שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר ישוב

האוצר: מוכנים להידברות, לא נפתח את ההסכם

בתשובה לבג"ץ הודיע משרד האוצר כי הוא מוכן לחדש את ההידברות עם המתמחים, אך ההסכם עם ההסתדרות הרפואית לא ישתנה: "פתיחת ההסכם תהווה כניעה ללחץ פסול ובלתי לגיטימי". באוצר כעת גם מאשימים: המתמחים לא רוצים לדבר

הצדדים מסכימים לדבר, אך שהדרך להידברות עוד ארוכה: משרד האוצר הודיע הבוקר (יום ה') לבג"ץ כי הוא מסכים לחזור להידברות עם המתמחים, אך הדגיש שלא יסכים לפתוח מחדש את ההסכם שנחתם עם ההסתדרות הרפואית. בתשובה נכתב כי המדינה מסכימה לדון במתן מענק למתמחים.

 

מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

בתשובה שהגיש עו"ד דורון יפת מפרקליטות מחוז תל-אביב נכתב כי ההידברות עם נציגי המתמחים תהיה מבוססת על "יצירת גמישות יצירתית אבל מבוקרת". באוצר בעצם מתכוונים לכך שלא יקצרו את תקופת ההסכם הקיבוצי שנחתם עם ההסתדרות הרפואית על מנת שלא לפגוע בהסכמים קיבוציים נוספים שנחתמו עם מגזרים אחרים.

 

המתמחים בבית המשפט. "גמישות יצירתית, אבל מבוקרת" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המתמחים בבית המשפט. "גמישות יצירתית, אבל מבוקרת"(צילום: גיל יוחנן)
 

בנוסף, מדגישים באוצר כי הם מוכנים לדון בעיקר על מתן מענק למתמחים, כפי שהמליץ שופט העליון חנן מלצר. "באשר למתן מענקים או תוספות שכר, מאחר שהמדינה אינה נכונה לפתוח את ההסכם, הרי שלעמדת המדינה כל תוספת שכר או מענק, ככל שיינתנו, צריכים להיות על בסיס מנגנונים נוספים לחיזוק אספקת שירותים רפואיים בבתי החולים הציבוריים, בהתאם לתכנים שייקבעו לפעילות זו, כנגד תמורה גבוהה לרופאים שיבחרו להמשיך ולעבוד במערכת הבריאות הציבורית לאחר שעות העבודה הרגילות".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

עוד נכתב כי "המדינה נכונה לבחון, בכפוף להסכמה מפורשת מצד ההסתדרות הרפואית, את האפשרות לעריכת הסטות פנימיות בתוך מסגרת ההסכם, כשבמסגרתו הכוללת של ההסכם ובמיוחד עלותו ומשכו ועקרונות נוספים מרכזיים בו לא יחול שינוי. נבקש לציין כי בהינתן עלותו הכוללת הגבוהה של ההסכם ( 2.6 מיליארד שקלים) הרי שנתיב הידברות כזה בעל פוטנציאל להניב פרי והכל בכפוף לאישורה והסכמתה של ההסתדרות הרפואית".

 

אולם לטענת אנשי האוצר, המתמחים הם אלו שאינם מעוניינים בהידברות כנה, אלא רק בפתיחת ההסכם, בניגוד להמלצת השופט מלצר. "הודעת העותרים מגלה כי זו, לא רק שאינה מתייחסת במישרין לשאלת בית המשפט, אלא היא, למעשה, דוחה את הצעת בית המשפט הנכבד, כפי שהיא, ועושה שינויים מהותיים בה", נכתב בתשובת האוצר. 

 

"מהודעת העותרים עולה בנקל, כי הם אינם מכירים במציאות זו ומבקשים להציב תנאים מוקדמים להידברות, באופן שמשך תקופת ההסכם ועלותו, נושאים המהווים את לב לבו ההסכם קיבוצי, נושאים המהווים את לב לבו של כל הסכם קיבוצי – יעמדו במרכז ההידברות", מוסבר בתשובה לבג"ץ, "למעשה, העותרים מבקשים משא ומתן חדש לחתימתו של הסכם קיבוצי חדש, דבר המהווה חתירה תחת יסודות משפט העבודה הקיבוצי, תוך קעקוע ההסכם הקיבוצי והישגיו שכן האמת צריכה להיאמר – לא ניתן לשמור על היציבות במערכת יחסי העבודה, על הישגי ההסכם הקיבוצי הנוכחי ועל האיזונים הקבועים בו אם נושאים אלו ייפתחו. דבר זה אף עלול להביא לקריסת מערכת יחסי העבודה בישראל שכן פתיחת ההסכם הקיבוצי בנסיבות הנוכחיות תהווה כניעה ללחץ פסול ובלתי לגיטימי, עליו עמד בית הדין הארצי לעבודה".

 

"לא למרוח את המשא ומתן"

גם ההסתדרות הרפואית השיבה בחיוב לבג"ץ בנוגע לחידוש ההידברות. אולם, בתשובה היא מדגישה כי אין בכוונתה לוותר על ההישגים שהושגו במסגרת ההסכם הקיבוצי ובעיקר מתכוונת לשיפור תנאי הפריפריה. כמו כן, לדעת נציגי ההסתדרות הרפואית, "הסיכוי הטוב ביותר להשלמת ההידברות בזמן הקצר ביותר ובתוצאות הטובות ביותר יתממש במתכונת שהייתה עד כה".

 

בימים האחרונים לא התקיים משא ומתן בין המתמחים לבין משרד האוצר, אחרי שהמתמחים הודיעו כי הם איבדו אמון במשא ומתן והחליטו לפרוש ממנו. המתמחים מקיימים זה יותר מחודשיים עיצומים בנפרד מרוב שאר הרופאים, במחאה על הסכם השכר החדש בין משרד האוצר להסתדרות הרפואית, הסכם שאינו מספק אותם. הם עתרו לבג"ץ לאחר שבית הדין לעבודה קבע כי ההתפטרות של מאות מהם הינה קולקטיבית ואינה חוקית.

 

בתגובה להודעת האוצר, מסרה נציגת המתמחים בבג"ץ, עו"ד טל קרת, כי "העותרים נענו להצעת בית המשפט בתום לב ואף הציעו פיתרון למשבר האמון בין הצדדים. המדינה ב-13 עמודים של תגובה נתנה את התשובה הכי מדויקת שאפשר למה הפסקת המשא ומתן טרם הגשת העתירה לא הייתה קשורה לעתירה, אלא רק להידברות שלמעשה לא הייתה. דבר זה הוא מקובל כי הבקשה היחידה של העותרים היא להתפטר ואנחנו מקווים שבדיון למוטב יאפשרו להם לעשות כן".

 

"היה ברור שזה מה שהאוצר יגידו", אמר ד"ר מיקי הייפלר, מתמחה בבית החולים מאיר ואחד מהחתומים על העתירה, "לדעתי, אנחנו לא נמשיך לדון איתם בצורה עקרה כזו, לא סתם הפסקנו את הדיונים האלו בתחילת השבוע. כך שאין טעם להמשיך לבזבז את הזמן של כל הצדדים". הוא הוסיף: "אנחנו, ששת העותרים, מתכוונים להמשיך בהליך המשפטי בבג"ץ ומתכוונים להתפטר אם אחרים יגישו בג"ץ משלהם שיאפשר להם להתפטר זה מעניינם. אנחנו בתנאים האלה לא מוכנים להמשיך

לעבוד".

 

אתמול הודיעו המתמחים לבג"ץ כי הם מוכנים ללכת להליך של הידברות עם משרד האוצר בלי תנאים מוקדמים. בתשובתם לבג"ץ מסרו נציגיהם כי הם "מקבלים את המלצתו של השופט למדינה ולמתמחים לשוב לשולחן המשא ומתן ללא תנאים מוקדמים, לרבות קיצור משך ההסכם ועלותו".

 

נציגי המתמחים ביקשו מבית המשפט להורות לפקידי האוצר לנהל משא ומתן יומיומי אינטנסיבי, ו"לא לנצל את מועדי הדיון בבית המשפט כדי 'למרוח' את המשא ומתן, ולקיימו רק ערב ההגעה לבית המשפט כפי שעשו בעבר". בהודעה משלימה שמסרו הציעו נציגי המתמחים לבחור מתכונת חדשה, לפיה הצדדים יבחרו מגשרים שילוו את השיחות. מטרת המהלך היא להתמודד עם הקשיים שליוו את ההידברות עד כה ולסייע להתגבר על חוסר האמון השורר בין הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיון בבג"ץ, אתמול
צילום: גיל יוחנן
אילן לוין, הממונה על השכר באוצר. "הסטות בתוך ההסכם"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים