שתף קטע נבחר

אכזבה מטרכטנברג: "מה עם השכבות החלשות?"

פעילי המחאה לא מקבלים את דו"ח טרכטנברג, ומדגישים ש"הפתרונות הקלים" יתנו אולי מענה למעמד הביניים אבל ישאירו את "החצר האחורית" בשוליים: "זה המשך הסדר הישן שכולם מתנגדים לו". ומה עם הדיור הציבורי?

רוב האוהלים כבר קופלו, הכיכרות ריקות ממפגינים זה שלושה שבועות, וגם הגשם כבר החליף את זיעת הקיץ בשדרות ומרח את הדיו על השלטים המעטים שעוד נותרו שם. אבל פעילים במחאה החברתית הזהירו אמש (יום א') כי המחאה הזו נמצאת רק בראשיתה, לנוכח ההמלצות שיגיש היום פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה שבחנה את הרפורמה החברתית-כלכלית הנדרשת בישראל. לדבריהם, המלצותיו שעיקרן כבר פורסם אינן נותנות מענה על רבות מהבעיות שהעלו במהלך חודש וחצי של מחאה. ynet יעביר את מסיבת העיתונאים של טרכטנברג בשידור חי מ-17:00.

 

ואלה המלצות הוועדה:

 

דפני ליף, שהציבה את האוהל הראשון בשדרות רוטשילד בתל-אביב בקיץ והפכה לסמל המחאה החברתית, אמרה כי המלצות ועדת טרכטנברג אינן מספקות: "אני מרגישה שהגעתי לבית חולים עם גדם, ורוצים לתת לי פלסטר. אני לא מאמינה שהוועדה יכולה לעשות את השינוי הנחוץ, אלא שיש פה ניסיון לטאטא את המחאה מתחת לשטיח". בכנס באוניברסיטת חיפה אמרה ליף כי לא ביקשה להפיל את הממשלה, "אלא לתקן את הליקויים הקיימים".

 

דפני ליף. "ניסיון לטאטא את המחאה מתחת לשטיח" (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
דפני ליף. "ניסיון לטאטא את המחאה מתחת לשטיח"(צילום: נועם מושקוביץ)

 

גם אורן פסטרנק ממטה המאבק בשדרות רוטשילד בתל-אביב לא הסתיר את אכזבתו. "צדק חברתי ותקציב חברתי חדש כולל גם דאגה במתן פתרונות לשכבות החלשות של החברה. זו הסיבה העיקרית שהתעקשנו ונלחמנו על המאהלים בשבועות האחרונים. צריך שינוי מהשורש, שיתבטא גם בסכומים שהממשלה מוכנה להשקיע. אם טרכטנברג מדבר כבר על חיבוק השינוי, אנחנו מציעים לראש הממשלה שלא לחבק חיבוק דב את המחאה החברתית הגדולה בהיסטוריה שלנו, ולכנס את הכנסת בחזרה, לפתוח את התקציב ולשנות סדרי עדיפויות לא בהצהרות של ועדות".

 

עוד בערוץ החדשות :

 

סתיו שפיר, גם היא מראשי המחאה בשדרות רוטשילד, אמרה כי "לא משנה עד כמה טרכטנברג רציני או כמה הוועדה רצינית, לא מדובר בשינוי עמוק. יש פה המשך של הסדר הקיים, הסדר הישן שכולם מתנגדים לו. הוא מדבר על הפרטות ועל הורדת המס על הייבוא, הוא לא אומר שום דבר על דיור ציבורי, אף מילה. שום דבר לא קורה שם. יש שינוי מערכתי, מלא, מקיף? לא. יש שינוי עמוק במערכת? לא. יש בדיוק אותו דבר, אקמול".

