שתף קטע נבחר

האביב הערבי 1 הכדורגל 0

ענף הספורט הפופולרי ביותר בעולם הערבי - הכדורגל - לא הצליח לחמוק מהטלטלה במזה"ת. במצרים הספונסרים ברחו והנבחרת לא העפילה לאליפות אפריקה, בתוניסיה הקבוצות הפסידו מיליונים ובלוב הבעלים של שתי הקבוצות המובילות הוצאו להורג לפני כשבוע

רבות נכתב ועוד ייכתב על ההשלכות של האביב הערבי על משקי האזור. לא ניתן למצוא מגזר כלכלי שלא נפגע מחילופי השלטון שלווו בהפגנות ובשביתות. מי שלא הצליח להתחמק מכך הוא גם ענף הספורט הפופולרי ביותר בעולם הערבי - הכדורגל.

 

 

 

לצד ההשלכות הכלכליות של הפגיעה בענף, אפשר במאמר מוסגר כבר עתה להבחין גם בהשלכות מקצועיות על כר הדשא - כמו למשל אי העפלתה של נבחרת מצרים - הנבחרת המעוטרת ביותר בכדורגל האפריקאי - לאליפות אפריקה הקרובה. הכדורגל במצרים תופס מקום מרכזי ובשנים עברו נהגו חוסני מובארק ובניו להגיע לצפות במשחקי הנבחרת ובמשחקי קבוצתם האהודה אל-אהלי.

 

מצרים: הספונסרים ברחו 

מבחינה כלכלית, את המכה הקשה והמשמעותית ביותר ספג ללא ספק הכדורגל המצרי, ובייחוד שלושת המועדונים המובילים - אל-אהלי, זמאלק ואיסמאעילי. ההשלכות של ההפסדים הכספיים האדירים ישפיעו על הכדורגל המצרי בשנים הבאות.

 

אוהדי כדורגל במצרים (צילום: AP) (צילום: AP)
אוהדי כדורגל במצרים(צילום: AP)

 

לפי דיווחים במצרים, ההפסד הכספי הישיר של מועדון הפאר המצרי אל-אהלי מסתכם בלפחות 100 מיליון לירות (כ-16 מיליון דולר). הפסדים אלה נובעים מהפסקת הזרמת כספים על ידי ספונסרים שחלקם ברחו מהמדינה. אחרים החליטו להפסיק את התמיכה בשל הפסקת המשחקים בליגה המצרית. בשל כל האירועים, הודחה אל-אהלי בשלבים המוקדמים של הצ'מפיונס ליג באפריקה, דבר שמסב לה נזקים כספיים רבים נוספים.

 

בכדי להבין את סדרי הגודל של מועדון כמו אל-אהלי יש להבין למשל כי המאמן הפורטוגלי מנואל חוזה השתכר עד פרוץ המהפכה סכום של כ-70 אלף אירו בחודש. בשנים האחרונות הגיע התקציב של מועדון הספורט אל-אהלי לכ-35 מיליון דולר, רובו ככולו היה שייך לענף הכדורגל. ככלל, אל-אהלי, הנחשבת לקבוצת הדגל של הכדורגל המצרי, הייתה מקושרת היטב למפלגה השלטת של מובארק והדבר בא לידי ביטוי בין השאר בהזרמת כספים ממקורבי המשטר.

 

גם שאר המועדונים במצרים ספגו מכה כואבת. אובדן החוזים של זמאלק - היריבה הקהירית המושבעת של אל-אהלי - מסתכם ב-80 מיליון לירות (כ-13 מיליון דולר). הפסדי איסמאעילי - הקבוצה השלישית בגודלה בליגה המצרית - נאמדים בכ-60 מיליון לירות (כ-10 מיליון דולר).

 

לכל ההפסדים האלה יש להוסיף כמובן הפסדי הכנסות ממכירת כרטיסים, פרסומות ושידורים.

 

אליפות אפריקה בכדורגל. מצרים לא העפילה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אליפות אפריקה בכדורגל. מצרים לא העפילה(צילום: רויטרס)

 

אבל יש לומר כי לכדורגל המצרי יש פוטנציאל לתקומה. הכדורגל בארץ הנילוס נחשב לטוב ולתחרותי ביותר בעולם הערבי והוא מעורר עניין בכל מדינות ערב. רק לפני מספר שבועות הודיע יו"ר ההתאחדות לכדורגל במצרים סמיר זאהר כי הוא קיבל הצעה מערוץ לווייני ששמו לא נמסר לרכוש את הזכויות לשידור משחקי הליגה בשווי של 170 מיליון דולר לשש העונות הקרובות. לפי ההצעה, 85% מהסכום ילכו לקופת המועדונים. אם תאושר ההצעה, הדבר יוכל לפתור חלק לא מבוטל מקשיי הנזילות של המועדונים המצרים בשנים הבאות.

 

תוניסיה: פחות כסף, פחות הפסדים

גם במדינה הראשונה שפתחה את הדרך ל"אביב הערבי" נפגע ענף הכדורגל כלכלית. הכדורגל בתוניסיה נחשב מוביל ברמת הנבחרות והמועדונים אולם ההפסדים הכספיים שם נמוכים יותר בהשוואה למצרים וזאת בשל העובדה כי פחות כסף מתגלגל סביב הענף בתוניסיה.

 

מקורב של הנשיא המודח בן עלי שימש שנים כיו"ר ההתאחדות לכדורגל ושמו נקשר בשחיתות ביחס לענף. הכדורגל התוניסאי הפך בשנים האחרונות לחממה עבור מועדונים אירופאיים כשהשחקנים הבכירים נמכרים לקבוצות בעיקר בצרפת ובגרמניה. זה היה כר נוח לבכירים בתוניסיה לגזור קופונים שמנים.

 

הערכות זהירות מדברות כי עד חודש אפריל האחרון הגיעו הפסדי המועדונים מאי פתיחת הליגה ומבריחת ספונסרים לכ-3 מיליון דולר לפחות. המפסידות העיקריות היו שני המועדונים הגדולים אספרנסה וסאחלי שהפסידו ביחד כ-1.5 מיליון דולר. הפסדי שאר הקבוצות היו קטנים יותר אך סביר כי מאז אפריל הם גדלו.

 

עם זאת יש לזכור כי להפסקת פעילות הספורט בתוניסיה בכלל והכדורגל בפרט אין השלכה על המצב הכלכלי אלא יותר על המורל של התוניסאים. תרומת הספורט לתוצר המקומי הגולמי של תוניסיה אינה עולה על 0.2% בעוד הממוצע העולמי עומד על 1.7%.

 

לוב: ה"ספונסר" הראשי נתפס ונרצח

שני המועדונים הלובים המובילים אלנסר ואל-אהלי ספגו את המכה הקשה ביותר כתוצאה מהאביב הערבי. הסיבה – שני מועדונים אלה היו בבעלות בניו של מועמר קדאפי. בכלל, ענף הכדורגל היה קרוב לליבם של הקדאפים. סעדי הבן של השליט המודח שנמלט לניז'ר היה שחקן מקצועי והאיש החזק בכדורגל הלובי. לפני שנים נכנסה משפחת קדאפי כשתופה בקבוצת הפאר האיטלקית יובנטוס.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבחרת מצרים. נפרדה מאליפות היבשת
צילום: רויטרס
מומלצים