שתף קטע נבחר

סוף הדרך: קרנפי הג'אווה נכחדו מהטבע בווייטנאם

ארגוני שימור טבע הכריזו על ההכחדה של קרנפי הג'אווה הנדירים בווייטנאם, לאחר שהקרנף האחרון נורה אשתקד ע"י ציידים וקרנו נכרתה מראשו. בעולם נותרו פחות מ-50 קרנפים בלבד והם מצויים באינדונזיה

קרנפי הג'אווה, בין היונקים היבשתיים הגדולים והנדירים ביותר בעולם, נכחדו לחלוטין בטבע בווייטנאם, כך בישרו הבוקר (ג') קרן הטבע העולמית (WWF) והקרן העולמית למען הקרנפים (IRF) בהודעה משותפת.

 

הבשורות העגומות זכו לאישור מדעי בתום בדיקה גנטית ממושכת של שרידי קרנף ג'אווה שנמצא אשתקד בפארק הלאומי "Cat Tien" בווייטנאם. בנוסף לשרידי הקרנף, נבדקו 22 דגימות צואה של קרנפי ג'אווה, שנאספו על ידי אנשי קרן הטבע העולמית במהלך סקרים שנערכו בפארק בין השנים 2009 ל-2010.

 

כתבות אחרונות בערוץ בע"ח:

 

באפריל שעבר הזעיקו תושבים מקומיים את הרשויות לאחר שמצאו שרידים של חיה גדולה באזור הפארק. משלחת סיור נשלחה תוך זמן קצר ליערות ומצאו את שרידי החיה ואישרה כי מדובר בקרנף הנדיר שנורה לפני מספר חודשים.

 

בתום בדיקה וניתוח מדעי של הפגר והעצמות שהתבצע על ידי חוקרי הארגון ורשויות הפארק, התגלה כי הקרנף נורה בראשו. הם מעריכים כי הקרן נחתכה ממנו בשלומתה, בנוסף לעור ואפילו גללי הצואה שלו, כולם מהווים חומרי גלם פופולארי במיוחד בתעשיית התרופות המסורתיות ברחבי האסיה, הנמכרים במחירים גבוהים בשוק השחור.

 

צילום: WWF Greater Mekong

 

 

הבדיקות הוכיחו: הקרנף הירוי הוא האחרון במדינה

בתחילה קיוו החוקרים, שנעזרו בכלבי גישוש כדי לאתר את גללי הקרנפים, כי הבדיקות עשויות לאשר כי בפארק נותרו לפחות שני קרנפים חיים, כפי שהתגלה בסקר שנערך ב-2004. אך בתום בדיקות גנטיות ממושכות, התברר כי כל הדגימות שייכות לקרנף שנמצא ירוי.

 

ראש שלוחת קרן הטבע העולמית בוייטנאם אמר בהודעת הארגון כי למרות ההשקעה האדירה במאמצי השימור כדי להגן החיה הייחודית, ויטנאם איבדה חלק מהמורשת הטבעית שלה. 

 

עד 1988 סברו חוקרים כי הקרנפים נכחדו לחלוטין מווייטנאם, אך לאחר שקרנף ניצוד באזור הפארק, התגלה כי עדיין נותרה אוכלוסייה קטנה ביותר של קרנפי ג'אווה במדינה. דווקא הפארק הלאומי שהיה אמור להיות מקום המפלט המוגן האחרון לקרנפים בווייטנאם, התגלה כחדיר ביותר לציידים בלתי חוקיים, טוענים בקרן בדו"ח מיוחד שפורסם השבוע.

 

בדו"ח נטען כי לא רק הקרנפים משלמים מחיר יקר, אלא גם מינים נוספים של חיות בר נדירות מקומיות הנמצאות על סף הכחדה מהטבע, כדוגמת הפיל האסיאתי, טיגריס מתת מין הודי-סיני, אנטילופות ממין סאולה, קופי טונקין קצרי אף ותנינים.

 

 

"סמל עצוב למשבר ההכחדה העולמי"

"הטרגדיה של קרנפי הג'אווה בוייטנאם הם סמל עצוב למשבר ההכחדה", אומר ניק קוקס, מנהל תוכנית לשימור מינים בנהר המקונג הגדול מטעם קרן הטבע העולמית. הוא הדגיש כי רק באמצעות שמירה על סביבת המחייה של חיות הבר והגדלת כמות הפקחים המיומנים באזורים המוגנים, אפשר יהיה להפחית את כמות הציידים והסחר בחיות, אחרת הדבר יוביל להכחדה גדולה של מיני בעלי חיים רבים.

 

בהנהלת הפארק טוענים כי בלתי אפשרי למנוע ממאה אלף תושבים, המתגוררים בסמוך לאזור, לצוד חיות בר אקזוטיות, אך הם אינם מתחמקים מאחריותם לנושא ובכשלון של חלק מהפקחים לאכוף את החוק.

 

לדבריהם, הפיתוי הכלכלי לצוד חיות בר הוא עצום נוכח קשיי הפרנסה של התושבים באזור, במיוחד נוכח העובדה כי קילוגרם של קרן קרנף מוערך בשוק השחור בכ-50-100 אלף דולר וחקלאי מרוויח בממוצע מספר דולרים ליום.

 

אינדונזיה: נותרו פחות מ-56 קרנפים

קרנפי ג'אווה (Rhinoceros sondaicus sondaicus) שוקלים בין 900 קילוגרם ל-2.3 טון, אורך גופם הוא 2-4 מטר והם מתנשאים לגובה של כ-1.7 מטר. צבע עורם אפור והם מצויים כיום רק ביערות טרופיים וסאב-טרופיים באינדונזיה. 

 

לקרנפים ישנה קרן יחידה באורך של כ-25 ס"מ. למרות שהם דומים מאוד לקרנפים ההודים, הם קטנים מהם. ציד בלתי חוקי, מאבק על מזון עם חיות בר נוספות והתרחבות שטחי חקלאות מאיימים על המשך הישרדותם של עשרות הקרנפים בטבע.  

 

האוכלוסיה הגדולה והאחרונה שנותרה של הקרנפים מצויה באי ג'אווה באינדונזיה. כיום מוערך גודלה בכ-28 עד 56 פרטים לכל היותר. בעבר נעשו נסיונות להרבותם בגרעיני רבייה בשבי, אך הדבר נחל כישלון חרוץ. לדברי החוקרים, גם אפשרות של השבה לטבע של קרנפים לווייטנאם אינה ברת יישום נוכח הסכנות הרבות האורבות להם בטבע המקומי.  

 

כיום החוק המקומי במדינה אוסר על סחר, רכישה או שימוש בכל חלק של חיה המצוייה בסכנת הכחדה, כדוגמת הקרנפים ומי שיימצא אשם בעבירות הללו, צפוי לעמוד בפני עונשי מאסר וקנסות כספיים כבדים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרנף ג'אווה באינדונזיה בסוף שנות ה-80
צילום: WWF - Canon
שלד הקרנף המת שהורכב כדי לזהות את סיבת המוות
צילום: WWF
גולגולת הקרנף. נורה בראשו והקרן נכרתה
צילום: WWF
מומלצים