שתף קטע נבחר

מי מלכת הטבעות של ציפורי ישראל?

רגע לפני שמאגר המידע הלאומי לציפורי ישראל שהוקם לזכרו של רס"ן יהורז כשר, ייחשף לציבור הרחב, בואו לגלות מי זכתה בתואר של הציפור המטובעת ביותר בישראל. הדוכיפת במתח

מי היא השיאנית המעופפת שכבשה את טבלת הציפורים המטובעות ביותר בארץ בעשורים האחרונים? על פי נתוני מאגר המידע הלאומי לציפורי ישראל שהוקם לזכרו של רס"ן יהורז כשר, שנחשפים כאן לראשונה, מסתבר כי למרות שהדוכיפת היא הציפור הלאומית, מי שמגיעה לבקר בתדירות מרשימה ברשתות החוקרים ברחבי הארץ, היא לא אחרת מאשר ציפור שיר קטנה ושובבה, ממין סבכי שחור כיפה, שהגיעה למקום הראשון עם יותר מ-86 אלף טיבועים.

 

כדי לטבע את הציפורים, הן נלכדות ברשתות מיוחדות שאינן פוגעות בהן ע"י בעלי רשיון מתאים לטיבוע בעלי כנף. הציפורים נשקלות, נמדדות, מסומנות בטבעת זיהוי ייחודית ומשוחררות לאחר מכן לדרכן. סימון הציפורים מאפשר לחוקרים לעקוב אחרי מסלול הנדידה של הציפורים מדי שנה.

 

בהתחשב שמדינת ישראל נחשבת למעצמת נדידה בה חולפות מאות מליוני ציפורים מדי שנה, טיבוע הציפורים מאפשר בנוסף לסקרי נדידה בשטח, לקבל תמונת מצב מדוייקת על בעלי הכנף שחולפים ונשארים בארץ.

 

צפו בציפורים שטובעו הכי הרבה פעמים בארץ:

צילום: דובי קלעי

 

 

סטארט-אפ עם כנף: מאגר לאומי לציפורי ישראל

כמות המידע העצומה שנאספה ונאספת על הציפורים שטובעו מאז סוף שנות ה-60 בישראל, נחשבת לאוצר מחקרי יקר ערך, אך עד היתה מגובה על גבי ניירות וקבצי מחשב שונים, דבר שהיקשה על גישה והפקת נתונים סדירה.

 

בשלוש השנים האחרונות, פועל ירון צ'רקה (46), השוקד כיום על דוקטורט בניתוח אוטומטי של טקסטים באוניברסיטה העברית בירושלים, יחד עם המתכנת מני קופפר, כדי לאחד מאות אלפי נתונים של ציפורים שטובעו בארץ מאז סוף שנות ה-60, למאגר מידע טכנולוגי ייחודי מסוגו בעולם.

 

ההשראה למאגר היתה כדי להנציח את זכרו של חברו הטוב, יהורז כשר, קצין מצטיין וצפר נלהב בן 25, שנפל אל מותו מצוק בעת טיול בצפון סיני בשנת 1991. החודש מלאו 20 שנה למותו.

 

צ'רקה, צפר ואיש היי-טק, גילה את עולם הציפורים בגיל צעיר. הוא הכיר את יהורז בעת לימודיו בבית ספר התיכון ופתח עבורו צוהר לעולם הציפורים. "יצאנו לטיולים כדי לצפות בפרסים האחרונים שהיו בדרום הארץ לפני שנכחדו ויהורז אהב מאוד לצפות בדורסים ואף לקח חלק בסקרי נדידה שלהם בטבע. הוא חלם לראות את כל מיני הדורסים שיש לנו בארץ, אבל לצערי, לא הספיק לעשות זאת", נזכר צ'רקה בראיון ל-ynet. "בכל תחום בו הוא עסק, הוא הצטיין, אך היה חשוב לו להיות צנוע בכל צעד שעשה".

 

השניים התגייסו לחיל השריון ונפגשו מעת לעת במהלך השירות הצבאי. "גם כשהוא תכנן לרכוש בית למשפחתו העתידית באזור ראש העין, הוא עשה זאת כדי להיות קרוב לציר הנדידה של הציפורים", הוא מוסיף. "מאז שהוא נפטר, חיפשתי דרך מתאימה כדי להנציח את זכרו והאהבה שלו לטבע ולציפורים".

 

כל אחד יכול לעזור. מעקב אחרי שעירים מצויים (צילום: לביא לילו) (צילום: לביא לילו)
כל אחד יכול לעזור. מעקב אחרי שעירים מצויים(צילום: לביא לילו)

 

בקרוב: כל אחד יוכל לעקוב ולדווח אחרי הציפורים

האתגר הטכנולוגי שעמד בפני יוזמי הפרויקט היה להעניק לציבור המטבעים, כלי טכנולוגי שיאפשר להם להזין בזמן אמת לאתר אינטרנט מרכזי את נתוני טיבוע הציפורים, פעולה שנעשית לאורך מרבית ימות השנה. בתמיכת משפחתו של כשר ושיתוף פעולה עם החברה להגנת הטבע, החלה העבודה ואיתור נתונים משנים קודמות שהיו על גבי דפים. "המאגר הוא בעל ערך משמעותי שיכול לשמש לא רק כלי טכנולוגי מתקדם למחקר, אלא גם להראות לציבור הרחב את הצד היפה של הציפורים בארץ", אומר צ'רקה.

 

המערכת החדשה, שנמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים, מאפשרת לא רק לחוקרים ולצפרים לקיים סקרים מקצועיים בטבע, אלא גם לרתום את הציבור כדי לסייע במעקב אחרי ציפורים.

 

כך לדוגמא, בסקר השעירים הגדול שהתקיים בשנתיים האחרונות, כל מי ששמע את קולו של דורס הלילה הזעיר, הוזמן לציין את המיקום המדוייק בו שמע את קריאות השעיר ואלפי אנשים נענו ליוזמה. "בנינו מערכת שמאפשרת למסת אנשים, שאין לנו מושג לגבי רמת המיומנות והמהימנות שלהם בעולם הצפרות להיות חוקרים לרגע. באמצעות מודל חכם שמנטר תצפיות חריגות, יכולנו לעקוב אחרי הנתונים בזמן אמת ולזהות תצפיות חריגות הדורשות אימות".

 

בעתיד, תאפשר המערכת לכל גולש חובב ציפורים, לגלות היכן ביקרו וטובעו מינים שונים של ציפורים ודורסים, ואף לאפשר לציבור הרחב לדווח על תצפיות של ציפורים. "הפרויקט מבחינתי הוא הגשמת הערכים של יהורז להפיץ את האהבה לטבע. למאגר יש פוטנציאל גדול כדי להביא תיירות ציפורים לישראל ולגרום לעולם להבין את אוצרות הטבע שיש לנו כאן במדינה". 

 

אסא כשר: "מאז מותו, אני חושב על הקסם שיש בציפורים"

"גם כשיהורז היה בצבא ושירת כמפקד פלוגה מבצעית, הוא היה נוהג להרים את ראשו מעלה עם המשקפת כדי לצפות בציפורים מעניינות", אומר ל-ynet אביו של יהורז, פרופ' אסא כשר ,

פרופסור לפילוסופיה, פעיל בתחומי האתיקה המקצועית בצבא, ברפואה, בעיתונות ובמחקר המדעי.  "המעוף של הדורסים הגדולים הרשים אותו במיוחד. כל שנה, מאז מותו, אני חושב על הקסם שיש בציפורים שמרתקים אנשים כה רבים בעולם".

 

לדברי כשר, הוא יכול להזדהות עם האהבה של יהורז לציפורים. "למרות שאינני צפר, חלק מהעניין המיוחד בעולם הציפורים, הוא שבעוד שאנחנו עומדים על שתי רגליים, לציפור ישנה תחושת חופש בלתי רגילה, אלגנטיות ומגוון עצום של מינים. יש משהו מאוד בסיסי ומסתורי בהתחברות לעולמן".

 

היום (ג') ייערך ערב הרצאות ומוסיקה בנושאי ציפורים לזכרו של יהורז במוזיאון מוזיאון תל אביב לאמנות. מבחינתו של כשר, הפעיל בעמותת השריון המנציחה את נופליה, הוא מקווה כי כל מי שיגיע לקחת חלק בערב לכבוד יהורז, "יצא מהאירוע וייקח איתו ניצוץ מהדמות שלו, את אהבת ההצטיינות שלו שמלווה בצניעות ואהבת העולם, יחד עם מגוון הציפורים שבאות לידי ביטוי בכל תחומי החיים שלנו: מדע, אמנות ומוסיקה".

 

  • הרצאות וקונצרט לזכרו של רס"ן יהורז כשר ז"ל (25) במלאות 20 שנה למותו. הרצאות: פרופ' ארנון לוטם (דרורים חכמים וסנוניות בררניות), ד"ר יוסי לשם (נדידת הציפורים), ירון צ'רקה (מאגר המידע הלאומי לציפורי ישראל ע"ש יהורז כשר), תמר סופר (ציפורים בתולדות האמנות). 

    בתום ההרצאות, קונצרט מוסיקלי בניצוחו של פרופ' עודד זהבי, שיבצע בהופעת בכורה את יצירת "ציפור גן העדן" לכבוד יהורז כשר ז"ל. 

    מוזיאון תל אביב לאמנות, יום שלישי, 11.10.2011, 17:00 – 22:00. הכניסה חופשית לציבור. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלך הטבעות הישראלי. סבכי שחור כיפה
צילום: בני סטרשונסקי
מאוכזב? בולבול צהוב שת
צילום: רוני לבנה
אהב לצפות בדורסים דואים. פרויקט לזכרו של רב סרן יהורז כשר
מומלצים