שתף קטע נבחר

צילום: AP, נועם מושקוביץ

אבו מאזן: הנאום שינה את האווירה באו"ם לטובתנו

למרות שמועצת הביטחון לא צפויה לאשר את בקשתו לקבלה לאו"ם, הנשיא הפלסטיני חזר מניו יורק מלא ביטחון עצמי - וטען שנאומו הטה את הכף. ומתי תתקבל החלטה במועצה? "תוך שבועות, לא חודשים", הוא בטוח

חוזר מגג העולם למציאות המעורפלת: הנשיא הפלסטיני אבו מאזן נחת אחר הצהריים (שבת) בעמאן שבירדן, פחות מיממה אחרי הצעד ההיסטורי שעשה בכינוס עצרת האו"ם - הגשת הבקשה לחברות מלאה בארגון. למרות שארצות הברית וישראל בטוחות שיטרפדו את המהלך, לפי אבו מאזן, מועצת הביטחון לא תמסמס את הנושא זמן רב.

 

הדרמה באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

בשיחה עם כתבים על המטוס בחזרה מניו יורק, אבו מאזן טען שחברות מועצת הביטחון הביעו בתחילה חוסר התלהבות באפשרות לדון בבקשת הפלסטינים. אך נאומו מול נציגי 193 המדינות - שבמהלכו זכה לתשואות רמות - שינה לדבריו את התמונה.

 

ארצות הברית כבר הודיעה שתשתמש בזכות הווטו שלה ותתנגד לבקשה הפלסטינית, אם זו תעלה להצבעה במועצת הביטחון, שם דרושים תשעה קולות כדי לקבלה. האמריקנים וישראל ניהלו בשבוע האחרון מגעים אינטנסיביים עם החברות במועצה, כדי להשיג 7 קולות נגד, ובוושינגטון נשמעו אופטימיים בנושא.

 

"אנחנו מדברים על שבועות, לא על חודשים", אמר אבו מאזן במטוס, נוכח דיווחים על כוונה לעכב ככל הניתן את המהלך במועצת הביטחון כד לאפשר לישראל ולפלסטינים לשוב למשא ומתן.

 

אמש פרסמה הרביעייה הבינלאומית לענייני המזרח התיכון (הקוורטט - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם) הצהרה עם מתווה לחידוש השיחות. בנוסח שפורסם אחרי שבועות של חילוקי דעות פנימיים בין חברות הקוורטט, לא צוינו במפורש קווי היסוד למשא ומתן, אך הצדדים נדרשו לפתוח בו בתוך חודש, לגבש הסכמות על הגבולות וסידורי הביטחון בתוך שלושה חודשים ולהגיע להסכם עד סוף 2012. כן נקבע שבמוסקבה תיערך ועידה בינלאומית לשלום.

 

גורמים ישראלים לא הגיבו רשמית אך התייחסו בספקנות ליוזמה, ואילו הפלסטינים היום כבר הגיבו בביטול: שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, כינה את ההצעה לחידוש המו"מ "חסרה", כיוון שהיא לא כוללת את הפסקת הבנייה בהתנחלויות ונסיגה ישראלית לקווי 1967.

 

נתניהו והתיקונים של הרגע האחרון בנאום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו והתיקונים של הרגע האחרון בנאום(צילום: AFP)

 

אל-מליכי אמר לתחנת הרדיו "קול פלסטין" כי הדבר היחיד שחדש

 בהצהרה הוא הגדרת הזמן למשא-ומתן על נושאי הגבולות והביטחון. הוא הוסיף כי ההנהגה הפלסטינית עדיין מקיימת דיונים עם המדינות החברות במועצת הביטחון, שעדיין לא גיבשו את עמדתן בנושא כמו גבון, ניגריה ובוסניה-הרצגובינה. 

 

מנגד, בכיר בממשל האמריקני אמר לעיתונאים כי לוח הזמנים שהוצג להשגת הסכם שלום ישראלי-פלסטיני עד סוף שנת 2012 - ריאלי. מדובר, לדבריו, בהצהרה המבוססת על הנאום של הנשיא אובמה מ-19 במאי, המהווה יסוד להצלחת השיחות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן באו"ם. הלך לו טוב?
צילום: AFP
נתניהו. שובר את הראש?
צילום: AFP
מומלצים