 

צוות רוטשילד, לא זה של נתניהו. "זה כמו פלסטר לגדם" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
צוות רוטשילד, לא זה של נתניהו. "זה כמו פלסטר לגדם"(צילום: ירון ברנר)

 

שפיר הוסיפה: "זו ועדה שהסתיימה בלי כלום ועוד עלתה לנו - לציבור - כסף. היא מתפרסמת בדיוק לפני החג, כדי שכולנו נשכח ולא נשים לב שמרחו אותנו. זה מעצבן, כי אנשים עדיין נמצאים ברחובות. נתחיל להתארגן להפגנה הבאה. אנחנו גם מתכוונים לשאול את כל אחד מחברי הכנסת אם הוא בעד המחאה או לא, אם הוא חברתי או לא. יש בהחלט תכנונים לערוך שוב הפגנות בתגובה על הדו"ח הזה".

 

"אין מענה אמיתי"

ניסן זכריה ממאהל המחאה בשכונת ג'סי כהן בחולון, שבו משתכנים מוסרי דיור וכאלה הממתינים לדיור ציבורי, הביע אכזבה גדולה לא פחות מהדו"ח. "מצער שאין התייחסות לנושא הדיור, שהוא בעייתי לא רק לאנשים מעוטי יכולת, אלא גם לזוגות צעירים שמתקשים לשכור דירה במחירים סבירים. אני בטוח שטרכטנברג עשה את בדיקותיו ושהוא אדם חכם, אבל אם הוא היה בודק יותר לעומק ומסתכל אחורה על ההיסטוריה של מדינת ישראל, הוא היה מגלה שלפני 20 שנה הייתה אותה בעיה של דיור, וגם אז אנשים יצאו וישנו עם אוהלים ברחובות, ושר השיכון דאז, אריאל שרון, מצא פיתרון לבעיה. כנראה שבמדינה שלנו יש זיכרון קצר, וחבל".

 

הגשם שטף את אחרוני האוהלים ברוטשילד ביום שישי (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
הגשם שטף את אחרוני האוהלים ברוטשילד ביום שישי(צילום: בן קלמר)

 

יושב ראש התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, אמר כי יהיה מאכזב למדי לגלות שטרכטנברג לא התייחס בדו"ח שלו לנושא הדיור, "אבל עוד לא עברנו על הדו"ח, עוד לא ראינו אותו, כך שאנחנו עדיין לא יודעים להגיב באופן מלא על הנושא. ברגע שנראה אותו נוכל להגיב בצורה ברורה יותר".

 

יעל בן יפת, פעילה מרכזית בפורום הפריפריה, אמרה כי פרופסור טרכטנברג מנסה להציג את עצמו כמי שמתרגם את המחאה למעשים, בעוד שבפועל תפקידו הוא לרוקן אותה מתוכן. "כבודן של המלצות טרכטנברג במקומן מונח, אך על

הממשלה להפסיק להשתמש בתרגילי הטעיה, ולהיענות באופן מיידי לדרישות המפגינים, אנשי ונשות החצר האחורית של החברה בישראל. הפתרונות הקלים המסתמנים יתנו אולי מענה למעמד הביניים, אבל ישאירו את החצר האחורית שוב בשולי החברה, ולכך לא נסכים עוד. המחאה שלנו רק מתחילה".

 

מרטין וילר, איש המאהל הירושלמי, אמר כי אף שיש היבטים חיוביים בדו"ח, "ממה שמסתמן אין מענה אמיתי לדרישות המחאה. לא נסתפק בפתרונות קוסמטיים. המאבק ימשיך עד שיושג צדק חברתי אמיתי".

 

יואב מלכה, עומרי אפרים ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' טרכטנברג. "אין פה שינוי עמוק"
צילום: מוטי קמחי
דפני ליף וסתיו שפיר. לא רוצות חיבוק דב של נתניהו
צילום: נועם מושקוביץ
מאהל ג'סי כהן בחולון. "טרכטנברג צריך היה לפעול כמו שרון"
צילום: בן קלמר
מומלצים