופו נותרת צלקת. ניתוח כזה, לדברי ד"ר אלמן, מומלץ רק לקעקועים קטנים אשר נמצאים במקומות מוצנעים.

 

"לפעמים מדובר רק בנגע קטן", היא אומרת, "וכדי לסיים את התהליך בפעם אחת עדיף לעבור ניתוח. תישאר צלקת שתהפוך בסופו של דבר ללבנה. לפחות ב-10% מהבקשות להסרת קעקוע אני ממליצה על השיטה הכירורגית".

 

"כירורגיה תמיד מותירה צלקת", מסביר פרופ' הר-שי, "ולא תמיד אפשר להוציא בשלמות את הקעקוע. אם הוא גדול ואין מספיק עור כדי לכסות אותו - זו בעיה. במקרים כאלה אפשר להשתמש בשיטות כירורגיות קצת יותר מתוחכמות, כמו ניפוח העור הבריא סביב הצלקת, ואז מדובר בניתוח בשני שלבים. קשה לדעת מראש מי יזדקק לניתוח דווקא, אבל אם הקעקוע קטן מאוד ואפשר לחסל אותו בהליך אחד עדיף בדרך כלל כך".

 

בקעקועים כהים התוצאה האסתטית טובה יותר (צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן) (צילום: באדיבות מרפאת ד
בקעקועים כהים התוצאה האסתטית טובה יותר(צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן)

  

שיטה שנייה: לייזר

טכנולוגיית לייזר, הנמצאת בשימוש בעשרים השנה האחרונות, מפרקת את הקשר של הפיגמנטים בתת-העור ומפרידה אותם מהחלבונים, כך שניתן להסיר ולמחוק קעקועים. השיטה מתאימה לטיפול גם בכתמי עור שונים ובאיפור קבוע, אך החיסרון - לא כל צבע ניתן להסיר.

 

"כדי לפרק את החיבור של הקעקוע בקרן לייזר צריך לדעת איזה סוג של צבע הוחדר לרקמה", אומרת ד"ר אלמן. "יש סיכוי טוב יותר להסיר קעקועים בצבע כחול, ירוק כהה, שחור ואפור, משום שיכולת הפירוק שלהם והפרידה מהחלבון גבוהה יותר. לעומת זאת, קעקועים בצבע צהוב, אדום, לבן או ורוד יכולת הפירוק נמוכה יותר, כך שדווקא בקעקועים כהים התוצאה האסתטית טובה יותר מאשר בקעקועים בהירים".

 

אחרי אלחוש המקום, נעשה שימוש בלייזר הפורם כאמור את הקשר בין החלבון והצבע. לאחר הפירוק הגוף משקם את האזור ו"מנקה" את שארית הכווייה, כך שבין טיפול לטיפול יש להמתין לפחות שישה שבועות. "העור לא אוהב שצורבים אותו", אומרת ד"ר אלמן, "ודרוש זמן לשיקום עצמי של העור".

 

הסרת הקעקוע בלייזר דורשת חמישה עד עשרה טיפולים, ובאמצע חלות כמה מגבלות על המטופל: אין להיחשף לשמש או לבצע הסרת שיער לפני שהעור נרפא. למעשה, אסור לגרום לעור לכל תהליך דלקתי או רגישות נוספת שתעכב את תהליך הריפוי".

  

משך כל טיפול בין כמה דקות לשעה ויותר, תלוי בגודל הקעקוע. למיקום של הקעקוע אין השפעה על התהליך.

 

- מה הם חסרונות השימוש בלייזר?

"לעתים אפשר להסיר רק את מרכז הקעקוע ולא את המסגרת, בגלל עומק הקעקוע וצבעיו. במקרים מסוימים ייתכן גם שינוי בפיגמנטציה של העור והופעת כתמים לבנים שיטושטשו בשיזוף קליל טבעי. בכל מקרה, גם אם את הפעולה עצמה מבצעת אחות מיומנת, חייבים לוודא שישנו רופא בשטח, כיוון שמזריקים חומר מאלחש".

 

גם עלות התהליך תלויה בגודל הקעקוע, ומגיעה לרוב לכמה אלפי שקלים (לכל הטיפולים יחד). 

 

העור יכול להגיב בדלקת ובגלד (צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן) (צילום: באדיבות מרפאת ד
העור יכול להגיב בדלקת ובגלד(צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן)

 

שיטה שלישית: שיוף העור

בשיטה השלישית משייפים את העור באמצעות מקדחה המצוידת בנייר לטש עדין. המקדחה עוברת על הקעקוע ומסירה שכבות עור. השיטה דורשת בין טיפול אחד לשלושה.

 

ד"ר אלמן, יש לציין, מסתייגת ממנה מאוד: "זו טכנולוגיה ישנה, ולטעמי התוצאה האסתטית לא מספקת. אני לא מאמינה בדרך הזו, כיוון שהעור יכול להישאר מצולק מאוד, תלוי בצבע שלו, ורואים שעברה עליו טראומה. אין דרך חזרה מנזק כזה שנעשה לעור".

 

"האפשרות להשתמש בשיוף תלויה בעומק ההחדרה של הפיגמנט", אומר פרופ' הר-שי. "אם מדובר בהחדרה שטחית מאוד יכול להיות שהשיוף יעזור, אבל שהשיוף עובר את הגבול בין האפידרמיס לדרמיס תיוותר צלקת. אם מדובר בקעקוע גדול יחסית - גם הצלקת תהיה גדולה".

 

ניתן לטפל גם בקווי הדגשה של איפור קבוע (צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן) (צילום: באדיבות מרפאת ד
ניתן לטפל גם בקווי הדגשה של איפור קבוע(צילום: באדיבות מרפאת ד"ר אלמן)

  

מגבלות לאחר הסרת הקעקוע

לאחר הסרת הקעקוע העור רגיש במיוחד, ויש להתנהג בהתאם:

 

  • שיזוף - המומחים ממליצים על הימנעות מחשיפה לשמש במשך חצי שנה, ושימוש במסנני קרינה בין 30-15 SPF. "ברגע שהשמש גורמת לשיזוף", אומר פרופ' הר-שי, "תאי הפיגמנט של העור עולים כלפי מעלה ועשויים גם להישאר שם. במצב כזה, במקום שאזור הצלקת יהיה חיוור יותר הוא הופך לכהה, וקשה מאוד לטפל בזה".

 

  • צלקת משגשגת - כשלושה-ארבעה חודשים לאחר הסרת הקעקוע עלולה להתפתח צלקת מורמת מהעור, נוקשה ומגרדת, ומצב זה מחייב טיפול. צלקות משגשגות עלולות להופיע אחרי הסרת קעקוע בכל שיטה.

 

  • קעקוע מחדש - אם בוחרים לקעקע שוב על אותו מקום - ומסתבר שגם זה קורה - יש להמתין שנה עד ריפוי מלא.

 

ד"ר אלמן מספרת על מגוון הקעקועים שנתקלה בהם, בהם צלב ענק עם ישו על החזה, שמות של אנשים ואפילו חתול במפשעה. חלק מהמקועקעים נתקלו בתגובות קשות מהמשפחה, אך לא לכולם היא ממליצה לנסות להסיר אותו.

 

"העור יכול להגיב לקעקוע בדלקת ובגלד", היא אומרת, "וכשבאים להסיר את הקעקוע תהליך ההצטלקות עולה גבוה יותר ונראה יותר, ולא תמיד אפשר לצפות את זה מראש. אם לקעקוע יש עומק, אני ממליצה לא לנסות להסיר, כי זה ייגמר בצלקת".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"טרנד הקעקועים היום עצום, אבל אין פתרונות זבנג וגמרנו"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים