שתף קטע נבחר

נגד העסקה: "המשוחררים יעשו דוקטורט בטרור"

העסקה שתחזיר את גלעד שליט לחיק משפחתו אחרי יותר מחמש שנים התקבלה ברגשות מעורבים בקרב המשפחות השכולות. חלק מברכים, אך רבים זועמים על מה שהם מכנים כניעה לטרור: "אפשר להחליף את הדגל מכחול-לבן ללבן-לבן"

לצד החגיגות על שחרורו הצפוי של גלעד שליט - התנגדות נחרצת לעסקת השבויים: בעוד שחלק מהמשפחות השכולות ונפגעי הטרור בירכו על עסקת השבויים שתשיב את החייל החטוף לחיק משפחתו אחרי יותר מחמש שנים, אחרים מזהירים כי המחיר הכבד של העסקה יעלה בחיי אדם וטוענים בתוקף: "מדובר בכניעה לטרור".

 

עסקת שליט - הכתבות האחרונות ב-ynet:

רחל סספורטס, אמו של החייל אבי סספורטס ז"ל, שנחטף על ידי מחבלי חמאס במהלך האינתיפאדה הראשונה, אמרה ל-ynet: "משפחתי ואני מקווים שאף משפחה בישראל לא תאלץ לעמוד עוד במצב דומה ונוראי שכזה".

 

בין האחראים לרצח סספורטס היה גם מחמוד אל-מבחוח, שחוסל לפני כשנה בדובאי. "אני מבקשת למסור למשפחת שליט ממני ומכל משפחתי שאנחנו שמחים בשמחתם ומחזקים אותם על כל מה שהם עשו עד להגעתם לרגע הזה", אומרת סספורטס.

 

מנגד, כמובן, ישנם גם קולות הפוכים. יוסי מנדלוביץ', אביו של יובל מנדלוביץ' ז"ל שנרצח בפיגוע בקו 37 בחיפה במרס 2003, אמר: "אני נלחם בעסקה הזו חמש שנים ואני מתנגד התנגדות נחרצת לשחרור מחבלים, רוצחים ושפוטים. אני חושב שמסגרת של אכיפת חוק והרחקת רוצחים מהציבור היא דבר מהותי בהתנהלות של מדינה ריבונית. למעשה, ישראל נכנעת כאן לארגון טרור ומשחררת רוצחים".

 

מנדלוביץ' ז"ל נרצח בדרכו חזרה מבית הספר כשהיה בן 13 וחצי. "מדינת ישראל עשתה מעשה שלא יעשה", אמר אביו, "אנחנו למעשה יכולים להחליף את דגל המדינה מכחול-לבן ללבן-לבן, כדי שיסמל את כניעתנו לארגון הטרור הבזוי. את אלו שמכנים לוחמי חופש שלחו לרחובות ערינו על מנת לרצוח אזרחים וילדים חפים מפשע".

 

יוסי מנדלוביץ', אביו של יובל ז"ל. "מה דינם של רוצחים שפלים?" (צילום ירון ברנר) (צילום ירון ברנר)
יוסי מנדלוביץ', אביו של יובל ז"ל. "מה דינם של רוצחים שפלים?"(צילום ירון ברנר)

 

"באינתיפאדה השנייה, מתוך 1,170 נרצחים, 72 אחוז היו אזרחים. ואני שואל, מה דינם של כאלה רוצחים שפלים? דינם שיבלו עד סוף ימיהם בבית הכלא בתנאים גרועים מהרבה מאלו שהם מקבלים בפועל. אבל הממשלה שלי, הלאומית ביותר בתולדות ישראל, משחררת אותם חזרה. הם לא יעסקו לא במקרמה ולא בגידול עגבניות, אלא במה שהם מצוינים בו - טרור כנגד ישראל. עכשיו, אחרי אוניברסיטת הטרור הקרויה הכלא הישראלי, יהיה להם גם זמן לרכוש דוקטורט בנושא".

 

"בפעם הבאה הם ידרשו 8,000 אסירים ולא 1,000", הוסיף האב השכול, "אני רק רוצה להזכיר שאם האוטובוס באילת לפני חודש היה עוצר במקום להאיץ, היינו נמצאים היום במצב שבו חס וחלילה יש לנו חמישה חטופים ולא אחד. הכניעות הבלתי פוסקות גרמו לישראל לאבד את כושר ההרתעה שלה, ובזמן שמילים אלו נכתבות בחמאס כבר מתכננים את החטיפות הבאות".

 

משה הרמלך: זאת עסקה מטורפת

בפיגוע בקו 37 נרצחה גם טל קרמן בת ה-17 וחצי. אביה רון קרמן טוען שמדובר בעסקה מסוכנת לישראל: "אני אומנם שמח בשמחת משפחת שליט אבל חושש לחיי אזרחי מדינת ישראל. אני לא קונה את ההבטחות של הפוליטיקאים, והראיה העצובה והניצחת לכך היא שלי אין בת. אני חרד שאנשים נוספים יצטרפו למעגל שלי כתוצאה מעסקת שליט, שלא לדבר על הרוח הגבית וזריקת המורל שממשלת ישראל, בראשות בנימין נתניהו, נתנה לארגוני הטרור". 

 

 

משה הר מלך, שבנו שולי נרצח בפיגוע ירי לפני שמונה שנים, הרבה יותר נחרץ מקרמן. "זאת עסקה מטורפת", הוא פוסק. "אין לי טענה להוריו של גלעד שליט אלא רק נגד המערכת הפוליטית. אנחנו קצרי רואי ולא מבינים מה מחכה לנו מעבר לאופק. זה ניצחון לחמאס. המהלך לא יביא שלום אלא את בדיוק את ההיפך הגמור. בזמנו,

כשעשו את עסקת ג'יבריל, עוד קיוו שייצא מזה משהו טוב. היום אנחנו כבר מפוכחים אבל עדיין ממשיכים לעשות את אותן טעויות וללכת אל התהום".

 

"מעניין כמה מתוך חמשת המחבלים שרצחו את בני ישתחררו בעסקה זו. אני זועק את זעקתם של אלו שעדיין לא יודעים שהם הולכים להיות הורים שכולים. בהלכה היהודית, כשמדברים על ערך פדיון שבויים, מדובר אך ורק על פדיון בכסף, לא על משהו שעתיד לעלות בחיי אדם נוספים. מה אני אומר לנכדיי, שחושבים שמי שרצח את אביהם נמצא בבית הסוהר? איך אסביר להם שמדינת ישראל שחררה את מי שהייתה צריכה לגזור עליו דין מיתה? אין במעשה הזה ערך יהודי גבוה אלא אובדן דרך כללי והמשך של הידרדרות מוסרית".

 

רמי נחום, תושב כרמיאל שבנו ניר נהרג בפיגוע בכרכור בשנת 2002, מתנגד גם הוא לעסקה. "לא בכל מחיר", אמר, "העסקה הזו היא פתח לעסקאות נוספות. אסור לשחרר רוצחים בכל מחיר, אבל אין לנו מה לעשות מעבר לזה. אנחנו אנשים שומרי חוק, ואם ארגון אלמגור ירצה לעתור לבג"ץ בעניין, בבקשה. לא נחסום בגופנו את אוטובוס האסירים".

 

בעמדתו תומכת גם אלכסנדה שבצ'וק מעפולה, שאיבדה את בעלה סרגיי באותו פיגוע. "גם אני אמא", אמרה, "יש לי ילד בן 16 ואני יודעת מה זו אהבה של אמא ומה זה לחכות לילד. אבל אני גם יודעת שהמחבלים שישוחררו יחזרו לרצוח. הייתי רוצה לראות אותם נשארים בכלא".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 12/10/2011 22:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוסי מנדלוביץ'. "המדינה עשתה מעשה שלא ייעשה"
צילום ירון ברנר
צילום רפרודוקציה
שלום הרמלך ז"ל
צילום רפרודוקציה
נועם ואביבה שליט, הערב במצפה הילה
צילום: AFP
השכנים מחכים לגלעד
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים