שתף קטע נבחר
צילום: index open

צמחוני מתובל: מתכונים הודיים

המטבח ההודי מכיל שפע של מנות מזינות וססגוניות ללא בשר ואין זה פלא שהצמחונים אוהבים אותו כל כך. נעמי אופנהיימר בוחרת שלוש מנות הודיות קלות להכנה ומתובלות בנדיבות

לפי סקר מקיף שנערך בשנת 2006 31% מההודים מגדירים עצמם צמחונים. עם אוכלוסייה של 1.2 מיליארד בני אדם, זה יוצא כמעט 400 מיליון צמחונים במדינה אחת. בהתאם לכך, המטבח ההודי כולל מאכלים צמחוניים רבים המבוססים על ירקות, קטניות ופירות, וחשוב מכל- תבלינים, והרבה.

 

עוד בערוץ האוכל:

תאכלו ירוקים ותהיו חזקים

סתם יום של חול: ממולאים צמחוניים

לא רק חסה: סלט למנה עיקרית

 

לתבלינים מקום של כבוד בהודו - הל, כמון, כורכום, שום ועוד רבים אחרים משחקים בשילובים ובעיבודים שונים. התבלינים הנפוצים בהודו אף מילאו תפקיד מרכזי בתהליכים היסטוריים עולמיים כשהיוו מניע וזרז ל"גילוי" וכיבוש של מדינות חדשות על ידי מגלי ארצות אירופאים בתקופת הרנסאנס. 

 

אורז בקינמון עם אפונה ותפוחי אדמה (צילום: ענבל פולאק) (צילום: ענבל פולאק)
אורז בקינמון עם אפונה ותפוחי אדמה(צילום: ענבל פולאק)

 

המתכונים ההודיים הם שילוב מנצח - פשוטים ומהירים להכנה מצד אחד וטעימים ובריאים מצד שני. רובם ככולם מבוססים על הרעיון הפשוט של תיבול-יתר, או במלים אחרות, גם אם נראה לכם ששמתם יותר מדי תבלינים, כנראה שעדיין אין מספיק. העושר והמגוון עצומים, והסגנון משתנה מאזור לאזור, נביא כאן רק טעימה קטנה- שלוש מנות הודיות שיכולות גם להשתלב נהדר יחד לארוחה נפלאה.

 

סאג

פירה תרד בחלב קוקוס

 

המרכיבים:

2 בצלים, חתוכים לקוביות גסות

800 גרם תרד קצוץ (טרי או קפוא)

1/2 כוס חלב קוקוס

כף סוכר

2 שיני שום, קצוצות

1/2 כפית גארם מאסלה

כפית שטוחה של פלפל

מלח לפי הטעם

4 כפות שמן זית

 

תרד - טרי או קפוא (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
תרד - טרי או קפוא(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הבצל הקצוץ ב-4 כפות שמן זית עד להזהבה, מוסיפים כף סוכר, שום קצוץ, מלח ופלפל. אם בחרתם להשתמש בתרד קפוא, כדאי להפשיר אותו במיקרוגל לפני כן.
  2. לאחר כ-2 דקות טיגון מוסיפים את התרד הקצוץ. מטגנים למשך 15 דקות על אש נמוכה.
  3. מוסיפים את הגארם מאסלה ואת חלב הקוקוס וטוחנים בבלנדר.

 

אורז בקינמון עם אפונה ותפוחי אדמה

המרכיבים:

300 גרם אורז מלא ארוך

1/2 שקית אפונה קפואה

2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות באורך של ס"מ

2 בצלים גדולים או שלושה בינוניים, חתוכים לקוביות קטנות

2 שיני שום, קצוצות

כפית שטוחה של ג'ינג'ר קצוץ

כפית מלח

כפית פלפל

כפית קינמון

כפית אבקת צ'ילי

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את האורז יחד עם כפית מלח בסיר, כך שהמים מכסים את האורז ועוד 2-3 ס"מ. ברגע שהמים רותחים מנמיכים את האש, מכסים ומערבבים מדי פעם.
  2. מטגנים את הבצלים עד להזהבה, מטגנים את תפוחי האדמה יחד עם שתי כפות שמן למניעת הידבקות על אש נמוכה במשך 10 דקות.
  3. מוסיפים למחבת עם תפוחי האדמה את השום הקצוץ, הג'ינג'ר והתבלינים, מטגנים כ-2 דקות נוספות ומכבים את האש.
  4. לאחר 25 דקות בישול אורז, מעבירים אליו את תוכן המחבת, 1/2 חבילת אפונה קפואה וכוס מים נוספת. מבשלים על אש נמוכה למשך חצי שעה או עד שהאורז מתרכך (לא לשכוח לערבב כל חמש דקות).

 

דל מסאלה

המתכון המקורי של התבשיל מבוסס על עדשים, אך למעשה ניתן להשתמש בו כבסיס לכל תבשיל קטניות פיקנטי: הוא טעים מאוד גם אם מחליפים את העדשים הירוקות בעדשים כתומות, או חומוסים. שימו לב שצריך להתאים את זמן הבישול לקטנית והוא יכול להתארך או להתקצר. ניתן גם להוסיף ירקות ושורשים- כרובית, קישוא, או תפוחי אדמה משתלבים מצוין בתבשיל.

 

תבשיל עדשים (צילום: ענבל פולאק) (צילום: ענבל פולאק)
תבשיל עדשים(צילום: ענבל פולאק)
 

 

המרכיבים:

2 בצלים גדולים או שלושה בינוניים, חתוכים לקוביות קטנות

גזר מגורר

2 שיני שום, קצוצות

כפית שטוחה של ג'ינג'ר קצוץ

300 גרם עדשים ירוקות מושרות לפחות לכמה שעות

עגבנייה בינונית, חתוכה לקוביות גסות

כפית מלח

כפית פלפל

כפית כמון

כפית כורכום

כפית אבקת צ'ילי

כפית גראם מאסלה

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצלים עד להזהבה, מוסיפים את הגזר ומטגנים עוד כ-2 דקות.
  2. מוסיפים את השום, הג'ינג'ר והתבלינים, מטגנים למשך דקה, מוסיפים 1/4 כוס מים ומבשלים עוד 5 דקות.
  3. מוסיפים את העדשים והעגבנייה יחד עם קצת פחות מ-2 כוסות מים. 
  4. מכסים את הסיר ומבשלים חצי שעה נוספת, פעם ב-5 דקות מערבבים ובודקים האם צריך להוסיף מים (התבשיל לא אמור להיות יבש). אם אחרי חצי שעה העדשים לא רכות מאוד, ממשיכים ומבשלים עוד מספר דקות.

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דל מסאלה
צילום: ענבל פולאק
אורז בקינמון עם אפונה ותפוחי אדמה
צילום: ענבל פולאק
מומלצים