שתף קטע נבחר

איחוד כוחות: הטייקונים נערכים להגנת הפירמידות

נציגי החברות המובילות מקיימים דיונים כדי להיערך לקרב בוועדת הריכוזיות. על הכוונת שתי ההמלצות הכואבות ביותר שיהוו מכה אנושה לקיומן של הפירמידות: הגבלת יכולתם של ראשי הפירמידה לקבוע את שכר הבכירים והגבלת השפעתם על החברות הבנות והנכדות. המאבק הגלוי והסמוי רק מתחיל

יום לאחר הגשת מסקנות הוועדה לבחינת הריכוזיות : נציגים מהחברות המובילות במשק קיימו אתמול (ג') דיונים בדרכי המאבק בהמלצות. אנשי העסקים, שעשויים להיפגע ממסקנות הביניים, כבר מגבשים את קו ההגנה שלהם לקראת השימועים שיחלו בקרוב, ובסיומם ייקבעו המסקנות הסופיות.

 

 

מקורות בסביבתם של כמה מהטייקונים העשויים להיפגע מהמסקנות אמרו ל-ynet, כי בעלי השליטה בחברות הגדולות מתכוננים למאבק ממושך וקשה, שעשוי להגיע גם לבג"ץ. ראשי החברות הגדולות קיבלו לידיהם את ההמלצות והם מנהלים ביממה האחרונה ישיבות מרתוניות עם יועצים ועורכי דין ודיונים טלפוניים זה עם זה, בניסיון לגבש הסכמה אילו סעיפים יותקפו ובאיזה אופן. ההערכה היא, שאחרי החגים יחלו הטייקונים לקיים פגישות אלו עם אלו.  

 

בדיונים, שנמשכים עדיין, הוסכם כבר כי במרכזו של המאבק יעמדו שתי המלצות עיקריות של הוועדה: ההמלצה לאמץ את מסקנות ועדת נאמן ולתקן את חוק החברות, כך ששכרם של 5 הבכירים בכל חברה יאושר על ידי בעלי המניות מהציבור; וההצעה המיוחדת של הוועדה, לאפשר לטייקונים להשפיע על חברות רק בהתאם לכמות ההון שהשקיעו בהן ולא בהתאם לאחוז המניות שבהן הם מחזיקים.

 

כמו כן הוסכם כי לא ינקטו צעדים מתואמים לערעור על מסקנות הוועדה בנוגע להפרדת נכסים ריאליים מנכסים פיננסיים. מסתבר כי הטייקונים ציפו למסקנות חריפות יותר בתחום זה והנזק שייגרם, בסופו של דבר, הוא למספר מצומצם מאוד של קבוצות עסקיות.

 

עם זאת, בנוגע להמלצות הנוגעות לשכר הבכירים ולמידת ההשפעה של ראש הפירמידה על החברות בה, נבדקת כבר האפשרות לטעון כי מדובר בהפרה של זכות הקניין של בעלי ההון. כמו כן, מתכוננים בעלי החברות למאבק סמוי ומתוקשר דרך הוועדות הרלוונטיות בכנסת.

 

מעוצמת ההתנגדות לשתי ההמלצות הללו, ניכר כי הן ההמלצות שפוגעות בקבוצות השליטה החזקות באופן הישיר והכואב ביותר. ההצעה להגביל את יכולתם של ראשי הפירמידה לקבוע את גובה שכרם של הבכירים היא מכה אנושה לעצם קיומן של הפירמידות, שכן קביעת שכר הבכירים היא שמקנה לראש הפירמידה את השליטה בהתנהלות היומיומית של החברה.

 

במוקד: ההצעה שתשנה מהיסוד את מבנה המשק

התנגדות עזה לא פחות מורגשת כלפי אותה הצעה נועזת, להגביל את השליטה של ראשי הפירמידות בחברות הבנות והחברות הנכדות, שהגישה הוועדה לצד ההמלצות אך לא כחלק מהן. יו"ר הועדה, מנכ"ל האוצר היוצא חיים שני, התייחס אתמול לאותה הצעה עם הצגת המלצות וטען כי אם תתקבל, היא "תייתר את כל שאר ההמלצות". מאוחר יותר אישרו גורמים בוועדה כי בדברים אלה טען למעשה שני, כי ההמלצה הזו תהפוך את הפירמידות לחסרות תועלת ורווחיות עבור ראשיהן והן יתפרקו מעצמן.

 

על פי הצעה זו, איש עסקים שירכוש את רוב מניותיה של חברה א' יוכל להיות בעל דעת הרוב באסיפת בעלי המניות של אותה חברה. עד כאן עולם כמנהגו נוהג. אך, וכאן השינוי המהותי, היה וחברה א' החליטה לרכוש את רוב מניותיה של חברה ב' - לא יוכל אותו איש עסקים להיות בעל דעת רוב באסיפה של חברה ב'.

 

כלומר, הוועדה מציעה חקיקה חדשה שלפיה 51% מחברה א', שרכשה 51% מחברה ב', יקנו לבעל השליטה בחברה א' 26% מהקולות באסיפה הכללית של בעלי המניות ולא 51% כפי שנהוג כיום. מספר הקולות שיהיו לו באסיפה יהיה ביחס ישיר להון שהשקיע, כלומר, שקלול של אחוז המניות שיש לו בחברה א' ואחוז המניות שיש לו בחברה ב'.

 

הצעה זו, אם תתקבל ותהפוך לחוק, תייתר את כל קיומם של מבנים פירמידיאליים בשוק ההון, שכן מבנים אלה נוצרו על מנת לאפשר לאנשי עסקים לשלוט בחברות ציבוריות מבלי להשקיע בהן את כל ההון הנדרש על מנת לרכוש את רוב המניות, וזאת על ידי שרשור הרכישה דרך חברה אחרת.

 

מסיבה זו, החליטו חברי ועדת הריכוזיות שלא להצביע עליה ולא להגיש אותה כהמלצה לממשלה. במקום זאת, היא מובאת כהצעה שניתן לקבל אותה במקום שורת ההמלצות האחרות שמתייחסות לפירמידות.

 

עדיין לא ברור מה תהיה עמדת הממשלה ועמדת הכנסת כלפי ההצעה הנועזת שהגישה הוועדה - הצעה שמאיימת לשנות מהיסוד את המבנה של המשק הישראלי. אך מתגובתו של המגזר העסקי אליה - ניכר כי היא והסעיף העוסק בשכר הבכירים, הן היסוד המהפכני והמשמעותי ביותר בהמלצות הוועדה.

פורסם לראשונה 20/09/2011 13:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו מציג את המסקנות
צילום: עומר מרון
חיים שני
צילום: עומר מרון
מומלצים