שתף קטע נבחר

צילום: AP, נועם מושקוביץ

שעת' נגד הקוורטט: לא נסכים למו"מ ל-20 שנה

עם זאת, בכיר פתח אמר כי הפלסטינים יקבלו את הצעת הקוורטט, אם נתניהו יפרש אותה כמוהם - ויודיע על הפסקת הבנייה בהתנחלויות. "אם הקוורטט רצה שלא יהיו חוקים ברורים, זה אומר שהוא הרים ידיים"

הפלסטינים יוצאים נגד הצהרת הקוורטט "המעורפלת" ומבהירים: לא נסכים למשא ומתן שיתארך עוד שנים רבות. בכיר פתח, נביל שעת', אומר כי יש קונצנזוס בקרב ההנהגה הפלסטינית באשר להצהרת הקוורטט. לדבריו, קיימים שינויים דרמטיים בין ההצהרה הנוכחית לבין הצהרות הקוורטט השונות שניתנו בחודשים האחרונים.

 

מדינה פלסטינית - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

בהצהרת הרביעייה הבינלאומית אין אזכור לעצירת הבנייה בהתנחלויות ולגבולות 67, אך מפת הדרכים כן מוזכרת בה. לדברי שעת', העובדה שהקוורטט החליט כי שני הצדדים יצטרכו לפרש את הדברים כראות עיניהם ללא צעדים ברורים וקונקרטיים היא הסיבה לכך שהמשא ומתן נמשך כבר שני עשורים ללא תוצאות ממשיות והיא עלולה להיות הסיבה לכך שהמשא ומתן יתארך עוד זמן רב.

 

אבו מאזן שב לרמאללה מניו יורק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן שב לרמאללה מניו יורק(צילום: AFP)

 

"על הקהילה הבינלאומית לנקוט בצעדים קשוחים וברורים שיצביעו על תנאי המשא ומתן, ולנקוט בצעדים קשוחים נגד כל מי שמפר אותם - אך רק נגדנו הפלסטינים נוקטים בעונשים כאשר אנחנו מפרים את התנאים", אמר שעת', שכינה את ההצהרה "מעורפלת מאוד". לדבריו, בכל משחק צריך שיהיו כללים ברורים. "אם הקוורטט רצה שלא יהיו חוקים ברורים זה אומר שהקוורטט הרים ידיים בנוגע למשמעות של מפת הדרכים, ובנוגע להחלטות 242 ו-1515 של האו"ם".

 

הוא ציין כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פירש את הצהרת הקוורטט בדרכו שלו ואילו הפלסטינים פירשו את ההצהרה כהסרה של הדרישה לעצירת הבנייה בהתנחלויות. "ההצהרה של ישראל על כך שהיא מתכוונת לבנות 1,100 יחידות דיור בגילה למעשה גמרה את הצהרת הקוורטט. אנחנו לא מתכוונים לקבל את ההצהרה הזאת, אלא אם כן נתניהו יקבל אותה ואת פירושה בצורה פומבית, כפי שאנחנו מבינים אותה. על נתניהו לעצור מיידית את הבנייה בהתנחלויות, כולל גידול טבעי".

 

שעת' ציין כי זה לא מספיק שהקוורטט אומר זאת, יש לשמוע זאת מנתניהו. "אנחנו לא מוכנים לקבל את הצעת בלייר על כך שלפלסטינים יש את הפירוש שלהם להצהרה ולישראל יש את הפירוש שלה להצהרה, ולכן על הצדדים לשבת למשא ומתן ולדון בפירושים. זה ייקח עוד 20 שנה". לדבריו, על הקוורטט להבהיר מייד מהם התנאים למשא ומתן. "נתניהו צריך לפנות באומץ לעמו ולומר כי הוא מקפיא את הבנייה בהתנחלויות כדי שיהיה אפשר לדון בשיחות על בסיס גבולות 1967 עם חילופי שטחים. הוא צריך לעשות זאת למען העתיד של העם בישראל ולמען האינטרס של העם בישראל ולא למען הפלסטינים".

 

שעת' העלה ספקות באשר ליכולתו של שליח הקוורטט, טוני בלייר, להמשיך בתפקידו. "בלייר הפך למעשה לסניגור של ההצעות הללו, וגרמו לספקות האם הוא מסוגל להמשיך ולשאת בתפקיד של מתווך נייטרלי". שעת' הדגיש כי הפלסטינים לא הגישו בקשה רשמית לסיים את תפקידו של בלייר, אך בימים האחרונים נחשף כי אש"ף מתכוון להכריז על שליח הרביעייה הבינלאומית כ"פרסונה נון-גראטה".

 

בכיר פתח העריך כי נתניהו ינצל את העובדה שארה"ב שקועה בבעיות פנימיות ובמשבר כלכלי, כדי להרחיב את ההתנחלויות, בעיקר סביב ירושלים, כדי שהן יהפכו ל"עובדות דמוגרפיות", לדבריו. "אנחנו לא נשוב למשא ומתן עד שתהיה עצירה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות. אנחנו מקבלים את מפת הדרכים ואת הצהרת הקוורטט האחרונה באשר לתנאי המשא ומתן. אלו כללי המשחק - ואנחנו מקבלים אותם".

 

בנוגע לפנייה הפלסטינית לאו"ם אמר שעת' כי הפלסטינים החליטו לפנות למועצת הביטחון משום שהם נועצו בעורכי דין בינלאומיים שהבהירו להם כי הדרך היחידה להשיג חברות מלאה באו"ם היא דרך מועצת הביטחון. באשר לשאלה האם יש לפלסטינים רוב של 9 מדינות שיצביעו בעד הבקשה אמר שעת' כי "ישנן תשע חברות במועצת הביטחון שהכירו במדינה פלסטינית ומקיימות יחסים דיפלומטיים מלאים עם הרשות הפלסטינית - ולכן אנו מצפים מהם להצביע עבורנו".

 

הוא הוסיף, עם זאת, כי ישראל וארצות-הברית עושות הכל כדי ללחוץ על המדינות הללו על מנת שלא יצביעו בעד ההכרה במדינה פלסטינית. "שתי המדינות הללו הכריזו על מדינה באופן חד צדדי מבלי להגיע להסכם עם מי שכבש אותן או עם העם האחר שהיה בארצם", ציין שעת', וטען כי זה לא הגיוני שדווקא הן לא מוכנות שהפלסטינים יכריזו על עצמאות.

 

שעת' התייחס לקולומביה, שצפויה להתנגד להכרה בפלסטין, וטען כי אין זה הוגן שהיא תצביע נגד הבקשה, כאשר כמעט כל מדינות דרום ומרכז אמריקה הכירו ותומכות במדינה פלסטינית. באשר לפורטוגל, שגם היא חברה במועצת הביטחון, אמר שעת' כי ברשות השקיעו מאמץ בינלאומי רב כדי שהיא תתקבל למועצת הביטחון והוא הביע את תקוותו כי היא תצביע בעד בקשת ההכרה הפלסטינית, כך גם לגבי בוסניה, שלה לדבריו, הרכב אתני דומה להרכב האתני ברשות הפלסטינית.

  

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נביל שעת'
צילום: גיל יוחנן
קבלת הפנים לאבו מאזן ברמאללה
צילום: אליאור לוי
מומלצים