שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

דפני ליף: "צוות טרכטנברג הסתלבט עלינו"

מובילי המאבק הגיבו בחריפות למסקנות הצוות שמינה נתניהו. "ביקשנו טיפול שורש, קיבלנו שיננית", אמרה מנהיגת מחאת האוהלים והבהירה כי המאבק יימשך: "התשובה שקיבלנו היתה עלבון צורב"

המלצות ועדת טרכטנברג, שעורררו כבר ביקורת קשה מצד גורמים רבים במחאה החברתית-כלכלית, נתקלו הבוקר (יום ג') במשוכה נוספת, עם פרסום מסקנות צוות המומחים העצמאי של המאבק. במסיבת עיתונאים בתל אביב הגיבו מובילי המחאה וראשי המומחים מטעמם לדברי טרכטנברג, והציגו דו"חות-נגד. "לא סיסמאות ולא קלישאות - אנחנו מציגים תפיסה חברתית אחרת", אמרו, "דרשנו טיפול שורש וקיבלנו שיננית". ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.

 

מחאת האוהלים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"אתמול קיבלנו את תשובת ממשלת ישראל למחאה שלנו", אמרה דפני ליף. "התשובה הזו היתה עלבון צורב. מה קיבלו אזרחי ישראל? בחינה מחודשת של שוק הגז לבישול? אני לא רוצה להסתלבט על הוועדה למרות שזה ממש מתבקש, אבל היא הסתלבטה עלינו".

 

תפוח, דבש וביקורת נגד הוודעה (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
תפוח, דבש וביקורת נגד הוודעה(צילום: בן קלמר)
 

לדברי ליף, מיוזמות המחאה, בהמלצות צוות טרכטנברג "לא היה דבר שפנה לאמהות החד-הוריות, למחוסרי הדיור, לעובדי הקבלן ולכל האנשים שהמחאה הזו ניסתה לדבר בשם. מעמד הביניים רק הולך ולנעלם". לגבי אופייה העתידי של המחאה, הבהירה ליף כי "אנחנו לא מסתכלים אחורה, כי אנחנו יודעים טוב מאוד מה קורה מאחור, היינו שם. אנחנו לא מוכנים לחזור לשם, אנחנו מסתכלים קדימה, קיץ 2011 נגמר, אבל המחאה שלנו ממשיכה".

 

  • לעיון במסמך הדרישות המלא של מובילי המחאה - לחצו כאן

 

אתמול, כחודש וחצי לאחר שהחלה את עבודתה, הציג פרופסור מנואל טרכטנברג את המלצות הוועדה לגיבוש סדר יום חברתי-כלכלי חדש. "הוועדה הזו קמה בעקבות מחאה אותנטית נרחבת ששטפה את רחובות ערי ישראל בקול צלול וברור וביקשה צדק חברתי. עלינו להתחיל לזהות מאיפה זה בא ומהם בעיות היסוד שמהם צמחה המחאה הזו", אמר תוך שהוא מתייחס לקשיי המחיה בישראל.

 

"אנחנו לא סקנדינביה"

טרכטנברג, שטען כי הוא משוכנע שההמלצות ייושמו על ידי הממשלה, הדגיש כי "אנחנו לא סקנדינביה וגם לא נהיה. אני רוצה לצטט אמירה יפה שנאמרה בהפגנה הגדולה - הישראלים החדשים של קיץ 2011 הגישו לנו הזדמנות נדירה

לחולל שינוי. אנחנו צריכים לקחת בשתי ידיים את ההזדמנות הזאת ולקדם אותה".

 

דבריו של טרכטנברג נקטעו מספר פעמים בידי פעילים חברתיים, שקראו לו להתפטר, ואילו ראשי המחאה הביעו התנגדות להמלצותיו. "לא מדובר כאן בשינוי מרחיק לכת", אמרה דפני ליף, "לא נראה שהוועדה הזו נושאת פירות, אפילו לא המעט שחשבנו שאולי יפתיעו אותנו".

 

בין ההמלצות שהציג טרכטנברג בתחום הדיור: אישור של 196 אלף דירות בחמש השנים הקרובות - כש-20% מתוכן לדיור בר השגה, והקלה בפיצול דירות. בתחום המיסוי המליצה הוועדה בין השאר על ביטול מתווה הפחתת מס הכנסה, כשתאריך היעד הוא סוף 2011; מדרגת מס של 48% מעל הכנסה של 40,231 שקל בחודש; והעלאת מס חברות ל-25% ב-2012 ואולי ל-26% ב-2013.

 

פרופסור יוסי יונה, שדיבר אף הוא במסיבת העיתונאים, אמר כי "אנחנו נמצאים עתה בשלב מכריע של המחאה ומציעים מתווה מעשי לשינוי של החברה, הנדרש לשינוי תחלואיה העמוקים. תיקון החברה לא יכול להישען על פתרונות נקודתיים", הדגיש.

 

לדברי פרופסור אביה ספיבק, "הדבר שאנו רואים זה לא חוק טבע, לא צונאמי. זה מעשה ידינו. מישהו נרדם בשמירה, אנחנו פשוט אומרים: יס ווי קן". ספיבק הוסיף כי מניסיון העבר, תכניות חומש אינן מיושמות בישראל ולכן המלצותיו של טרכטנברג בנושא תקציב רב-שנתי אינן ישימות.

 

"ההזדמנות הוחמצה"

גם יושב ראש התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, דחה את מסקנות הוועדה, ואמר כי "צריך לומר את הדברים בצורה

ברורה - לוועדה הזו הייתה הזדמנות לחולל שינוי, אבל ההזדמנות הזו הוחמצה".

 

שמולי הביע הערכה לאומץ של טרכטנברג ולהקשבה שלו לציבור, אבל הוסיף: "הציון שאנחנו רואים בדו"ח הוא בלתי-מספיק". ברוח דבריו של ראש הממשלה באו"ם, אמר שמולי: "מנואל, Let's talk Dugri, מה יש בדו"ח הזה ומה אין בדו"ח הזה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סתיו שפיר ודפני ליף. "המחאה ממשיכה"
צילום: בן קלמר
טרכטנברג מציג את המלצותיו
צילום: נועם מושקוביץ
פרופסור יוסי יונה. "שלב מכריע"
צילום: בן קלמר
שמולי. "בלתי מספיק"
צילום: ירון ברנר
צילום: נועם מושקוביץ
פעילים צופים בהצגת מסקנות צוות טרכטנברג
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים