שתף קטע נבחר

התמותה מסרטן השד בישראל - מהגבוהות בעולם

למרות ירידה דרמטית של 30% בשיעור התמותה מסרטן השד בישראל בעשור האחרון, עדיין מדובר בנתון שהוא מהגבוהים בעולם. האגודה למלחמה בסרטן: מדי שנה מאובחנות עוד כ-4,000 נשים חולות. מהם גורמי הסיכון, ולמה עולה שיעור הערביות החולות?

ירידה שאינה מספקת: אף שבעשור האחרון חלה בישראל ירידה של כ-30% בשיעורי התמותה מסרטן השד, עדיין שיעורי התמותה מסרטן זה הם מהגבוהים בעולם. נתונים אלה ואחרים חושפת האגודה למלחמה בסרטן לקראת אוקטובר, חודש המודעות למחלה.

 

קראו עוד על סרטן השד:

 

אחת מכל שמונה נשים תאובחן כחולה בסרטן השד במהלך חייה. באירופה מספר הנשים המאובחנות מדי שנה עם סרטן שד גבוה פי שניים ממספר החולים המאובחנים בכל סוג סרטן אחר. בישראל מאובחנות מדי שנה כ-4,000 נשים חולות. בישראל, כמו גם באירופה, כ-25% מהמאובחנות הן בגיל 50 ומטה.

 

ההשמנה אשמה?

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חלה כאמור ירידה משמעותית בעשור האחרון של כ-30% בתמותה מסרטן השד בישראל, אולם הדבר המדאיג הוא שעדיין מדובר בנתונים מהגבוהים בעולם בקרב נשים: בשנת 2009 נפטרו בישראל מסרטן השד 949 נשים.

 

שיעור התמותה מסרטן השד בישראל נמוך ממדינות כגון דנמרק, איסלנד, אירלנד, הולנד ובריטניה, אך גבוהים מאלה שבמדינות כגון גרמניה, פינלנד, לוקסמבורג, ספרד ושבדיה.

 

עדיין לא ברור לחלוטין מדוע שיעור סרטן השד נמצא במגמת עלייה בעולם, אולם על פי ההערכות תורמים לכך אורח חיים לא בריא הכולל השמנת יתר, ירידה במספר הלידות, הימנעות מהנקה ומיעוט פעילות גופנית.

 

עדות מובהקת לכך ניתן לראות בחברה הערבית בישראל, שבה שיעור הנשים הערביות החולות בסרטן השד עלה בצורה משמעותית ומתקרב לשיעורי התחלואה בנשים יהודיות - ככל הנראה בשל העובדה שהן אימצו אורח חיים "מערבי". כלומר, הן יולדות כיום מאוחר יותר מבעבר, מספר ילדיהן נמוך יותר והן מניקות פחות.

 

תזונתן של הנשים הערביות בריאה פחות כיום, הן מבצעות פחות פעילות גופנית וכתוצאה מכך עולה שיעור הנשים שהן בעלות משקל עודף.

 

ממחקרים אירופאיים נמצא כי משקל יתר והיעדר פעילות גופנית גורמים ל-25%-33% ממקרי סרטן השד. היעדר פעילות גופנית גורמת ל-10%-16% ממקרי סרטן השד.

 

גם אלכוהול מעלה את הסיכון לסרטן השד ב-7%. ככל ששותים יותר עולה הסיכון לסרטן השד, כך ששתייה של למעלה משלוש מנות אלכוהול ליום מעלה את הסיכון לסרטן השד ב-30%-50%. ההמלצה היום היא לא לשתות יותר ממנת אלכוהול אחת ליום (כוס יין, כוסית ליקר או פחית בירה).

 

החברה המערבית מאופיינת בגיל לידה מאוחר ובלידת פחות ילדים, אולם כאמור נמצא כי לידת ילדים בגיל צעיר והנקה יכולים להגן מפני סרטן השד. גם קבלת מחזור חודשי בגיל צעיר וסיום המחזור בגיל מאוחר מעלים את הסיכון לסרטן השד. על כל שנה באיחור המחזור יורד הסיכון ב-15%, ולכל שנה שבה מתאחרת הפסקת הווסת עולה הסיכון ב-3%. החיים המודרניים מאופיינים בירידה בגיל קבלת המחזור.

 

שתייה של יותר מ-3 מנות אלכוהול ליום מעלה הסיכון לסרטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שתייה של יותר מ-3 מנות אלכוהול ליום מעלה הסיכון לסרטן(צילום: shutterstock)

 

הסכנה שבהורמונים

מחקרים הראו עוד כי קיים קשר ברור בין נטילת תחליפי הורמונים לבין הסיכון לפתח סרטן שד. מחקרים הראו כי נשים שנטלו תחליפי הורמונים היו בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד, והסיכון לחלות עלה ככל שמשך נטילת התכשירים עלה.

 

ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע על פי מחקרים רבים כי הנשים הנמצאות במיוחד בסיכון הן אלו שהשתמשו בתחליפי הורמונים משולבים (אסטרוגן ופרוגסטרון). הסיכון נקבע על פי משך השימוש, והוא ירד כאשר השימוש הופסק. חמש שנים לאחר הפסקת השימוש, הסיכון לחלות בסרטן שד היה זהה בין הקבוצה שלקחה את הטיפול לבין זו שלא השתמשה בתכשירים.

 

נשים המשתמשות בגלולות למניעת הריון הן בעלות סיכון הגבוה ב-15%-25% לחלות בסרטן השד, לעומת נשים שאף פעם לא נטלו גלולות. עשר שנים ויותר לאחר הפסקת נטילת הגלולות, הסיכון של אלו שנטלו גלולות, היה זהה לאלו שלא נטלו אותן.

 

אחד הגורמים המשמעותיים להגברת הסיכון לסרטן השד היה ונותר כאמור עודף משקל. בין היתר נמצא במחקרים כי עודף אנרגיה המאוחסן בתא כשומן, מביא לפעילות פחותה של תיקון החומר התורשתי DNA, שגשוג תאים ברקמות הגוף המגיבות להורמון האסטרוגן כמו רקמות השד והשחלות, והתרבות התאים הסרטניים.

 

הבשורה הטובה היא שלא חייבים להיות רזים מאוד: מחקר מצא כי מדד BMI בין 20 ל-25 מביא לסיכון הנמוך ביותר לתמותה מכל הסיבות.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אחד הגורמים המשמעותיים להגברת הסיכון לסרטן השד היה ונותר עודף משקל
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים