שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

המלצות טרכטנברג לדיור: היזמים ירוויחו בגדול

הוועדה לשינוי חברתי-כלכלי תציג מחר את מסקנותיה. במרכז ההמלצות בתחום הדיור: הטבות לחברות הבנייה ו"עונשים" למי שמחזיק בדירות או בקרקע ולא מנצלן. הוועדה תמליץ גם להקצות עוד 160 מיליון שקל לדיור ציבורי. שאלת הזכאות לדיור בר השגה נותרה פתוחה כדי למנוע מנתניהו חיכוך עם ש"ס

קרקע מסובסדת מהמדינה, הטבות מס, הגמשת סטנדרטים והסרת התנגדויות לבנייה; ועדת טרכטנברג תציג מחר (ב') את הפתרון שלה למצוקת הדיור שהציתה את המחאה החברתית ומעיון ראשון במסקנות עולה כי המרוויחים הגדולים מהן יהיו היזמים והקבלנים. המלצות הוועדה כוללות שלל הטבות שמטרתן לעודד את חברות הבנייה לייצר עוד דירות, וגם כמה עונשים למי שמחזיק בדירות או בקרקע ולא מנצלן.

 

מחאת האוהלים - הסיקור המלא ב-ynet

 

הוועדה תמליץ לסבסד את רכיב הקרקע בפרויקטים להשכרה לטווח ארוך (3 עד 5 שנים) ולשפר את הטבות המס ליזמים שיקימו פרויקטים גדולים להשכרה. כמו כן ממליצה הוועדה להחמיר את העונשים על שוכרים סרבני תשלום, כדי לתת יותר ביטחון ליזמים שיסכימו להשכיר ל-3 ו-5 שנים.

 

הוועדה מציינת כי היא רואה את חברות הנדל"ן הגדולות ואת הגופים המוסדיים המממנים כגורם האחראי לייזום פרויקטים כאלה וממליצה לממשלה ליצור את התנאים שבהם הבנקים והחברות הגדולות יוכלו לקבל תשואה של 7% עבור השקעה בבנייה להשכרה.

 

עוד ממליצה הוועדה להגמיש את חוקי הבנייה, כדי להגדיל את הרווחיות עבור היזמים. בוועדה מציעים להקל בדרישות לחניה ולגינות בבניינים חדשים, כדי לפנות מקום לעוד דירות. בנוסף, ממליצה הוועדה לממשלה לעודד את בנייתן של דירות קטנות יותר, בגודל מינימלי של 30 מ"ר וגודל מקסימלי של 85 מ"ר. ועדת טרכטנברג ממליצה גם לשנות את תכנית המתאר הארצית, תמ"א 35, כך שניתן יהיה לבנות יותר דירות במרכז הארץ.

 

כדי לעודד עוד יותר את כניסתם של יזמים לפרויקטים חדשים, ממליצה הוועדה כי מחיר המינימום עבור קרקע שנרכשת מהמדינה יעמוד על 35% מהערכת השמאי, בניגוד ל-50% כיום. בנוסף, מומלץ כי יזמים יוכלו לשלם עד 180 יום ממועד הזכייה במכרז, במקום 50 יום כיום.

 

המלצות הוועדה כוללות גם סנקציות נגד מי שמחזיק כיום בקרקע מבלי לבנות עליה או בדירה מבלי להשכיר אותה או לגור בה. הוועדה ממליצה להטיל קנס כבד על יזמים שירכשו קרקע ולא ינצלו את ההיתר לבנות עליה. כעבור 3 שנים מקבלת ההיתר, אם לא החלו לבנות על הקרקע, ישלם היזם קנס בשווי של 10% מערכה הכספי של כל דירה מתוכננת. מדובר בקנס כבד ביותר שעשוי לפגוע קשות ביזמים שייתקלו בקושי לממן את התחלת הבנייה.

 

עוד מומלץ להטיל ארנונה כפולה על דירות ריקות. כיום, מקובל לתת פטור מארנונה בגין נכס ריק והמלצת הוועדה היא שדירה שנותרה ריקה 14 חודשים, בעליה ישלם עליה ארנונה כפולה.

 

כמו כן המליצו חברי הוועדה להקצות 30 מיליון שקל לפרויקטים של פינוי-בינוי ולקבוע מנגנון לפיו שמאי ממשלתי יוכל להכריח דייר סרבן לקבל פיצוי הולם ולהתפנות כנגד רצונו.

 

ולבסוף, נותרה שאלת הזכאות לדירות במסגרת דיור בר השגה. הוועדה אישרה את 3 ההמלצות של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שעליהן הוכרז עוד טרם התקבלה ההחלטה לכנס את הוועדה: הקמת 10,000 יחידות דיור לסטודנטים על קרקעות לא מנוצלות בערים, הקצאת קרקע בחצי מחיר לבניינים שישתתפו בפרויקט "דיור למשתכן" והקצאת קרקע בחצי מחיר לפרויקטים של דיור להשכרה במחיר בר השגה.

 

עם זאת הוועדה לא הכריעה בשאלת הזכאות לדירה במסגרת הפרויקטים השונים. באופן מסורתי, הקריטריונים להשתתפות במכרזי דיור בר השגה מנוסחים לטובת האוכלוסייה החרדית. 60% מהדירות מוקצות מראש למשפחות עם יותר מ-4 ילדים ואין הקצאת דירות לרווקים.

 

הוועדה דנה באפשרות להתנות את ההשתתפות במכרז בשירות צבאי והוכחה של ניצול כושר ההשתכרות, אך לא קיבלה החלטה גורפת, ככל הנראה כדי לא להציב את ראש הממשלה בפני עובדה מוגמרת אשר תיצור חיכוך עם ש"ס, השולטת במשרד השיכון.

 

במקום זאת, העמידה הוועדה כאפשרות את ההמלצה שבפרויקטים של דיור בשכירות מפוקחת יוכל להשתתף מי שמרוויח עד 17,666 שקל ברוטו בחודש והינו חסר דיור. במכרזים אלה יוכלו להשתתף משפחות שבהן ההורים עובדים לפחות 125% משרה, רווקים מעל גיל 35 עם לפחות 75% משרה ואמהות חד הוריות עם היקף משרה מינימלי של 50%. חוזי השכירות יהיו תקפים ל-3 שנים עם אופציה להארכה ל-3 שנים נוספות. שירות צבאי ומילואים יוסיפו נקודות זכות לזכאות.

 

בפרויקטים של מכירה במסגרת מחיר למשתכן ממליצה הוועדה על קריטריונים דומים כאשר יינתנו 10 נקודות זכאות על כל ילד ועל שירות צבאי מלא, 5 נקודות על מילואים ועל כל שנת ותק בנישואין (עד 4 שנים) ו-20 נקודות על נכות.

 

עוד המליצה הוועדה להקצות 160 מיליון שקל נוספים לדיור ציבורי ועוד 250 מיליון שקל לשיפור תשתיות במגזר הערבי. 

 

בחברה להגנת הטבע הגיבו באמביוולנטיות להמלצות. "אנחנו תומכים בהמלצות הוועדה המעודדות מימוש מלאי דירות קיים וכן בהמלצות הנוגעות לחיזוק הערים, בהתאם למדיניות התכנון הארצית, המקדמת את עיקר הפיתוח בתוך הערים עצמם. מנגד, המלצות הוועדה שמציעות לפרוץ את מדיניות התכנון הארצית הן פחות טובות, מאחר ומדיניות זו מבטיחה לנו את איכות החיים. הקטנת שטחי הגינות, למשל, כדי לפנות יותר מקום לדירות, היא בעייתית, שכן גינות ושטחים פתוחים וירוקים הם אחד המדדים לאיכות חיים בתוך העיר", נמסר מהחברה.

 

בנוגע לתמ"א 35 הגיבו בחברה להגנת הטבע כי "אם יפתחו את התמ"א, אנחנו עלולים לקבל בנייה לא מרוסנת במרכז הארץ, עד שנהפוך לגוש אחד של בטון מחדרה עד גדרה. יש עתודות בנייה מאושרות שצריך להשקיע בהן, לא ליצור עוד ועוד יחידות דיור על חשבון ריאות ירוקות ושטחים פתוחים, פעולה שרק תביא בטווח הארוך לפגיעה באיכות החיים של האזרחים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים