שתף קטע נבחר

ראש השב"כ: "עם עוד 200 מחבלים לא ייפול עלינו העולם. ישראל בחרה אילו מחבלים כבדים לשחרר. אי אפשר להבטיח שהם לא יחזרו לטרור, אבל לא ניתן היה להביא את גלעד בדרך אחרת. המתווה המעשי עדיין לא סגור וגם הצד השני חשדן"

רגע לפני שגלעד חוזר, חושף יורם כהן את מתווה העסקה המלא

ראש השב"כ, יורם כהן, חשף בבוקר שאחרי אישור העסקה לשחרור גלעד שליט פרטים נוספים על המשא ומתן הדרמטי ומורט העצבים. הוא טען ש"לא ישראל ולא חמאס נכנעו", ואמר ש"רמת הסיכון שאנו לוקחים היא רמה ואתגר ביטחוני שנוכל להתמודד איתם. בעזה יש 20 אלף לוחמי גדודי עז א-דין אל קסאם, ועם עוד 200 מחבלים לא ייפול עלינו העולם". שליט ישוחרר כבר בשבוע הבא, אך לדברי כהן "המתווה המעשי עדיין לא סגור וגם הצד השני חשדן. התהליך צריך לעבור את הדרג המשפטי ולאחר מכן נתחיל בזיהוי וריכוז האסירים".

  

גלעד שליט בדרך הביתה - כתבות נוספות:

אביבה שליט: גלעד לא יחזור אותו ילד ששלחנו

פרס: ארדואן הפתיע לטובה בעסקת שליט

ישיבה בירושלים: מכינים את החנינה לרוצחים

קלטת אחת, 3 מכתבים, 1,935 ימים. הזמן החטוף

 

כהן הודה בשיחה עם כתבים כי "אי אפשר להבטיח שמהאסירים שישוחררו לא ייצאו פיגועים, אבל זו העסקה הטובה ביותר שאי פעם היה אפשר לקבל. נכון לתקופת זמן זו לא ניתן היה להביא את החייל בדרך אחרת. רמת הסיכון שאנו לוקחים היא רמה שניתן להתמודד איתה. בישראל כלואים 6,000 אסירים ביטחוניים ותמיד בצד השני יהיה מי שיפעל לשחרורם". הוא העריך כי חמאס יתחזק בעקבות העסקה, והפתח הנחשב מתון יותר ייחלש, אך חמאס לא צפוי ליזום הסלמה.

 

עסקת שליט - כתבות נוספות ב-ynet:

שבויים לשעבר: יצטרך שקט, לא פסטיבל

בין המשוחררים: רוצחי וקסמן, סספורטס וסעדון

 

לפי כהן, שליט ישוחרר פיזית משבי החמאס באמצע השבוע הבא ובמקביל תשחרר ישראל כ-450 אסירים, מתוכם 279 אסירים שנדונו למאסרי עולם. בניגוד לפרסומים על התקרבות לכאורה לעסקה וחתימה על הסכם, הפערים תמיד היו גדולים, למרות ש"90 אחוז מהעסקה הייתה חלוטה כבר לפני שלוש שנים ולא התחלנו מאפס ביולי".

 

נועם ואביבה שליט, הבוקר בדרך לבית הנשיא (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נועם ואביבה שליט, הבוקר בדרך לבית הנשיא(צילום: נועם מושקוביץ)

 

"שחרור הומניטארי" של חולי סרטן

רשימת השמות הייתה סגורה זה זמן, הסביר ראש השב"כ, והמשא ומתן נסוב על מי הולך לאן - מי מהאסירים יגורש ומי לא. "כבר בשיחות הגישוש (ביולי) הבנו שיש להם נכונות לרדת מהעץ, לאחר שהבינו שישראל תסרב לשחרר סמלים ומפקדים בכירים כגון מרוואן ועבדאללה ברגותי ואחמד סעדאת.

 

"הם גם ירדו משמעותית מדרישתם ההתחלתית והמקסימלית, לשחרר 1,400 אסירים. מצד שני גם אנחנו התפשרנו ובשבועיים האחרונים הסכמנו על דברים שלא הסכמנו בעבר: שחרור של ערבים ישראלים, יותר שחרור של רוצחים עזתים וכמות גדולה יותר של מחבלים מזרח ירושלמים", הוסיף כהן.

 

בשבועות האחרונים, חמאס הסכים שישראל תהיה זו שתבחר 25 רוצחים כבדים מתוך רשימה של 75, בהם חוטפי החיילים וקסמן, סספורטס וסעדון ומתכנני הפיגוע בקו 405. מלבדם, הסכימה ישראל לשחרר חמישה רוצחים "כבדים" נוספים שחולים במחלות קשות בהן סרטן, על תקן "שחרור הומניטארי". ביום רביעי שעבר, בקהיר, כהן בעצמו, יחד עם בכירים ישראלים נוספים הגיע להסכם מסגרת של שחרור 450 האסירים בשלב הראשון, מתוכם:

 

  • 110 מחבלים ישוחררו לשטחי יו"ש ומזרח ירושלים, לביתם.
  • 203 מחבלים שגרו ביו"ש עד שנעצרו יגורשו לעזה או לחו"ל
  • 131 מחבלים עזתים ישוחררו לבתיהם
  • שישה מערביי ישראל ישוחררו לבתיהם
  • 27 אסירות ישוחררו, בהן הנהגת שהסיעה את המחבל לפיגוע במסעדת סבארו חלאם תמימי והמחבלת אמנה מונה שהייתה אחראית להירצחו של הנער אופיר רחום. שתיהן יגורשו לחו"ל.
  • חודשיים לאחר ביצוע העסקה, 550 מחבלים נוספים ישוחררו לבתיהם. גם אותם ישראל תבחר - כולם על רקע ביטחוני ולא אסירים פליליים.

 

מכינים קבלת פנים במצפה הילה, הבוקר (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
מכינים קבלת פנים במצפה הילה, הבוקר(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"ביום ראשון לאחר יום הכיפורים חזרו לעשות שיעורי בית ולבחור את 25 'אסירי ה-VIP' ואת ששת הישראלים שישוחררו וכן את 110 המחבלים שיועברו ליהודה ושומרון", תיאר כהן. "היו לנו יומיים וחצי לחוצים ומתוחים כאשר אנחנו היינו בבניין אחד ונציגי החמאס בבניין אחר, במשא ומתן אינטנסיבי".

 

המחיר והדילמות

אביו של אופיר רחום: הבטיחו שהרוצחים יינמקו

הערב שבו אבא נרצח בפעם השנייה / דעה

הרב רונצקי: היה צריך לראות את שליט כמת

מיקי גולדווסר: גם זה צדק חברתי / דעה

 

הוא החמיא למצרים, "שגילו רצינות, אחריות ונחישות מעוררת פליאה כדי לקדם את המשא ומתן. מגיע להם ולראשי המודיעין שלהם את כל הקרדיט. הם לא עשו לנו חיים קלים, זה היה במטרה להגיע להסכם עד למעמד החתימה אתמול בשמונה בבוקר".

 

התיווך היה למעשה מצרי לגמרי, הדגיש ראש השב"כ. המתווך הגרמני יצא מהתמונה ביולי "מאחר שחמאס טען שהוא לא היה הוגן ונטה לטובת ישראל". כהן סיפר כי שוחח עם המתווכים המצרים בשפתם ובשום שלב לא היה מגע ישיר בין הישראלים לחמאס.

 

זהות החוזרים מחו"ל תישאר מעורפלת

אז למה זה לקח כל-כך הרבה זמן? לפי ראש השב"כ, בעיקר בגלל בדיקה מדוקדקת של כל שם ושם. מתוך 110 המחבלים שישוחררו ליהודה ושומרון (14 ישובו לבתיהם במזרח ירושלים) כאשר 56 הם מחבלי חמאס, 33 מחבלי פתח, 6 מהחזית העממית, 6 מהג'יהאד האיסלאמי והיתר מהתארגנויות מקומיות. 61 מתוך ה-110 הם רוצחים שנידונו למאסרי עולם.

 

ראש השב"כ פירט את הסדרי הביטחון וההגבלות של המחבלים שיחזרו לגדה, כפי שנקבע במסמך שעליו חתמו:

  • יהיו תחת פיקוח או הסדרים ביטחוניים.
  • לא יוכלו לחצות את הקו הירוק או לצאת לחו"ל למשך 10 שנים.
  • במשך שלוש שנים הם יוגבלו למחוז ביתם
  • אחת לחודש הם יחויבו להתייצב במנהלת התיאום והקישור של צה"ל.

 

לגבי האסירים שישוחררו ויגורשו לחו"ל:

  • בעוד שנה תבחר ישראל 18 מחבלים שיוכלו לחזור ליו"ש או למזרח ירושלים.
  • 18 נוספים יוכלו לחזור בעוד שלוש שנים במקביל לקציבת המאסר שנקבע להם גם כך בכלא הישראלי.
  • 55 יוכלו לחזור בעוד חמש עד עשר שנים
  • 55 נוספים יוכלו לחזור בעוד 20-25 שנה
  • 55 מחבלים לא יורשו לחזור לעולם

 

בישראל הדגישו כי זהותם של אלו שיוכלו לחזור תישאר מעורפלת על מנת לעודד אותם שלא לחזור לפעילות טרור בגלות, ובכל מקרה גם לגביהם - הבחירה תהיה בידי ישראל.

 

 

 

"הבינו שיש להם נכס בלי רווחים"

לרשות הפלסטינית ולמנגנוניה לא היה חלק בהסכם, ביישומו או באכיפתו. כהן הודה כי "יש דברים שלעולם לא נוכל לפקח עליהם, כמו פלסטינים שיגורשו לחו"ל וינסו לחזור לעזה דרך המנהרות".

 

לגבי האפשרויות המבצעיות לשחרור שליט במבצע צבאי, הוא אמר ש"יש להן מחירים לא טובים, גם לחייל עצמו וגם לכוח שישחררו. כמובן שאחרי שהוא ישוחרר ניתן יהיה לעשות תחקיר למה לא היו דרכי פעולה אפשריות אחרות טובות, אבל חשוב להגיד: השקענו משאבים אדירים, חסרי תקדים, בכל הכלים שמערכת המודיעין הישראלית יכולה לשים, כדי להגיע למצב שבו יהיה ניתן לשקול מבצע צבאי".

 

בניתוח המצב שהוביל את חמאס להוציא לפועל את העסקה, כהן הזכיר שבצד השני הבינו "שיכול להיות שינוי בעזה וכך גם בדמשק, שם יושבת הנהגתו המדינית. כעת לחמאס אין מוטיבציה ליזום הסלמה כי יש לו בעיות ביטחוניות, תדמיתיות וכלכליות שבגינן גם הלך לעסקה. בנוסף הם הבינו שיש כאן נכס שהם לא מרוויחים ממנו כלום כבר חמש שנים.

 

"נכון, זו עסקה קשה ביותר לעיכול מבחינה ביטחונית, מוסרית ומדינית", הודה ראש השב"כ, "החמאס מתחזק מהעסקה והיה לו חשוב להתחזק אחרי ההישג של אבו מאזן באו"ם.

 הפת"ח כעת נחלש בגלל העסקה ויכול להיות אפילו סיכוי שהעסקה תעודד פיגועים וניסיונות חטיפה נוספים, אבל כבר ראינו ניסיונות כאלו מעט בשנים האחרונות".

 

במבט קדימה, כהן מציע לקבוע פרמטרים עתידיים למצבים דומים. "חייבים לעשות דיון בעניין לאחר שגלעד יחזור והאמוציות יירגעו. זהו מבחן ציבורי ומנהיגותי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש השב"כ יורם כהן
צילום:אבי אוחיון, לע"מ
יואל שליט אורז בדרך הביתה
צילום: נועם מושקוביץ
חאלד משעל. "חמאס נסוג משמעותית"
צילום: AFP PHOTO/HAMAS, HO
כהן לצד ראש הממשלה, אמש
צילום: אבי אוחיון לע"מ
מומלצים