שתף קטע נבחר

"לבקש סליחה" ממס הכנסה. כדאי או לא?

נאמר שעברתם עבירה - האם כדאי לכם לפנות מרצון לרשות המסים וכך למנוע הליכי חקירה? הליך זה הוכח כיעיל לא אחת, אבל אם תבחרו בו, יש מספר דברים שתצטרכו לדעת לפני כן

אי עמידה בחוקי המס השונים, המגדירים את חובתו של האזרח משלם המסים כלפי המדינה, משמעה ענישה חמורה. ברוח ימים אלו של מחשבה עמוקה על האופן בו אנו פועלים אל מול הישויות השונות שמסביבנו, רצוי כי כל נישום שעבר על החוק יערוך מלבד חשבון נפש גם חשבון נוסף, שבסופה של משוואה תתקבל התוצאה – האם שווה לפנות מרצון לרשות המסים במטרה לגלות אודות עבירות שעשה הנישום וכך למנוע הליכי חקירה, הגשת כתב אישום פלילי ולזכות בחיסיון מהליך פלילי.

 

 

ברוח ימים אלו של מחשבה עמוקה על האופן בו אנו פועלים אל מול הישויות השונות שמסביבנו, רצוי כי כל נישום שעבר על החוק יערוך מלבד חשבון נפש גם חשבון נוסף, שבסופה של משוואה תתקבל התוצאה – האם שווה לפנות מרצון לרשות המסים במטרה לגלות אודות עבירות שעשה הנישום וכך למנוע הליכי חקירה, הגשת כתב אישום פלילי ולזכות בחיסיון מהליך פלילי.

 

הליך זה הוכח כיעיל ולא אחת. נישומים מצאו את עצמם נפרדים אמנם מסכומי כסף משמעותיים אותם שילמו כמס, אולם מנעו בכך הגשת כתבי אישום כנגדם על כל המשתמע מכך.

 

מי מבין הקוראים הנישומים שהינם עוסקים, יחידים או בעלי תפקידים בתאגידים שביצעו עבירות על חוקי המס, יכולים באמצעות הליך זה העונה לשם גילוי מרצון, לדווח על עבירות שהם ביצעו ולהסיר את המחדל ע"י תשלום המס ובתמורה - רשות המסים מתחייבת שלא יינקטו הליכים פלילים כנגד הפונה שביצע את הגילוי מרצונו.

 

בטרם אץ הנישום לזכך את נפשו

אין ספק כי במקרים רבים מדובר במהלך נכון, שכן עוצמתו של הפטיש שבידי השופט יכולה לפגוע באופן משמעותי בחירותו של הנישום. אולם בטרם נישום זה אץ לזכך את נפשו באמצעות שטיחת חטאיו בפני פקיד השומה, מוטב כי יבין שמדובר בהליך מסוכן שמשמעו הודאה בעבירה, כל שכן כשלא ניתן להפעיל את הגילוי מרצון כאשר עסקינו בעבירות בסיסיות כגון אי הגשת דו"חות ואי העברת ניכוים.

 

במסגרת הליך גילוי מרצון רשות המסים תדון בעבירות של השמטת הכנסות, ניהול ספרים כוזבים, התחמקות ממס וכו', הן אם העבירות בוצעו בארץ והן אם העבירות בוצעו בחו"ל.

 

לחיצת היד של החוקר עשויה להפוך ללפיתה חזקה

"לחיצת היד" החמימה של רשות המסים בתום מסירת ההודאה יכולה להפוך בהרף עין ללפיתה חזקה, כאשר יסתבר, מאוחר מדי לנישום, כי המידע על ביצוע העבירה היה ידוע לרשות המסים ו/או כי מתבצעת חקירה סמויה בעניינו ו/או שמישהו אחר כבר חשף "וזימר" את המידע. זהו מצב מסוכן שיכול להעמיד את המתוודה מול שוקת שבורה שכן, בנוסף לכך שלא יזכה בחיסיון, המתוודה מנדב מידע ועוזר לרשות המסים לחזק את הראיות כנגדו ולגרום להגשת כתב אישום כנגדו.

 

כך למשל, קרה במקרה של חברת דור אלון שטענה בעתירה כנגד רשות המסים, כי מי שכיהן כמנכ"ל החברה באותה עת, ביצע ללא הרשאתה רישומים בלתי תקינים בספריה אשר גרמו לתשלומי מע"מ בסכומים מופחתים בצורה קרדינאלית מסכומי המס שאותם הייתה צריכה לשלם (עשרות מיליוני שקלים) ולכן פנתה החברה מיוזמתה לרשות המסים בנוהל הליך גילוי מרצון. רשות המסים סירבה להחיל על חברת דור אלון את נוהל ההליך גילוי מרצון, וזאת משום שלטענתה התנהלה חקירה סמויה רחבת היקף ממה שנחשף ולכן לטענתה לא היה לאפשר לחברת דור אלון, חסינות מפני הליכים פליליים.

 

לטענת רשות המסים, המידע שנתקבל מחברת דור אלון היה חלקי והנתונים אותה חשפה רשות המסים היו נכבדים ובוצעו טרם פנייתה של חברת דור אלון. בית המשפט העליון קבע כי מדובר במחלוקות עובדתיות רבות ולכן הפורום הנאות לליבון טענות העותרת אינו בבית הדין הגבוה לצדק אלא בערכאות נמוכות יותר ולכן הוחלט מטעם זה לדחות את העתירה.

 

התזמון הוא האלמנט הקריטי

למי מבין הקוראים שזומן כבר לחקירה למשרדי החקירות או לדיון אצל פקיד השומה וקורא את הכתבה, הפנייה לרשות המסים להפעלת הנוהל לגילוי מרצון אינה רלוונטית. הגילוי מרצון, מקורו בפניה כנה ולא נעשה בעקבות חקירה או בדיקה המתבצעת ע"י רשות המסים ו/או רשות שלטונית אחרת כגון: משטרת ישראל, רשות ניירות ערך, הרשות להלבנת הון, הרשות להגבלים עסקיים וכו'.

 

גם נישום שיש לגביו מידע קודם בידי רשות המסים או בידי רשות שלטונית אחרת הקשור לגילוי מרצון, לרבות חקירה ומידע בתיקי חברות קשורות או שותף, לא יזכה להנות מהליך זה. תזמון הוא אלמנט קריטי, גם בהקשר זה – וכך, ככל שבמשרדי הרשות המסים, החלה בדיקה במישור האזרחי של התיקים הקשורים לנישומים ו/או לתאגידים ו/או לשותפים שיש להם נגיעה לגילוי מרצון, הרי שמדובר "באיחור של הרכבת". נוסף על כן, אם פורסם מידע באמצעי התקשורת, הדבר יחשב כמידע שמצוי בידי רשות המסים, כך גם אם המידע נכלל בכתב תביעה, כתב הגנה, כתב אישום בהליך אזרחי או הליך פלילי בבית משפט או בבית דין בישראל.

 

נוסף על כן, על מבצע העבירה להסיר את המחדל ע"י תשלום מס תוך פרק זמן שקבוע מראש לרבות תשלום הפרשי הצמדה, ריבית וקנסות אזרחיים.

 

לסיכום, על אף ההצעה הקוסמת הגלומה בהפעלת נוהל "בקשת הסליחה" מרשות המסים, מומלץ שלא לפעול באופן אימפולסיבי, כי אם לשקול בכובד ראש את נסיבות העניין ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום.

 

הכותב הוא עו"ד, מומחה למיסוי פלילי ואזרחי ושותף במשרד עוה"ד בתרון, בר-טוב


פורסם לראשונה 08/10/2011 20:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחיצת היד של החוקר עשויה להפוך ללפיתה חזקה
צילום: Shutterstock
עו"ד עמית בר טוב
מומלצים